25 / 04 / 2024

Acaristanbul villaları 2 yıldır yıkılamıyor!

Acaristanbul villaları 2 yıldır yıkılamıyor!

Özel Serdaroğlu Ormanı katledilerek inşa edilen 4'ü su basman seviyesinde toplam 142 villadan oluşan Acaristanbul'u yıkım 2 yıldır gerçekleşemiyor



Önce iptal ettiği inşaat ruhsatlarını daha sonra yenileyen AKP'li Beykoz Belediyesi, en son villaların yıkımı yönünde görüş bildiren Danıştay 6. Dairesi'nin kararı yerine, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararının arkasına sığınarak süreci uzatmakla suçlanıyor. Osman Tepe tarafından ortaya çıkartılan Acaristanbul skandalı sonucunda Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin İstanbul 3. Bölge İdari Mahkemesi'nde açtığı dava, 9 Nisan 2006'da Acaristanbul'daki ruhsatların iptali kararıyla sonuçlanmıştı. Acarlar İnşaat'ın bu karara itirazı ise Danıştay tarafından reddedilmişti.

Ruhsatsız hale geldiler
Beykoz Belediyesi, Danıştay'ın kararının ardından 18 Aralık 2006 tarihine kadar yaptığı inceleme sonucunda yapı tatil tutanakları tutarak 142 adet yapının ruhsatsız hale geldiğini Acarlar'a bildirilmişti.

Yıkım kararı alındı
30 Ocak 2007'de toplanan encümen, Acaristanbul ruhsatlarının iptaline ilişkin Danıştay'a yapılan temyiz başvurusuyla ilgili nihai kararın beklenmesine ve karar gelinceye kadar dosyanın imar Müdürlüğü'ne iadesine karar vermişti. Muharrem Ergül başkanlığında 13 Mart 2007 tarihinde olağan toplantısını yapan encümen, Acaristanbul villalarıyla ilgili yıkım ve 240 bin TL para cezası kararı alınmıştı.

Belediye kararı temyiz etmedi
Yerel mahkeme, Acarlar A.Ş'nin, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kesin izin alınmasına gerek olmadığına hükmetmişti. 26 Mart 2008 tarihinde de yapı ruhsatlarını yeniledi. Çevre ve Orman Bakanlığı bunun üzerine İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz etti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin "Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kesin izin alınması" doğrultusunda yeni bir karar vermesi gerekiyor.
Cumhuriyet


Geri Dön