28 / 03 / 2024

7 maddede site yönetimlerinin hukuki sağlamlığı!

7 maddede site yönetimlerinin hukuki sağlamlığı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetimlerinin hukuki sağlamlığı' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Site Yönetimlerinin, zaten çok az olan yaptırım gücü, bir de mevzuata uygun yapılmamış olan DAİMİ YÖNETİME GEÇİŞ süreci ile, site yönetimleri hukuki-mali-idari-sosyal yetkisizlik ve yanında da bilgisizlikle dernek, kooperatif, şirket gibi tüzel kişiliği olan kurumlar gibi yönetilmeye çalışılırsa, o sitede sürdürülebilir skinler memnuniyeti ve emlak değeri artışını sağlayacak olan sakin-malikin kendini özel hissedebileceği daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı bir yaşam alanı oluşturulamayacağı gibi, site kat malikleri büyük maddi borç ve çekilmezlik seviyesinde huzursuzluk içine düşerler.

2.    Sitelerin çoğu, inşaattan oturuma  standartlar dahilinde geçmemiş olduğu gibi, daimi yönetime de mevzuatlar dahilinde geçmemiştir. Tüm iyi niyetine ve kendi sektörlerinde profesyonel olan temsilci ve yöneticiler, hukuki-mali-idari-sosyal özel yapısala sahip site yönetimlerinde tecrübesiz ve donanımsız olmalarından ve siteniz yap-boz, dene-bak-olmadı-vazgeç vb. yaklaşımlarla hırpalanmanın yanında, yüksek aidat, tasarlanmamış operasyon (personel-malzeme-eğitim-prosedür), malik-sakin cephesinden geri bildirimi alınamayan hizmetler (güvenlik-temizlik-teknik ve peyzaj bakım) yönetimlerinden dolayı da ciddi ve algılanamadığından engellenemediğinden  kanıksanan bir kaosa sürüklenmektedir.

3.    Bir şekilde, daimi yönetim FAMCOTURK-FMSTR-STANDART  ( site yönetim hizmetleri standartları) dahilinde yapılanmalı, temsilciler-yönetim-denetim kurulları için kılavuz , personel-operasyon-hizmetler için çalışma kitapları oluşturulmalı ve site kişilerden bağımsız bir tüzel kişiliksizlikle mevzuatlar uygun olarak yönetilmelidir.

4.    Bu süreç için, KMK madde 29’da belirtilen çerçevede olağanüstü (blok) kat malikleri kurulu çağrısı yapılmalı, bu çağrı öncesinde mevcut yönetime talep gönderilmeli, süreci yönetecek (temsilcilerden)  bir komisyon oluşturulmalı, seçim özel sayısı ile bir bülten ile malikler bilgilendirilmeli ve siteyi mevzuat rayına sokacak seçimler yapılarak temsilciler-yönetim-denetim kurulları oluşturulmalıdır.

5.    Bu süreç T (toplantı)  tarihinden asgari 60 gün önce başlamalıdır. Famcoturk aleni olarak gözükmemeli, mutfakta –arka planda olmalı, ama tüm işleri koordine etmelidir.

6.    Bu süreç 112 çeklist ve 14 ara süreç ve 24 geri bildirimden oluşan , entegre bir çalışmayı gerektirmektedir.

7.    Profesyonel desteği alınmadan yapılacak inşattan oturuma, geçici yönetimden daimiye geçiş süreçleri, sitelerde emlak değerini, sakinler memnuniyetini düşürmenin  ve aidatları yükseltmenin yanında, yönetim firması ile hizmet firması arasındaki farkı algılamamak da site kat maliklerini borca sokarken, yöneticileri de hakim karşısına çıkarır.


Nihat Dönmez  / Site Yönetimleri Danışmanı

www.siteyonetimkitaplari.com

Site yönetimini yakından ilgilendiren 41 KMK maddesi!
 

 


Geri Dön