29 / 03 / 2024

Adana'nın hangi semtinde metrekare birim fiyatı ne kadar

Adana'nın hangi semtinde metrekare birim fiyatı ne kadar

TSKB Gayrimenkul Değerleme Adana Şube Sorumlusu Ayşe Atar tarafından hazırlanan rapora göre; Kuzey Adana Bölgesinde ikinci el konutların metrekare fiyatları 800 ile 1200 TL arasında...



 

 

 

Kuzey  Adana  Bölgesinde ikinci el konutların metrekare fiyatları 800 ile 1200 TL arasında değişmektedir. Daha eski yerleşim bölgesi olan göle yakın yerlerde ise, metrekare fiyatları  800 TL'den başlamaktadır. Adana'da depremden sonra yapılan binalar daha yüksek fiyatlara alıcı bulurken depremden önce yapılan binalarda m² fiyatları  500 – 750 TL aralığında seyretmektedir.

 

 

Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarları’na cepheli konutlar kentteki en değerli konutlar arasında yer almakta olup, göl manzaralı konutlarında m² fiyatları 1500 TL'ye kadar çıkmaktadır. Adana'da geçmiş yılların alışkanlığı ile konut kiraları yıllık olarak ödense de, son zamanlardaki kira değerlerinin artmasından dolayı kısmen aylık olarak ödenmeye başlandığı gözlenmektedir. Kentte kira fiyatları 150 m² daireler için yıllık 5.000 ile 8.000 TL arasında değişmekte olup, 200 m² konutlarda ise kira fiyatları yıllık 7.000 ile 15.000 TL arasında gerçekleşmektedir. Villalarda ise fiyatların, 12.000 TL'den başladığı gözlenmektedir.

 

Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarı’na rakip olarak görülen 80. Yıl Bulvarı; orta gelirli insanların tercih ettiği ortalama konut büyüklüğünün 140 m² olduğu bilinmektedir. Bu bölgede yeni bina konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.000 TL ile 1.200 TL arasında değişim göstermektedir.  Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa m² birim fiyatları 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişim göstermektedir.

Yeni gelişim alanı olarak gösterilen Türkmenbaşı Bulvarı, Pınar Mahallesi lüks ve orta gelir grubu alıcılara hitap eden konut projelerinin hayata geçtiği bölgedir.

Pınar Mahallesi, eski yapılanması düşük gelirli alıcıların ikamet ettiği alan olmakla birlikte kentsel dönüşüm sonucu inşaat firmalarının talep gösterdiği orta ve üst gelir grubu alıcılar için konut ürettikleri bir bölgedir. Bu bölgede konut fiyatlarının m² birim fiyatları 800 TL ile 1.200 TL arasında değişim göstermektedir.

Adana'da bir çok markalı konut projesinin konuşlandığı Türkmenbaşı Bulvarı lüks konutların yer aldığı ve inşaat firmalarının gözde bölgesi olarak son yıllarda yerini almaktadır. Bu bölgede konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.100 TL ile 1.500 TL arasında değişim göstermektedir.  Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa m² birim fiyatları 1.300 TL ile 1.600 TL arasında değişim gösterirken, bölgenin gelişim sahası olarak gösterilen Kıyı Boyu caddesinde arsa m² birim fiyatları 700 TL- 1000 TL arasında değişim göstermektedir.

Alparslan Türkeş Bulvarı ve Mavi Bulvar 15 yıldır kentsel dönüşüm içerisinde yer almaktadır. Son 10 yıldır Adana’nın en çok gelişen bölgelerinden olduğu gözlenmektedir. Bu bölgede orta gelirli insanların tercih ettiği ortalama konut büyüklüklerinin 140 - 165 m² arasında değişim gösterdiği bilinmektedir. Bu bölgede yeni bina konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.000 TL ile 1.200 TL arasında değişim gösterirken, hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa m² birim fiyatları 1.250 TL ile 1.750 TL arasında değişim göstermektedir.

Kimliğini kaybetmeden günümüze kadar gelen ve cazibesini yaşatan eski yerleşim alanlarından Ziyapaşa, Gazipaşa Bulvarları, Reşatbey Mahallesi, ticaret merkezi olmaya başlamıştır. Bölge son dönemlerde İstanbul’un Nişantaşı olarak isimlendirilmektedir. Bölgede zemin katlarda birçok cafe bar işletmesi, lüks mağazalar bulunmaktadır. Bu kapsamda bölgede dükkan zemin kat m² birim fiyatları 20.000 TL’ye kadar çıkmıştır. Bölgede konut nitelikli 1 ve 2. kat seviyesindeki meskenler iş yeri olarak kullanılmaktadır. Bu dairelerin ortalama yıllık  kira bedelleri 15.000 TL’dir. Ancak üst katlara çıktıkça binaların çok eski olması sebebiyle fiyatlar düşüş göstermekte olup, eski bina konut fiyatlarının m² birim fiyatları 1.000 TL ile 1.500 TL  arasında değişmektedir.

Adana’daki konut fiyatlarının artışı ile birlikte kredi kullanımı da doğru orantılı olarak artış göstermiştir. 2011 Aralık ayı BDDK sitesinden alınan bilgilere göre, konut kredisi kullanımda ülke genelinin %2’lik payını kapsamaktadır.

* TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön