17 / 04 / 2024

Akın Kazançoğlu: İnşaatlarda denetim yükseltildi

Akın Kazançoğlu: İnşaatlarda denetim yükseltildi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Türkiye'nin 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremden yeterli dersi çıkaramadığını savundu



İZTO Meclis Salonu'nda düzenlenen 'Deprem ve Yapı Denetimi' toplantısının açılışında konuşan Kazançoğlu, yüzde 94'ü aktif deprem kuşağında olan Türkiye'de, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'de yaşanan iki büyük depremin ne ilk ne de son olduğunu söyledi. Depremin üzerinden 10 yıl geçtiğini, o güne kadar geciktirilmiş olan bazı bilimsel ve yasal çalışmaların hızlandığını, yapı denetim sistemi, zorunlu deprem sigortası uygulamalarına geçildiğini, kamu ihale kanununun tekrar düzenlendiğini anlatan Kazançoğlu, "Bölgemizde de olası bir depreme karşı hazır olunması için çalışmalar hızlandırıldı. Bu kapsamda  İzmir  fayı karadan ve denizden gözlem altına alındı" dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin kentsel yerleşim bölgelerinde sismik afetlerin azaltılması konusunda çalışmalar yapılmasını amaçlayan Radius Projesi'nin başlatıldığını, başvuruda bulunan 58 kent arasından 9'unun seçildiğini, İzmir'in de bu kentlerden biri olduğunu dile getiren Kazançoğlu şöyle konuştu: "Bu proje 1999 yılında tamamlandı. Proje kapsamında olası bir deprem ve sonrasında, Marmara'da yaşanan olumsuzlukların bölgemizde yaşanmaması için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Yaşanan deprem felaketinden sonra yapı denetiminin önemi daha da iyi anlaşıldı. Yapı denetimi formaliteden öteye geçememektedir. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun'da ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Yasa ihtiyaçları gidermekten uzaktır. Yapı Denetim Komisyonları'nda TMMOB'dan temsilciler yer almalıdır. İmar yönetmeliği ile 4708 sayılı yasa arasındaki çakışmalar giderilmelidir. Türkiye, 17 Ağustos depreminden yeterli dersi çıkaramamıştır."

"19 İLDE UYGULANAN YAPI DENETİMİ TÜM TÜRKİYE'YE YAYGINLAŞSIN"
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği İzmir Şubesi Başkanı Osman Akbaşak ise Türkiye'de yapı denetiminin 17 Ağustos depremi sonrasında başladığını, yapı denetimi sonrasında inşaatlarda kullanılan demirin, betonun kalitesinin yükseldiğini, işçilerin becerisinin arttığını kaydetti. Yapı denetim kuruluşlarının asıl amacının depremlerde binaların hasar görmemesi, insanların ölmemesi olduğuna dikkati çeken Akbaşak, "Şu anda 19 ilde yürütülen yapı denetiminin tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Aydın'da, Balıkesir'de, İzmir'de yapı denetimi var, Manisa'da yok. Bu izah edilemez bir durum" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı İmar İşleri Şube Müdürü İsmail Ası ise İzmir'in 1. derece deprem bölgesi olduğunu, kentin büyük bölümünün kaçak yapı ve imar affıyla oluştuğunu söyledi.
AA


Geri Dön