26 / 04 / 2024

Ağaoğlu, Taşyapı ve Fi Yapı otel inşaatlarında öncü isimler oldu!

Ağaoğlu, Taşyapı ve Fi Yapı otel inşaatlarında öncü isimler oldu!

Otel inşaatlarına sıcak bakmayan gayrimenkul oyuncuları piyasaya teker teker girmeye başladı



Yatırımların uzun vadede dönmesi nedeniyle otel inşaatlarına sıcak bakmayan gayrimenkul oyuncuları piyasaya teker teker girmeye başladı. Öncü isimler Ağaoğlu, Taşyapı ve Fi Yapı oldu
 
Yapılan bir araştırma, küresel krizin gayrimenkul oyuncularına yeni bir yatırım alanı için daha yön çizdiğini gösterdi. Colliers International Danışmanlık´ın yaptığı araştırma, piyasa kurucularının uzak durdukları bir alanda giderek daha çok yatırım yapmaya başladıklarını ortaya çıkardı. AVM ve ofis yatırımlarındaki gibi kira garantisi olmaması ve konut yatırımlarındaki gibi projeden satış yapılamaması nedenleriyle otel piyasasına yatırım yapmaktan kaçınan oyuncular, araştırmaya göre, artık bu piyasada yaptıkları yatırımlarla ciddi birer oyuncu haline gelmeye başladılar. Bu alandaki öncü isimler Ümraniye´deki My City Hotel ile Ağaoğlu,  Kadıköy´deki Double Tree by Hilton ile Taşyapı ve geçtiğimiz günlerde Garip Ada ile turizme gireceği mesajını veren Fi Yapı oldu. Bu arada gayrimenkul oyuncularının turizm yatırımlarına yönelmesinde geçen yılın küçük bir gelir kaybı ile kapanması ana etkenlerden biri oldu. Diğer yandan yıllardan beri turizm ve otelcilik yatırımı yapan işletmelerde yeni projelere girdi.  Dedeman, Divan, Polat ve Kosifler, Türkiye´nin pek çok noktasında otel yatırımlarına devam etti.

Cazip olan AVM yatırımıydı

Colliers International Otel Departmanı Müdürü Adil Zehir, yaşanan bu değişimin birkaç nedenle açıkladı. Giderek artan sayıları nedeniyle AVM piyasasında yaşanan rekabeti, krizle birlikte konut talebindeki azalmayı ana nedenler olarak gösteren Zehir, şöyle konuştu:
"AVM´lerde yaşanan kira indirimleri, kiracıların yeni projelere ilgi göstermemesi, kira rakamlarının azalması ve ardı ardına yapılan AVM yatırımları sonucu rekabet arttı. Konutta da talep azalınca birçok şirket, zor günler yaşadı. Ancak, 2009´da Türkiye, yılı turizm gelirlerinde tüm dünyanın aksine çok ufak bir gelir kaybıyla bitirdi. Gayrimenkul yatırımcıları da bu yükselişi dikkate alarak piyasaya yatırım yapmaya başladı."

Yeni trend otel oldu

Birçok yatırımcının yeni projelerle otel pazarına girmeye hazırlandığına dikkat çeken Zehir, "Yerel ve uluslararası otel işletmecileri de bir yandan mevcut markalar ile büyümeye bakarken, Türkiye pazarında olmayan birçok uluslararası otel zinciri de başta İstanbul olmak üzere Türkiye´de otel projelerini takibe aldı" dedi.

Zehir, otel sahibi olmak için inşaat ve AVM alanlarında tanınan grupların İstanbul´da yatırıma öncelik tanıdıklarını vurguladı.


Geri Dön