19 / 04 / 2024

AFAD'dan bina güvenliği uyarısı!

AFAD'dan bina güvenliği uyarısı!

AFAD, vatandaşlara, binalarının yapı güvenliği ile ilgili olası risklerini incelemeleri ve sadece güvenliğinden emin oldukları binalarda oturma ve çalışmaları çağrısında bulundu...



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bina güvenliği hakkında açıklama yaptı. AFAD'ın açıklamasına göre; AFAD tarafından hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan "Afetlere Hazırlık Yılı Projesi", 6'ncı ayına giriyor. Bir yıl boyunca her ay bir başka konunun işleneceği projenin 2019 Aralık teması ise "bina güvenliği" olarak belirlendi.

Anadolu Ajansı'nda uer alan habere göre; "Bina güvenliği" teması ile vatandaşlara, binalarının yapı güvenliğiyle ilgili olası riskleri incelemeleri ve sadece güvenliğinden emin oldukları binalarda oturma ve çalışmaları çağrısında bulunuldu. 

Yapı ve iskan ruhsatı binanın sağlamlığında önemli bir gösterge

Binaların sağlamlığı ile ilgili kolay sorgulanabilecek konuların en başında yapı ve iskan ruhsatı geliyor. Vatandaşların, ev ve iş yerlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve halk arasında "iskan ruhsatı" olarak bilinen yapı kullanma izin belgesinin bulunduğunu teyit etmesi önem teşkil ediyor.

İnşasından sonra binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarını etkileyebilecek, kolon kesilmesi gibi yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmek, hayati konular arasında yer alıyor. O sebeple vatandaşların, buna benzer bir yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığını sorgulaması gerekiyor.

Binanın sağlamlığı şüpheliyse test yaptırılmalı

Ev ve iş yerlerinin olduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin olmayan vatandaşların yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırması gerek.

Türkiye'de yaşanan depremlerde yaralanmaların yüzde 50'den fazlası, can kayıplarının ise yüzde 3'ü yapısal olmayan risklerden kaynaklanıyor. Yaşam alanlarında bu tehlikeleri ortadan kaldırmanın yolu ise tehlike avından geçiyor.

Tehlike avı sürecinde, riskli eşyaların konumlarının değiştirilmesi, eşyaların doğru bir şekilde sabitlenmesi gibi küçük önlemler, büyük kayıpları engelliyor.

Ev halkının, yaşanabilecek olası afete karşı tehlike avı kapsamında "tespit et", "riskleri tanımla" ve "tehlikeyi gider" komutlarını uygulaması gerekiyor.

Buna göre, evde ya da iş yerinde deprem anında yaralayabilecek, hatta hayata mal olabilecek eşyaların listesi çıkarılmalı, eşyaların verebileceği zararlar bir iki kelimeyle ilgili eşyanın yanına yazılmalı, listelenen eşyaların riskine göre yeri değiştirilmeli, miktarı azaltılmalı veya bu eşyalar sabitlenmeli.


Geri Dön