29 / 03 / 2024

3. havalimanı inşa edilirken Terkos Gölü havzası korunacak!

3. havalimanı inşa edilirken Terkos Gölü havzası korunacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un 3. havalimanının, Terkos Gölü civarına inşa edilecek olmasına ilişkin, ''Terkos Gölü, İstanbul'un en önemli su kaynağıdır. Bu konuda havzanın korunmasına azami dikkat edilecektir'' dedi




     Aydın Vimjo Kız Teknik ve Meslek Lisesi bahçesinde düzenlenen fidan dikim törenine katılan Bakan Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti'den önceki koalisyon hükümetinin 3,5 yıllık görevi süresince DSİ'ye 8 milyar TL harcayıp 9 tesis açtığını, kendilerinin ise 300'den fazla tesisi hizmete soktuklarını belirtti. 

     Şu ana kadar 1128 tesisi hizmete kazandırdıklarını dile getiren Bakan Eroğlu, bunun 206 tanesinin baraj olduğunu vurguladı. Eroğlu, büyük düşündüklerini ve milletin emanetine sahip çıktıklarını anlatarak, ''Sizlerden aldığımızı sizlere hizmet olarak sunuyoruz'' diye konuştu. 

     Küresel kriz nedeniyle ABD ve Avrupa'daki birçok bankanın bittiğine işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti: 

     ''Türkiye'de bir tek banka batmadı. AK Parti olarak hortumları kestik, vatandaşın bir tek kuruşunu kimseye hortumlatmadık. Eskiden devlet bankaları çeşitli şekillerde soyulurdu. Bunun zararı da 'görev zararı' diye deftere yazılırdı. Bu parayı kim ödüyordu, millet ödüyordu. Bu nedenle yatırımlar yapılamıyordu. Artık kasalar dolu mu - Borçlar ödendi mi- Neticede şu anda bütün yatırımlar Türkiye'de dolu dizgin devam ediyor.'' 

     ''Geçmiş hükümeler, koalisyon hükümetleri, adeta vatandaşın parasını bankalara soydurmuş, hortumlatmış'' diyen Eroğlu, ''Onların 50 milyar dolarlık borçları vardı. Mudilere olan devletin garanti ettiği tasarruflar vardı. Sırf İmar Bankası soygunundan dolayı 8 milyar dolar ödedik. O para bende olsaydı Türkiye'deki bütün barajları bitirirdim. Ama artık o defterleri kapattık. Hortumların tamamını kestik. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyan hükümet bizim hükümetimizdir'' ifadesini kullandı. 

     

     -''Terkos'u feda edemeyiz''- 

     

     Bakan Eroğlu, basın mensuplarının İstanbul'a yapılması planlanan 3. havalimanının Terkos Gölü ve bölgedeki su havzalarına zarar verip vermeyeceğine yönelik sorusu üzerine, Terkos Gölü'nün İstanbul'un en önemli su kaynağı olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla bu konuda havzanın korunmasına azami dikkat edilecektir'' yanıtını verdi. 

     Bu konunun sorumluluğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ait olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu: 

     ''Bakanlık bizimle görüşecek. İçme suyu havzalarını kesinlikle koruyacağız. Bundan hiç kimsenin tereddütü olmasın. Terkos'u feda edemeyiz. Biz inceleriz, bu ayak üstü olmaz. Koordinatlar belli olur, öyle fotoğrafla olmaz. Benim bildiğim orada eski maden ocakları da var. Denize yakın bir alan. Bildiğim kadarıyla içme suyu havzasının dışında. İçme suyu havzasının dışında ise bir mahsuru yok ama içindeyse oturacağız, konuşacağız. Zaten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu konularda bizimle temas ediyor, buna göre uygun çözümü buluyoruz.'' 

     Bakan Eroğlu, daha sonra Vimjo Kız Teknik ve Meslek Lisesi bahçesine fidan dikti. 


AA


Geri Dön