24 / 04 / 2024

ABD'de 2. el konut satışları beklentinin üstünde düştü!

ABD'de 2. el konut satışları beklentinin üstünde düştü!

National Association of Realtors'ın (NAR) bugün açıkladığı verilere göre ikinci el konut satışları Ekim'de yüzde 3.4 düşüşle 5.36 milyon adete gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Beklenti yüzde 2.7 düşüştü.





National Association of Realtors'ın (NAR) bugün açıkladığı verilere göre ikinci el konut satışları Ekim'de yüzde 3.4 düşüşle 5.36 milyon adete gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Beklenti yüzde 2.7 düşüştü.


Piyasadaki konut sayısının azalmasıyla fiyatlar da 2014 Ekim ayına göre yükseldi. Daha önce 5.55 milyon adet olarak açıklanan Eylül ayı ikinci el konut satışları ise revize edilmedi ve 2007 Şubat ayından beri en yüksek ikinci seviyede kaldı. Veriler, ayrıca ortalama konut fiyatlarının Ekim'de geçen yılın Ekim ayına göre %5.8 artarak 219.600 dolara yükseldiğini gösterdi. 


Bloomberg anketine katılan 71 ekonomist satışların yıllık bazda 5.4 milyon adet olmasını bekliyordu. Tahminler 5.09 ile 5.6 milyon arasında değişiyordu. 


Özellikle uygun fiyatlı konutlardaki sınırlı arz, emlak sektöründe daha yavaş toparlanmaya neden oldu. Öte yandan istihdam piyasasındaki istikrarlı büyüme, artan kiralar ve düşük borçlanma maliyetleri sektöre ilişkin  beklentileri destekliyor. 


İkinci el konut satışları toplam konut piyasasının yüzde 90'ından fazlasını kapsıyor.


Yeni Ekonomi 


Haber Son Saat Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

ABD'de ikinci el konut satışları ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4 geriledi.  National Association of Realtors'ın (NAR) bugün açıkladığı rapora göre, ikinci el konut satışları ekimde önceki aya oranla yüzde 3,4 azalışla 5 milyon 360 bin adet oldu. Satışlara ilişkin piyasa beklentisi ise yüzde 2,7 düşüş yönündeydi.  Bu arada, eylül ayına ilişkin ikinci el konut satışları revize edilmeyerek, 5 milyon 550 binde sabit bırakıldı. Veri, söz konusu dönemde Şubat 2007'den bu yana en yüksek ikinci seviyesine ulaşmıştı.  Rapor, ayrıca ortalama konut fiyatlarının, ekimde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,8 artışla 219 bin 600 dolara yükseldiğini ortaya koydu. ABD'de konut fiyatları, böylece yükselişini 44. aya taşımış oldu. NAR'ın Başekonomisti Lawrence Yun, satışların ekimde beklentinin üstünde gerilemesine ilişkin, "Bu yıl şimdiye kadar yeni ve ikinci el konutların arzında pek iyileşme görülmedi. Bu alıcılara sadece birkaç seçeneğe yönlendirirken, yüksek fiyatlar bazı bölgelerde satın alınabilirlik sorunları yaratmaya devam ediyor" açıklamasını yaptı. Yun, buna ilaveten finansal piyasalardaki oynaklık ve ekonomiye ilişkin karşık sinyallerinde talebi olumsuz etkilediğini kaydetti. 

Son Saat 


Geri Dön