28 / 03 / 2024

Abdulhamid Han Camii, Çamlıca'da yapılacak camiye ilham oldu!

 Abdulhamid Han Camii, Çamlıca'da yapılacak camiye ilham oldu!

Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ı gezerken çok beğendiği bu cami, Çamlıca tepesine yapılacak cami için de ilham kaynağı oldu



İstanbul ’un Çamlıca Tepesi’nde yapımı planlanan cami için Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hacı Mehmet Güner’in görevlendirilmesinin ardında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın geçen mayıs ayında gezdiği Kahramanmaraş’ın Mercimektepe bölgesindeki 4 minareli Abdulhamid Han Camii’ni çok beğenmesinin yattığı belirtildi. 


Kahramanmaraş’ın dört bir yanından görülen Abdulhamid Han Camii’nin mimarı Hacı Mehmet Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da camiyi gezmesinin ardından haziran başında belediyeden ayrılıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevlendirildi.



ABDULHAMİD HAN CAMİİ’NİN TEMELİNİ NECMETTİN ERBAKAN ATMIŞTI 

25 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği Abdülhamid Han Camii’nin temeli 1993’te Refah Partisi Genel Başkanı iken merhum Necmettin Erbakan tarafından atıldı. Erbakan, dönemin Refah Partili Belediye Başkanı, daha sonra Fazilet ve AK Parti ’den iki dönem milletvekili seçilen Ali Sezal’la birlikte cami inşaatına ilk harcı koydu. İnşaatı 18 yıl süren Abdülhamid Han Camii, 2011’in haziran ayında idrak edilen Regaib Kandili’nde ibadete açıldı. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , 4 Mayıs 2012’de Kahramanmaraş gezisinde eşi Emine Erdoğan’la birlikte Abdülhamid Han Camii’ni ziyaret edip, gezdi. Başbakan Erdoğan ’a Abdülhamid Han Camii’nde görevli İmam Hatip Ömer Faruk Şirikçi bilgiler verdi.



TÜRKİYE ’NİN EN BÜYÜK İKİNCİ CAMİSİ 

Külliye şeklinde inşaa edilen Abdülhamid Han Camii,  Adana  ’daki Sabancı Merkez Camii’nin ardından Türkiye ’nin en büyük camisi olarak biliniyor. Caminin hat işlemelerini Türkiye ’nin en önemli hat ustaları arasında yer alan Arif Yücel yaptı. Caminin 5 yıl kadar süren hat işlemelerinde özellikle birlik ve beraberliği simgeleyen anlamlı ve manalı yazılara yer verildi. Kubbe yüksekliği 46 metre olan ve 46 bin metrekare kapalı alana sahip camiinin 4 minaresinin yüksekliği 81 metreyi buluyor. Dış cephesi Kayseri taşı ile örülen caminin ince işçiliği için 500 ustanın çalıştığı biliniyor. Caminin yapımı için 10 milyon lira harcama yapıldığı tahmin ediliyor. Cami külliyesinde yer alan otopark ve işyerlerinin inşaatı da tamamlanma aşamasına geldi.

Radikal


Geri Dön