19 / 04 / 2024

Afganistan'da NATO üssüne TİKA'dan cami projesi!

Afganistan'da NATO üssüne TİKA'dan cami projesi!

TİKA, Kabil’de NATO üssü olarak kullanılan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın askeri bölümünde, Osmanlı mimarisinde cami inşa edecek. Caminin 30'ar metre yüksekliğinde iki minaresi olacak.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan'ın başkenti Kabil’deki NATO üssünde Osmanlı mimarisine uygun cami inşa ediyor.


Kabil’de NATO üssü olarak kullanılan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın askeri bölümünde inşa edilecek caminin temel atma törenine TİKA Başkanı Serdar Çam, Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin ve diğer yetkililer ve davetliler katıldı. 


İki milyon dolar yatırımla inşa edilecek camide aynı anda 500 kişi ibadet edebilecek. Caminin 30'ar metre yüksekliğinde iki minaresi olacak.


Yaklaşık 40 ülkeden 4 bin 400 askerin görev yaptığı NATO üssünde, bin 700'ün üzerinde Türk, Azerbaycanlı ve Afgan Müslüman asker bulunuyor.


- TİKA’dan Kabil Savunma Üniversitesi ve askeri liseye destek

TİKA, Kabil'deki Milli Savunma Üniversitesi ve Askeri Lisesinde iki projeyi hayata geçirdi.


TİKA Başkanı Serdar Çam, Milli Savunma Üniversitesinde TİKA tarafından yaptırılan lojman binası ve Askeri Lisede kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarları ve Türkçe sınıfını hizmete açtı.


Mili Savunma Üniversitesinde düzenlenen törende konuşan TİKA Başkanı Çam, "Her milletin ve devletin zor günleri olabilir ama elbette bir gün her şey normale dönebilir. Biz de umutla, gayretle, geleceğe parlak bir şekilde varabileceğimize inanıyorum." dedi.


Çam, dünyada güvenlik sorunlarının arttığı bir dönemde, Afgan ordusunun yeniden yapılanarak güçlenmesinin sevindirici olduğunu ve Türk askerinin Afganistan'ın güvenliğine yaptığı katkıdan gurur duyduğunu ifade etti. Serdar Çam, Afgan-Türk dostluğunda lokmaların paylaşımı ve kardeşlik hukukunun söz konusu olduğunu ve menfaat ilişkisinden bahsedilemeyeceğini vurguladı.


Çam, Milli Savunma Üniversitesinin ihtiyaç duyduğu su kuyusu ve matbaa konusunda da TİKA'nın destek vereceğini belirtti. 


TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Mili Savunma Üniversitesinde yaptırılan, 40 odalı lojman binasının 600 bin dolara mal olduğunu söyledi.


Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı Tümgeneral Bakır ise, dost ülkelerin yardımlaşmaya mükellef olduğunu kaydederek birbirlerinin keder ve sevincini paylaşan Türk ve Afgan halklarının dostluğunun ilelebet süreceğini ifade etti. 


Törenin ardından, TİKA Başkanı Çam ve Tümgeneral Bakır, Mili Savunma Üniversitesinde Türk-Afgan dostluğunu simgeleyen birer ağaç dikti. 


Bu arada, TİKA tarafından yaptırılan ve Afgan öğretmenlerin kapasite geliştirme eğitimi aldığı Öğretmen Evi'nde düzenlenen törende, Serdar Çam, TİKA ve Afganistan Eğitim Bakanlığı ortak kapasite geliştirme programından mezun olan 450 öğretmenin sertifikalarını dağıttı. Yaklaşık 4 ay önce başlayan kapasite geliştirme programı kapsamında bin 700'ün üzerinde Afgan öğretmene farklı alanlarda eğitim veriliyor.


AA


Geri Dön