19 / 04 / 2024

Ahmet Davutoğlu: İsrail'in moratoryumu uzatmasını istiyoruz!

Ahmet Davutoğlu: İsrail'in moratoryumu uzatmasını istiyoruz!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak İsrail’in Yahudi yerleşimlerini durdurmasını ve moratoryumu uzatmasını, Filistin tarafının da barış vizyonuyla görüşmelere devam etmesini istiyoruz" dedi



Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından BM’de yabancı gazetecilere açıklama yaptı ve sorularını yanıtladı.

"Terörizmle mücadele" toplantısının son derece yararlı ve verimli geçtiğini belirten Davutoğlu, terörizmle mücadelede küresel düzeyde bir farkındalık, küresel kararlılık, küresel işbirliği yaratmak istediklerini söyledi. Bunun BM’de yapılabileceğini dile getiren Davutoğlu, "Terörizm, tüm insanlığa yönelik bir tehdittir" diye konuştu.

"İsrail’in Batı Şeria’da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına uygulanan 10 aylık moratoryum süresini uzatmama kararını nasıl değerlendirdiği"nin sorulması üzerine Davutoğlu, "Türkiye için Filistin ve İsrail arasındaki direkt görüşmelerin devam etmesi son derece önemli, ancak bu görüşmelerin devam etmesi için herkesin iyi niyet ve siyasi irade göstermesi gerekiyor" cevabını verdi.

İsrail’in moratoryumu uzatmamasının iyi niyet göstergesi olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Yahudi yerleşim yerlerinin İsrail tarafından işgal edilen topraklarda yapıldığını hatırlattı. Türkiye’nin moratoryumun uzatılmasını umduğunu söyleyen Davutoğlu, doğrudan görüşmeler devam ederken Yahudi yerleşiminin aynı anda devam etmesinin çelişkili olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak İsrail’in Yahudi yerleşimlerini durdurmasını ve moratoryumu uzatmasını istiyoruz. Filistin tarafının da barış vizyonuyla görüşmelere devam etmesini istiyoruz" dedi.

-İRAN-

Davutoğlu bir soru üzerine, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile iki görüşme yaptığını, bu görüşmelerdeki amacın, İran’ın nükleer meselesi kapsamında diplomatik faaliyetlerin devam etmesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin nükleer silahlara karşı olduğunu ve aynı zamanda bu sorunun daha fazla yaptırım ve savaş yerine diplomatik yolla çözülmesini istediğini ifade eden Davutoğlu, diplomatik süreci tekrar rayına koymak için AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Konsey’in kimi üyelerinin temsilcileriyle de görüştüğünü söyledi. Bu kapsamda Konsey’in 5 daimi üyesi ve Almanya’nın (P5 1) geçen hafta New York’ta yaptıkları yazılı açıklamanın olumlu olduğunu belirten Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da Ekim ayında P5 1 ülkeleriyle buluşacağını açıklamasından memnuniyet duyduğunu aktardı.

İran’a yaptırımlar konusunda ise Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi yaptırım kararına ve yaptırımlarına uyduğunu ama tek taraflı yaptırım kararlarına uymayacağına söyleyen Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi kararları ne diyorsa biz ona uyarız, ne bundan fazlasına ne de bundan azına uyarız" diye konuştu.

Türkiye’deki "Bank Mellat"ın faaliyetlerini devam ettirip ettirmeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise Davutoğlu, bu konuda Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararının dikkatle incelenmesi gerektiğini, kararda Bank Mellat’ın değil, bir alt şubesinin adının geçtiğini belirtti. Davutoğlu "Eğer bir şey varsa buna da bakarız" dedi.

Davutoğlu, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili bir soru üzerine ise, bunun elbette bir terör saldırısı olduğunu ve Lübnan’ın tüm dostlarının ve barış dostlarının bu terör saldırısına karşı dayanışma göstermesi gerektiğini söyledi. Refik Hariri’nin Türkiye’nin yakın dostu olduğunu dile getiren Davutoğlu, başka bir soru üzerine ise Hariri soruşturmasının da siyasi değil yasal açıdan değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA

--

Mahmud Abbas: İsrail Yahudi yerleşimlerini askıya alsın!


Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in, Ortadoğu barış görüşmeleri sürdüğü sürece, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimleri inşaatlarının askıya alınmasıyla ilgili moratoryumu devam ettirmesini istedi.

Europe-1 radyo kanalına konuşan Abbas, İsrail ve Filistin liderliğinin, "kendi halkları için barış yolunda ortaya çıkan tarihi fırsatı kaçırmalarından korktuğunu" ifade etti.

Abbas, dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada da Ortadoğu barış görüşmelerine devam edip etmeme konusundaki kararlarında "acele etmeyeceklerini" söylemişti.

Filistinli diğer yetkililerin görüşlerini dinledikten sonra konuyu, gelecek hafta pazartesi günü, 22 üyeli Arap Birliği zirvesinde ele alacaklarını belirten Abbas, bu toplantıdan sonra kararlarını vereceklerini ifade etmişti.

İsrail, yerleşke inşaatını askıya alan moratoryumu 27 Eylülden sonra uzatmayacağını duyurmuştu.
AA


Geri Dön