27 / 04 / 2024

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlatılacak

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlatılacak

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce hazırlanan projeyle Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ve Anıt Müzesi, güneş enerjisi sistemiyle aydınlatılacak



Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında inşa ettirilen Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan restorasyon çalışmasının ardından 2007 yılında Anıt Müze olarak turizme kazandırıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Zeki Taştan, kentin en önemli turistik değerlerinden biri olan ve restorasyon çalışmasının ardından her yıl çok sayıda turisti ağırlayan Akdamar Adası ve Anıt Müzesi'ne daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlamak amacıyla yeni bir proje hazırladıklarını söyledi.

Proje kapsamında, 3700 metrekarelik alana sahip Akdamar Adası'na güneş enerjisi sistemi kurulacağını vurgulayan Taştan, sistemin 2010 yılı turizm sezonunda faaliyete geçmesiyle adanın sadece gündüzleri değil, akşamları da ziyaret edilebileceğini ifade etti.

Taştan, amaçlarının kentin tarihi değerlerini daha iyi yaşatmak olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Van'daki tarihi değerleri güzellikler içinde paylaşmak adına Akdamar Adası'nın tamamını güneş enerjisiyle aydınlatmayı planladık. Hazırladığımız projeyle 3700 metrekarelik alana sahip adayı güneş enerjisiyle donatıp böylelikle hem Van'da en çok kullanılması gereken güneş enerjisini kullanacağız, hem de adayı akşamları ziyaretçilere açacağız."

-MALİYETİ 200 BİN TL-
Güneş enerjisi sisteminin 200 bin TL'ye mal olacağını ve 30 yıl boyunca kullanılabileceğini bildiren Taştan, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli yazışmaları yaptık. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne de projeyi gönderdik. Cevap yazısı elimize ulaştı. Rölövesi çizildikten sonra keşif yapılarak, 2010 turizm sezonuna bu projeyi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Sistem kurulduktan sonra gelecek yıldan itibaren Akdamar Adası ve Anıt Müzesi'ni akşamları da ışıl ışıl bir şekilde ziyaretçilere açacağız."

Taştan, adada kullanılacak ışığın tarihi eserlere zarar vermeyecek şekilde dizayn edileceğini dile getirerek, anıt müzenin çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmaların da 2010 yılında başlatılacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön