29 / 03 / 2024

Aksa Göynük Enerji Termik Santrali açıldı!

Aksa Göynük Enerji Termik Santrali açıldı!

Aksa Enerji tarafından temeli 2012 yılında atılan, Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'nin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleştirildi.



Aksa Enerji tarafından temeli 2012 yılında atılan, yerli kömür kullanarak enerji üretecek olan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'nin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleştirildi.


Türkiye'nin özel sektör tarafından yatırımı yapılarak devreye alınan ve yerli kömür kullanılan iki santralinden biri olan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'ne 390 milyon Amerikan Doları yatırım yapıldı. 270 megawatt (MW) kapasiteye sahip santral, yılda 2 milyar kilowattsaatlik (kWh) üretim yapacak.


DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Santralin açılışında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, Türkiye'de bir ilk olarak rödovans yöntemiyle yerli linyitten üretecekleri elektriğin, enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını söyledi.


80-100 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Göynük Termik santralinden kamuya yıllık 75 milyon lira gelir sağlayacağını söyledi.Bakan Yıldız, “Bugünden itibaren her üretilen elektirik başına bizler pay alıyoruz. 1 kilowat başına 1.66 lira iken 3 lira 15 kuruş para alacağız. Dış açığımızın en büyük faktörlerinden olan doğalgaza 80-100 milyon dolarlık doğalgaza daha az para ödeyeceğiz” dedi. Bakan Yıldız, Türkiyenin istikrarını ve büyümesini engellemeye dönük terör faaliyetlerinin istikrarı bozamayacağına dikkat çekti.


ÇEVREYE AŞIRI DUYARLIYIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise çevreye zarar vermeden insanlığa zarar vermeden işleyecek olan bu tesisin bütün Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.


Yeni Şafak


Geri Dön