05 / 05 / 2024

21. Modeko İzmir mobilya fuarı açıldı!

21. Modeko İzmir mobilya fuarı açıldı!

 "MODEKO İzmir Mobilya Fuarı", Kültürpark'ta 21. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarın yurt içinden olduğu kadar y



Fuarcılık alanında öncülük eden İzmir'in, mobilya fuarıyla da önemli bir etkinliğe imza attığını dile getiren Kıraç, en büyük kaynağı insan olan Türkiye'nin genç nüfusunun istihdamını artırmak için yüzde 5 büyümenin gerekli olduğunu, bu anlamda mobilya sektörünün de istihdama önemli katkı sağladığını ifade etti.

Kıraç, dünyada son yıllarda yaşanan durgunluğu aşmak için ülke insanının elinde çantası, kafasında fikri, yanında çalışanlarıyla dünyayı adım adım gezdiğini belirterek, "Her şeye rağmen geçen yıl 100 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamları aşmak bizim elimizde, bu kapasitemiz var" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her fuar açılışında yeni fuar alanı konusunun gündeme geldiğini dile getirerek, "Nihayet bu defterden kurtulacağız, fuarımızı büyüteceğiz. Aday projeleri seçtik, en kısa zamanda çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

İzmir'de yılda yaklaşık 35 fuar düzenlediklerini anımsatan Kocaoğlu, "Fuarcılığı büyütmek ana görevlerimizden biri.  İzmir  ve Türkiye ekonomisi bu fuar çatısından büyüyecek. Pozitif, iyi, güzel şeyler konusunda birbirimize güç verip gelecek kuşaklara layık olmalıyız" dedi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, mobilya tasarımı ve uygulaması denince akla ilk olarak İtalya'nın geldiğini, markaların yaratılması ve teşviği ile Türkiye'nin de lider ülke konumuna yükseleceğini söyledi.

Sektör için tasarımın çok önemli olduğunu vurgulayan Mutlu, "Model kopyalayan değil, model tasarlayan olmalıyız" dedi.

Mutlu, mobilya sektörünün 300 bin kişilik istihdam yarattığını, yan sanayi ve hane halkları eklenince 2 milyon kişiye ekmek sağladığını anlattı.

Mobilyanın lüks değil, ihtiyaç olduğunu, bu yüzden KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Mutlu, "Fuarımızda yer kalmadı, bütün stantlar doldu. Bu da bizim içim sevindirici" şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sektörün 7,5 milyar dolarlık bir iç piyasasının bulunduğunu, 1,5 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştirdiğini, toplamda yarattığı büyüklüğün 9 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Fuarın son 3 yılına bakıldığında bu sene durumun "nispeten iyi" olduğunu dile getiren Demirtaş, "Ama 10 bin metre kare İzmir mobilya sektörüne yine de yakışmıyor" dedi.

Demirtaş, sektörün İzmir'de çok başarılı ama dağınık olduğunu vurgulayarak, "Karabağlar Belediye Başkanımızla bir mobilyacılar sitesi kurmak için konuştuk. Bunun dışında, mutlaka bir mobilya organize sanayi bölgesi kurmalıyız" diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de Türkiye mobilya sektörünün 170 ülkeye ihracat yaptığını, 2010 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu söyledi.

İthalat-ihracat dengesine bakıldığında üretim potansiyeli ve istihdam olanakları açısından sektörün yüzde 50 net katma değer yarattığını ileten Tiryaki, "Almanya, İtalya, İsveç gibi ülkelerle rekabet edebilir hale gelmesi için tasarım, markalaşma ve pazarlamaya üretim kadar önem vermeliyiz" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle fuarın açılışı gerçekleştirildi.

İzmir Mobilyacılar Odası ve Efor Fuarcılık tarafından organize edilen ve 5 gün boyunca ziyarete açık olan "MODEKO"ya bu yıl 178 firmanın katıldığı bildirildi.
AA


Geri Dön