19 / 04 / 2024

Ahmet Zorlu: Zeytin Adası'nın tapusu bende!

Ahmet Zorlu: Zeytin Adası'nın tapusu bende!

Ahmet Zorlu, Asil Nadir'in 'Zeytin Adası benim' iddiasına adadan yanıt verdi: Tapusu bende, Asil Bey muhatabım değil... Adını 350 yıllık zeytin ağaçlarından alan '12 Adalar'ın en popüleri 'Zeytin Adası' iki işadamı Ahmet Nazif Zorlu ve Asil Na



Göcek açıklarındaki Nadir'e ait ada 15 yıl önce Cem Uzan tarafından satın alınmıştı. Uzan'm İmar-bank borçları yüzünden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçen ada, 2005'te 11 milyon dolara Zorlu Holding'in patronu Ahmet Zorlu'nun olmuştu. KKTC'li işadamı Nadir, kısa bir süre önce "Adanın asıl sahibi benim" diyerek TMSF'ye daya açtı. Dün ailesiyle adada tatil yaparken konuştuğumuz Zorlu, "Kapalı kapılar ardında iş yapmadık, Asil Bey bu konuda muhatabımız değil. Ada'nın tapusu bizde. Davadan bir şey çıkmaz" diyor. İlk kez 1994'te Vestel'in satışıyla tanışan iki işadamının portrelerini karşılaştırdık.

AHMET ZORLU

ÇOCUKLUK - 1944'te Denizli Babadağ'da doğdu. 15 yaşında ticaret yaşamına atıldı. İlkokuldan sonra okumayan Zorlu, kendi tabiriyle 'Hayat Okulundan mezun oldu.

AİLE - Dokumacı bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelen Ahmet Nazif Zorlu, 25 yaşında ilk aşkı Zülal'le evlendi. Zorlu, iki çocuk babası.

EN BÜYÜK BAŞARISI - Denizli'de ailesinin ürettiği çarşafları satarak başladığı ticareti, Bursa'da ağabeyiyle kurduğu tekstil fabrikası izledi. Buradaki ev tekstili ürünleriyle ihracata girdi. Çorlu'daki fabrikasıyla dünyanın 'tül perde devi' oldu. 2004'te Fransa'da perde üreten Concord firmasını da bünyesine kattı. 1990'dan sonra sıkıntıya giren Vestel'i Asil Nadir'den alarak elektronik alanına girdi. Vestel'i 1994 yılında 'musalla taşından' aldıklarını söyleyen Zorlu, Denizbank satışını en büyük başarıları olarak görüyor. Forbes Dergisi'nin 2008 'milyarderler listesinde 1.3 milyar dolarlık servetiyle 559'uncu sırada yer aldı. Zorlu Holding, enerji, tekstil, beyaz eşya, elektronik ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

EN BÜYÜK HATASI - Her fırsatta büyük hatalar yapmadıkları ve doğru zamanda doğru adımlar attıkları için büyüdüklerini söyleyen Ahmet Zorlu, en büyük korkusunun da bir gün işini kaybetmek olduğunu dile getiriyor.

ZEYTİN ADASI MACERASI - Ahmet Zorlu, yatırım amacıyla düşündüğü Zeytin Adası'na ilk görüşte vurulmuş. Yatırım düşünürken tek bir ağaca bile dokunmamış. Yazın hafta sonlarını ailesiyle birlikte burada geçiriyor. Zorlu, "Adayı 11 milyon dolar sayıp aldım 'Turistik tesis yaparım' diye düşlerken çevreci olup çıktım" diyor. Göcek'in 5,5 kilometre açığındaki 650 dönümlük Zeytin Adası'nı 2005 yılında TMSF'den satın alan Ahmet Zorlu, burayı ailesi ve yurtdışından gelen misafirleri için kullanıyor.

ASİL NADİR

ÇOCUKLUK - 1941 doğumlu. Kıbrıs'ta büyüdü. Magusa'da gazete satarak büyüyen Asil Nadir, ailesinin 1963 yılında Londra'ya taşınması ile yeni bir hayata başladı.

AİLE - İrfan-Safiye Nadir'in oğlu olarak doğdu. İlk evliliğini Türkiye güzeli Ayşegül Tecimer ile yaptı. 2005'te Neriman Nur ile evlendi.

EN BÜYÜK BAŞARISI - Türkiye'de özellikle basın sektöründeki yatırımlarıyla ve Vestel'in kurucusu olarak tanınmakla birlikte, 1989 yılı itibariyle tarım, gıda, tekstil, elektronik, denizcilik, turizm ve medya alanlarında bir imparator olarak kabul ediliyordu. En büyük çıkışını ise 1984 yılında yaptı. 1985 yılı başlarında ise özel serveti 500 milyon sterlini asmış, Sunday Times gazetesi tarafından dünya¬nın en zenginleri arasında 11. sıraya yerleştirilmişti.

EN BÜYÜK HATASI - 1990 da Nadir'in paravan şirketleri aracılığıyla Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği haberi Londra'ya bomba gibi düştü. Suçlama, borsadaki hisselerden kaçışı getirince şirket büyük bir mali krize girdi. İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası, Nadir'i zimmetine para geçirmekle suçlayarak mal ve para varlığının dondurulması için Yüksek Mahkeme'den karar çıkarttı ve tutuklandı. KKTC'ye geri döndü. Simdi Londra'da hakkını arıyor

ZEYTİN ADASI MACERASI - Zeytin Adası'nın en eski sahiplerinden olan işadamı Asil Nadir adanın asıl sahibi olduğunu iddia ederek TMSF'ye dava açtı. Zeytin Adası'nm tapusunun iptali ve kendi adına yeniden tescil edilmesi için açılan davanın dilekçesinde, 1989'da adanın Nadir tarafından satın alındığı hatırlatılarak, özetle şunlara yer verildi: "1990 yılında İngiltere'de bazı yolsuzluk iddialarıyla ilgili asılsız suçlamalarda bulunuldu. Bu arada İmar Bankası'na TMSF tarafından el konuldu. Zeytin Adası'nm yönetimi de TMSF'ye geçti."
Radikal/Nuriye DOĞU - Sevda YÜZBAŞIOĞLU


Geri Dön