26 / 04 / 2024

ABD'de konut satışları beklentilerin aksine geriledi!

ABD'de konut satışları beklentilerin aksine geriledi!

ABD'de dün açıklanan kişisel gelir ve harcamalar beklentilere yakın gelirken, bekleyen konut satışları ise beklentilerin aksine geriledi. Dow Jones endeksi yüzde 1,92, S&P 500 endeksi yüzde 2,57, Nasdaq endeksi yüzde 3,04 düştü.



Küresel piyasalar, Volkswagen'den başlayıp tüm otomotiv şirketlerine yayılan satış baskılarına ek olarak, emtia fiyatlarındaki sert düşüşün emtia ticareti yapan şirket hisselerinde panik satışlarına yol açması nedeniyle negatif seyrediyor.


Küresel piyasalarda, ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin emtia fiyatlarını aşağı çekmesi, emtia ticareti yapan ve bu alana yatırım yapan şirket hisselerinde düşüşe neden olurken, sert düşüşün pay piyasaları genelinde panik satışlarını da beraberinde getirdiği görülüyor. Dünyanın en büyük emtia şirketlerinden Glencore hisseleri dün Londra'da yüzde 29 düştükten sonra bugün de Hong Kong’ta yüzde 27 değer kaybetti.


ABD Adalet Bakanlığının, yanıltıcı yazılımla emisyon test sonuçlarını manipüle ettiği suçlamalarını kabul eden Volkswagen hakkında cezai soruşturma başlatacağı haberlerinin ardından artan otomotiv sektörü pay piyasalarındaki sert satışlar, emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ile önce bu alana ardından tüm borsalara yayıldı. Emtia ticareti yapan şirket hisselerindeki düşüş ve bu alana yatırım yapan fonlara ilişkin endişelerin artması ile borsalarda panik satışları tetiklenirken, şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 4'e yakın, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,3, Çin'de Şanghay endeksi ise yüzde 1,8 değer kaybetti. 


Hindistan Merkez Bankası, küresel büyümeye yönelik endişelerin daha yüksek sesle dillendirildiği bu ortamda bu sabah 25 baz puan olan beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık bir faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 7,25'ten yüzde 6,75'e düşürdü.


ABD'de dün açıklanan kişisel gelir ve harcamalar beklentilere yakın gelirken, bekleyen konut satışları ise beklentilerin aksine geriledi. Dün verilerin çok fazla etkilemediği piyasalarda, küresel büyümeye yönelik endişeler ve emtia tarafındaki panik nedeniyle Dow Jones endeksi yüzde 1,92, S&P 500 endeksi yüzde 2,57, Nasdaq endeksi yüzde 3,04 düştü. 


Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi 1,1140 seviyelerinden 1,1250'ye yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,12, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,46 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,76 değer kaybetti.


Yurt içinde, küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle satıcılı bir seyir izlendi. Gösterge tahvilin bileşik faizi son 1,5 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,61'e çıkarken, döviz kurları tarihi zirvelerine yakın seyrediyor. Dün BIST 100 endeksi banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla günü yüzde 1,74 değer kaybıyla 73.315 puandan tamamladı.


Analistler, küresel piyasalardaki panik havası ve yüksek volatilitenin tüm fiyatlamaları etkisi altına aldığını belirterek, ekonomik aktiviteye ilişkin pozitif veri gelmesi durumunda bu negatif görüntünün dağılabileceğini ve iç dinamiklerin öne çıkabileceğini belirtiyor. Gerek otomotiv sektörüne ilişkin haberler, gerekse emtia şirketlerindeki düşüşün sürebileceği endişelerinin piyasalar üzerinde kısa vadede baskı kurmaya devam edebileceğini ifade eden analistler, bugün Almanya'da enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksinin takip edileceğini kaydediyor.


 


AA


Geri Dön