19 / 04 / 2024

Adana'da ulaşım sorunu 2011'de çözülecek

Adana'da ulaşım sorunu 2011'de çözülecek

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana"da son yıllarda halkın en önemli şikayet konusu olan ulaşım sorununu 2011"de büyük ölçüde çözüme kavuşturacaklarını bildirdi  



Aldırmaz, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı"nın, Otogarı takiple D-400 karayoluna, Atatürk Bulvarı"nın, İbo Osman Caddesi"ne, Türkmenbaşı Bulvarı"nın D-400 karayoluna bağlanması projelerinin 2011"de tamamlanacağını, kentin en önemli 3 ana bulvarının devamının açılması için Büyükşehir Belediye Meclisinden borçlanma yetkisi aldığını söyledi. Kamulaştırma çalışmaları devam eden projelerin önümüzdeki yıl tamamlanmasıyla ulaşımın büyük ölçüde rahatlayacağını ifade eden Aldırmaz, belediyeciliğin sadece yol ve bulvar açmak olmadığını, tarihi Tepebağ Mahallesi başta olmak üzere diğer tarihi dokuların ortaya çıkartılması çalışmalarının da 2011"de süreceğini vurguladı. Adana"ya 5 spor salonu yapılmasının da belediye meclisince onaylandığını anımsatan Aldırmaz, '2011 yılında merkez ilçeler Seyhan, çukurova, Yüreğir, Sarıçam ve Karaisalı"ya biri 7.500 kişilik, 4"ü 2.500 kişilik olmak üzere 5 spor salonu yapılarak hizmete girecek' dedi. Aldırmaz, belediyecilik hizmeti açısından 2010"da devreye giren en önemli tesisin, Katı Atık Bertaraf Tesisi olduğunu, belediyenin mülkiyetindeki 1.100 dönüm arazide kurulan bu tesis için belediye kasasından tek kuruş harcamadıklarını söyledi. Zihni Aldırmaz, tesisten elde edilecek yaklaşık 300 ton kompostu başta tarım sektörü olmak üzere belediyenin park ve bahçelerinde de değerlendirileceğini, ayrıca metal, plastik, cam, kağıt gibi benzeri geri dönüşüm maddelerinin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacağını belirtti.

-ADIYAMAN
Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, şehir merkezindeki tarihi ve kültürel açıdan önem arz eden kalenin restorasyon planını tamamladıklarını, gerekli izin ve onayları aldıklarını söyledi. Projenin uygulanması için gerekli kamulaştırmaların büyük bir kısmının tamamlandığını, yapılan kamulaştırma çalışmalarıyla ne belediyenin, ne de vatandaşların mağdur duruma düşmediğini ifade eden Büyükaslan, şunları kaydetti:
'TOKİ ile yaptığımız anlaşma ile evi olana ev verildi, arsaları olanlara ise bedelleri ödendi. Taş duvar ile istinat yapılacak yerlerin yapımına başladık. Böylesi güzide bir projenin tamamlanması için gayret saf ediyoruz. 27 bin 500 metrekarelik alanda peyzaj ve çevre düzenlenmesi işi ihale ilanına çıkıldı. Projeyi 2011"de tamamlamayı hedefliyoruz.' Büyükaslan, çalışmaları devam eden Mezarlık Merkez Cami inşaatının 2011 yılında tamamlanacağını, nüfus yoğunluğunun artması nedeniyle vatandaşların ibadet gereksinimlerini karşılayacak bir cami yaptıklarını, caminin maliyetinin yaklaşık 900 bin lira olacağının hesaplandığını ifade etti.
Kentin eğitim ve kültürel alandaki ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2 a et bilgi evinin hizmet verdiğini dile getiren Büyükaslan, bu yıl yeni çizdikleri projelerle toplam 5 adet daha bilgi evini hayata geçireceklerini kaydetti. Büyükaslan, ildeki taziye evi sayısını arttırdıklarını, vatandaşların boş zamanlarını geçirmeleri için yaptıkları Ayrıca 22 bin metrekare alan üzerindeki Sümerbank Park, Karadağ Piknik alanı ve Karadağ Kent Ormanı"nın önümüzdeki yıl açılacağını söyledi.

-YENİ PROJELER
Büyükaslan, proje çalışmalarına 2009 yılında başlanılan Adıyaman Belediyesi yeni hizmet binasının 2011 yılı içerisinde şu anda hizmet veren otogarın yerine yapılmaya başlanacağını, projenin maliyetinin yaklaşık 7 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Atatürk Bulvarı"ndaki otogarın yıprandığını ve eskidiğini, kente yakışmadığını belirten Büyükaslan, şöyle devam etti: 'Bu bağlamda belediyemiz tarafından proje çalışmalarına 2008 yılında başlanılan yeni otogar projesi tamamlandığında ulaşım sektöründe daha iyi ve çağdaş hizmetin verilmesi, kente yakışır bir görünümünün kazandırılması ve kentin tanıtımına olumlu katkı yapması hedeflenmektedir. Projenin 2011 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Proje bedeli ise yaklaşık 3 milyon lira dolayında olacaktır.'

-ATIKSU ARITMA TESİSİ
Necip Büyükaslan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yönetilen ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile devam eden 'Türkiye"de 15 Belediye İçin Atık Su Arıtma Tesisi Hazırlanmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi'nin 3 ocak 2008"de başladığını anımsattı. Proje kapsamında Adıyaman atıksu arıtma tesisi ve kolektör projesine ait tasarım ve maliyet hesapları hazırlandığını, Adıyaman Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi"nin 10.2 hektarlık bir alan üzerine yapılacağını dile getiren Büyükaslan, şöyle devam etti: '24 kilometrelik kolektör projesi hazırlandı. Adıyaman atıksu arıtma tesisinde arıtılacak atıksu debisi yıllık 8 milyon 91 bin 320 metreküptür. AB Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü"nden projeler gönderildi. Finansman tahsisatı bekleniyor. Bu sorun halledilip ihaleye çıkılacak. Atık su arıtma tesisi 20 milyon avro değerinde ve bu miktarın yüzde 85"i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 15"i ise çevre ve Orman Bakanlığı ile kurumumuz tarafından karşılanacaktır.' Büyükaslan, Belediyeler Birliği tarafından yapılması planlanan Türmüz   köyü yolu üzerindeki 8 hektarlık alan üzerinde projelendirilen katı atık depolama tesisinin tamamlanması halinde kentin örnek bir tesis kazanacağını ifade etti. Projenin yapımına 2011 yılında başlanacağını dile getiren Büyükaslan, projenin yaklaşık maliyetinin 10 milyon 500 bin lira lacağının düşünüldüğünü kaydetti.
AA


Geri Dön