18 / 04 / 2024

Ahmet Çelik: Ev umudu için faiz düşmeli!

Ahmet Çelik: Ev umudu için faiz düşmeli!

Sinpaş Yapı Genel Müdürü Çelik, “Bir transatlantik gibi faiz, yüzde 1.30'dan 1.80’lere fırlayınca talep düşüyor. Şu anda konut faizi yüzde 1'in altında ama bir miktar daha gerilemeli” dedi.




Faizleri 8.25'te tutma inadını sürdüren Merkez Bankası, ev sahibi olmak isteyenlerin beklentilerini yine boşa çıkardı. Sinpaş Yapı Genel Müdürü Çelik, “Bir transatlantik gibi faiz, yüzde 1.30'dan 1.80’lere fırlayınca talep düşüyor. Şu anda konut faizi yüzde 1'in altında ama bir miktar daha gerilemeli” dedi.


Her yıl 800 bin ile 1 milyon konut ihtiyacı olduğu belirtilen Türkiye’de, konut alıcıları Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklerken MB, faizleri bu ayda sabit tutarak umutları boşa çıkardı. Bu durumu değerlendiren Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, “Bir transatlantik gibi faiz, birden bire yüzde 1.30-1.40’dan, 1.70-1.80’lere yükselttiğinde talep düşüyor. Şu anda faiz yüzde 1’lerin altına geriledi, ancak bir miktar daha gerilemesi konut alıcısı için daha sıhhatli olur” dedi. 


NİTELİKSİZ KONUT ÇOK


İnşaatın çok dinamik bir sektör olduğunu söyleyen Çelik, Türkiye’de her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında konut yapılması gerektiğini belirterek, “Bu, hem gelişen nüfus, hem köyden kente göç eden ve yeni nesil ihtiyacından dolayı gerekli. Türkiye dinamiklerinde, yılda bu miktar konut yapılmak zorunda” dedi. Niteliksiz konut stokunun çok fazla olduğuna değinen Çelik, “Bunların da dönüşmesi lazım” diye konuştu. 


UZUN VADELER UZAMALI 


Konut projelerinde uzun vadeli sıfır faiz kampanyalarının müşteri talebi doğrultusunda geliştirildiğini, kendilerinin de 80 ay vade farksız kampanyası düzenlediklerini açıklayan Çelik, “Müşterinin alımını kolaylaştırıcı bir takım unsurları eğer finansörlerden temin edemiyorsak, biz kendi bünyemizde bunu halletmeye çalışıyoruz. Bu alternatifleri biz geliştiriyoruz ve müşterimize sunuyoruz” dedi.


KRİZ DÖNEMİNDE BİLE ÇOK İYİ SATIŞ YAPTIK


Kendilerinin 40 yıldır bu sektörün içinde olduklarını dile getiren Ahmet Çelik, krizin dipte olduğu dönemlerde bile çok iyi satışlar yaptıklarını açıklayarak, şunları kaydetti: “Hiçbir zaman projelerimizi ertelemedik ve durdurmadık. Metrekareyi araştırmayla belirliyoruz. Kredili satış müşterinin ilk tercihi fakat, yabancılar tamamen peşin alıyor."


İstanbul’daki fiyatları da değerlendiren Ahmet Çelik, “İstanbul’da arazi fiyatları çok arttı. Bu durum fiyatlara yansıyor.. Temalı ve nitelikli konut projelerinde metrekareler 3 bin 500 liradan başlıyor,  İstanbul’da birtakım değerler gerçekten çok arttı” dedi.


Yeni Şafak




Geri Dön