19 / 04 / 2024

Akbank'tan Türkerler Holding'e proje finansmanı kredisi!

Akbank'tan Türkerler Holding'e proje finansmanı kredisi!

Akbank, Türkerler Holding'e  yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmak üzere toplam 101.000.000 USD'lık proje finansmanı kredisi tahsis etti



Akbank, Türkerler Holding'e  yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmak üzere toplam 101.000.000 USD'lık proje finansmanı kredisi tahsis etti. Kredi anlaşmasının imza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli katıldı.

Akbank, Türkiye'nin ve bölgenin geleceği açısından stratejik önemi bulunan enerji sektörüne desteğini sürdürüyor. Bu doğrultuda  Akbank, Türkerler Holding, Pelin Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 90.000.000 USD, Egeli Enerji Yatırım Üretim İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 11.000.000 USD olmak üzere toplam 101.000.000 USD'lık proje finansmanı kredisi tahsis etti. Söz konusu projelerin toplam yatırım tutarı 146.000.000 USD olarak öngörülmekte olup; 45.000.000 USD'lik kısmı Türkerler Holding özkaynakları ile karşılanacak. Toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak krediler Ardahan ili Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan "Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali  Projesi" ile Artvin ili Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan "Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi" finansmanında değerlendirilecek.

"Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Projesi" kapsamında, 77,5 MW gücünde tesis edilecek Hidroelektrik Santrali'nin her yıl ortalama 340,3 GWh, "Yayla Regülatörü ve Hidroelektirk Santrali Projesi" kapsamında 5,10 MW gücünde tesis edilecek Hidroelektrik Santrali'nin ise her yıl ortalama 22 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. Böylece, söz konusu projelerin tamamlanmasıyla birlikte, iki santralin toplam ulaşacağı üretim kapasitesi yaklaşık 362,3 GWh olacak.

Ankara Rixos Oteli'nde düzenlenen kredi anlaşması imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı konuşmada, "Bizim amacımız Türkiye'nin 100. yıldönümünü kutlayacağı 2023 yılında özellikle yerli kaynakların rüzgar, hidrolik, jeotermal ve güneş enerjisinin her birinin etkin bir şekilde kullanıldığı bir enerji verimliliği haritası çıkarabilmek. Bugün aslında buna hizmet eden bir projenin imza töreninde bulunuyoruz. Global krizin önemli olduğu bir dönemde yapılan bu anlaşmanın hem proje sahiplerine hem enerji sektörüne hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmasında Türkiye ekonomisindeki büyüme ve enerji kullanım oranları göz önüne alındığında önümüzdeki 20 yıl içerisinde enerji sektörünün 3 katı kadar büyümesi gerektiğinin altını çizen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Akbank'ın Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne finansman sağlayan ilk 3 banka arasında yer aldığını ve sektörün önemli bir destekçisi olduğunu belirtti. Köktaş ayrıca Kredi finansman projesi için Türkerler Holding ve Akbank'ı da tebrik etti.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alan enerji sektöründe gerçekleştirilen bu yatırıma destek verdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, "Akbank, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, enerji sektörü yatırımlarının finansmanına katkıda bulunmak konusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Türkerler Holding'in , Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektirk Santrali Projesi ile Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi yatırımlarının finansmanını gerçekleştireceğimiz için çok memnunuz. Kredileri 101 milyon dolar tutarında toplam 12 yıl vadeli olarak tahsis ettik. Enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin projeksiyonu çerçevesinde, enerji yatırımları öncelikli konularımızdandır. Ülkemiz ekonomisinin de gelişmesine paralel olarak enerji talebimiz hızla artıyor. 1990-2008 arasındaki 18 yıllık ölçekte ortalama büyüme % 4 olarak gerçekleşti. Hükümet tahminleri, önümüzdeki 10 yıl içinse yıllık % 4 civarında bir artış öngörüyor. Şu an ülkemizdeki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı çok düşük seviyede. Hükümet, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023'e kadar artırmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji, ana cazibe kaynağı olacak" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ise, "Biz Türkerler olarak enerji sektöründe ve özellikle yenilenebilir ucuz ve yerli kaynaklarımız olan Rüzgar, Hidrolik, Jeotermal ve Güneş Enerjisinden elektrik üretebilme noktasında çalışmalarımızı ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu kapsamda, geçici kabul çalışmaları devam eden Erenköy Hidrolik Santralimizin yanında inşaatına başladığımız, ki bugün imza törenini yapacağımız anlaşma ile finans çalışmalarını tamamladığımız Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali ile Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projelerimiz de dahil olmak üzere, toplam 16 projede 640 MW'lık bir kapasite ile sektörümüze katkıda bulunma çabalarımızı sürdüreceğiz. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Enerji Bakanımıza, bütün bu çabalarımızda bizi ve sektörü her konuda destekleyen Hükümetimize, sektörü yakından takip eden, sektörle birlikte nefes alıp veren EPDK Başkan ve üyelerimize, Enerji sektöründe cesaretli adımlar atmamızı sağlayan öncü banka Akbank'a ve projelerimizin hayata geçmesi için gönülden hizmet veren çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyor; bu önemli projelerin ülkemiz, sektörümüz ve Holdingimiz bakımından hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Besli, Akbank tarafından verilen bu kredinin yenilenebilir enerji üretimi için kullanılacak olmasının, attıkları imzayı daha da önemli kıldığını vurgulayarak, "Küresel ısınma tehdidinin giderek arttığı şu günlerde yenilenebilir enerji üretecek olan HES projeleri çevreye ve insan sağlığına olan olumlu katkıları sebebi ile de önemli birer misyon üstleniyorlar. Bu tip çevreye duyarlı projeler Akbank olarak bizim için de özel anlam taşıyor. Enerji kaynağının yenilenebilir olması ile gelecek kuşakların kaynaklarını tüketmeden doğaya yeniden döndürülebilen bir kaynaktan enerji üretilmesi, gelecek kuşaklara bol kaynak bırakılması açısından da son derece önemli. Bu nedenle Akbank olarak kredilendirme sürecinde projenin çevreye duyarlı olması önceliklerimiz arasında yer alıyor. Akbank enerji sektörüne yatırım yapmayı planlayan firmalara, projeye özgü uzun vadeli proje kredileri tesis ederek sektöre destek olmayı sürdürecek. Bankamız, proje bazlı finansman modelleri oluşturarak yatırımcı firma tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda esnek faiz ve ana para geri ödemeli proje kredileri sağlıyor" dedi.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkerler, enerjiye 146 milyon $ yatıracak
Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, yenilenebilir enerji projeleri için toplam 146 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, bu miktarın 101 milyon dolarının Akbank'tan kredi olarak kullanıldığını, 45 milyon dolarının ise özkaynaklardan karşılanacağını söyledi. İmzalanan kredi anlaşması töreninde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız ise nükleer santral için Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmanın bu hafta sonu ya da gelecek hafta başı TBMM Genel Kurulu'na geleceğini söyledi.
Sabah


Geri Dön