26 / 04 / 2024

Abdurrahman Özciğer: Gelirinizin yarısı kredi taksitine yetiyorsa ev alın!

Abdurrahman Özciğer: Gelirinizin yarısı kredi taksitine yetiyorsa ev alın!

Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, "Gelirinizin yarısı kredi taksitine yetiyorsa ev alın" dedi. Özciğer, Türkiye'nin yıllık enerji faturasının 56 milyar liraya ulaştığını söyledi...



Türkiye'nin yıllık enerji faturası 56 milyar liraya ulaştı. BUGÜN TV'de yayınlanan Üç Nokta programına konuşan Seker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, Türkiye açısından enerjinin çok önemli olduğunu ifade etti. 


Özciğer, "Enerji ihtiyacı çok yüksek. Enerjinin yaklaşık yüzde 26'sını konutlarda tüketiyoruz. Türkiye'nin 56 milyar dolarlık enerji tüketimi var. Bu tüketimi Türkiye'de üretilen kaynaklarla mı yapıyoruz yoksa ithalatta da yapıyor muyuz diye baktığımızda Türkiye, tükettiği enerjinifı yüzde 72'sini ithal ediyor" dedi. 

19 milyon konutun yüzde 80'i yalıtımsız Bu kadar yüksek bir bedelin Türkiye ekonomisini sarstığını ve vatandaşın ekonomisini etkilediğini kaydeden Özciğer, "Enerji toplam ithafatımızda yüzde 22'lik bir paya ulaşmış durumda. 


Dolayısıyla burayı kontrol etmemiz gerekiyor. İthalattan çok içeride üretime dönük çalışmalar Tükettiğimiz enerjinin yüzde 72'sinin ithal edildiğini söyleyen Şeker Finans Genel Müdürü Özciğer, yalıtımla milyarlarca liranın Türkiye'de kalacağını söyledi yapılması gereken bir alan. İçeride üretmeyi; termik santrallerle hidroelektrik santralleriyle rüzgar santralleriyle güneş enerjisi santralleriyle yapabiliriz. 

Ayrıca Türkiye'deki 19 milyon konutun yüzde 80'i yalıtımsız. Bunlara enerji tasarrufu için yalıtım yapılırsa hem ülke hem de konut sahibi kazanır. 100 metrekarelik bir dairenin aylık ısınma bedeli 300 liralardan 150 liralara kadar geriler" dedi. 


Gelirinizin yarısı kredi taksitine yetiyorsa ev alın 

Ayda 3 bin lira kazanan bir ailenin 30 yıl vadeyle ortalama 200 bin liralık ev alabileceğini söyleyen Özciğer, aylık gelirin yarısının ev kredisi taksitini ödemeye yettiği takdirde ev almanın doğru zaman olduğuna dikkat çekti. 


Faizin düşmesini beklemeyin 

Özciğer, "Konut finansman kanununun şöyle bir avantajı var. Siz istediğiniz zaman kredinizi yapılandırabiliyorsunuz. Sadece yüzde 2 komisyon ödeyerek kredinizin vadesini faiz oranı düştüğünde yeni faiz oranından yararlanmaya hak kazanmış oluyorsunuz. 200 bin liralık ev, 1 yıl sonra bunu yapmaya kalktığınızda evinizin pozisyonuna göre değer artışı da sağlıyor. 200 bin liraya 4 bin lira vereceğiniz bir yeniden yapılandırma masrafı komisyonu aslında faiz oranında da ciddi bir avantaj sağlıyorsa, şu an diyelim faiz oranı 0.94 bunun 0.80'e düşmesini beklemeyin" dedi. 


Bugün


Geri Dön