20 / 04 / 2024

AFM Sinemalarını Esas Holding almak istiyor

AFM Sinemalarını Esas Holding almak istiyor

Rus Eurasia'nın satışa çıkardığı AFM Sinemaları'na Esas Holding müşteri oldu



AFM Sinemaları'nın sahibi Rus Eurasia'nın satışa çıkardığı AFM Sinemaları'na Esas Holding müşteri oldu. 1965 yılında İstanbul Beyoğlu'nda 2 sinemayla başlayan ve bugün Türkiye genelinde 201 sinema salonuyla hizmet veren AFM sinemalarının muhtemel alıcısına dair detaylar şekillenmeye başlıyor. 2007 yılında yüzde 51.9'u Rus Alfa Group'a 28.5 milyon dolara satılan AFM, 3 gün önce bir açıklama yaparak muhtemel bir alıcıyla masaya oturduğunu duyurmuştu. Ruslardan sonra AFM'nin yeni sahibinin bir Türk yatırımcı grubu olduğu ve daha önce bu sektörde faaliyet göstermediği biliniyor. Edinilen bilgiye göre, AFM sinemaları için daha önce çeşitli yatırım fonları ve gruplarla bir araya gelinse de şu an sonuca en yakın talip olarak Esas Holding'in ismi öne çıkıyor. 2000 yılında Şevket Sabancı, Ali Sabancı ve Emine Sabancı'nın Sabancı Holding'den ayrılarak kurduğu Esas Holding'in havacılık, gıda, sağlık ve perakende alanlarında yatırımları bulunuyor.

AVŞAR FİLM ÇEKİLDİ
AFM sinemalarıyla daha önce de ilgilenen Avşar Film'in süreçten kısa bir süre önce çekildiği, ancak olası alıcılar arasında başka Türk yatırım gruplarının da yer aldığı gelen haberler arasında. Özellikle Mavi Jeans ve Migros'taki yatırımlarıyla dikkat çeken Turkven'in yanı sıra Actera'nın da adı AFM ile ilgili görüşmeler yürüten gruplar olarak geçiyor. Taliplerin, son dönemde tek tek faaliyet gösteren sinema salonlarının kapanmasına karşılık özellikle alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren AFM gibi zincir işletmelerin büyümesini göz önüne aldığı belirtiliyor. Alfa Group'un tüm sinema varlıklarının toplandığı Hollandalı Eurasia Cinemas, 2007'de yüzde 38.1'i halka açık olan AFM'nin yüzde 36.11'lik hissesini çağrı yoluyla toplamıştı. Böylece Eurasia'nm AFM hisselerinin oranı yüzde 88.01 olmuştu.

İlk çeyrekte izleyici sayısı yüzde 25 arttı
İstatistiklere göre Türk halkı yaklaşık 2.5 yılda bir sinemaya gidiyor. Her ne kadar tablo iç açıcı gibi gözükmese de sinema sektörünün son yıllarda yaptığı atak yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Türkiye'de sinema seyircisi 2007 yılında önceki yıla göre yüzde 10, 2008 yılında 2007'ye göre yüzde 23.6 arttı. 2009'da krizin etkisiyle seyirci sayısında yüzde 5'lik daralma
yaşansa da, 2010'un ilk çeyreğinde yerli filmlerin boyutlu filmlerin etkisiyle yüzde 25.8'lik artış yaşandı. Hatta yerli filmlerin hızlı yükselişi Türkiye'yi yerli film tüketiminin en yüksek olduğu Avrupa ülkesi haline getirdi. Türkiye sinemaları şu an dünyada en çok yerli fili izleyen 4'üncü ülke konumunda ve dünya ölçeğinde en hızlı büyüyen sinema pazarı arasında.
Meltem Ersoy/Habertürk


Geri Dön