26 / 04 / 2024

Akşehir Hıdırlık Dağ Oteli yeniden ihaleye çıkacak mı?

Akşehir Hıdırlık Dağ Oteli yeniden ihaleye çıkacak mı?

Akşehir’in turizmine büyük katkısı olması beklenen ve bir türlü yapılamayan dağ oteli ile ilgili vatandaşlar yıllardır yetkililerden bir açıklama ve bir sonuç bekliyor.



Akşehir Belediyesi tarafından ihale ile 29 yıllığına Erol Temizkul’a verilen Hıdırlık Dağ Oteli ihalesi 6 yıl aradan sonra 2015 yılının Haziran ayında fes edilerek yeniden ihale yapılacağı açıklandı. 

 Dağ Oteli’nin ihalesini 6 yıl önce alan, fakat türlü engel ve sebeplerle inşaata başlayamayan Erol Temizkul ise Akşehir Belediyesi’nin sözleşmeye uymadığını belirterek, hakkını mahkemede arayacağını açıklayarak, mahkeme sürecini başlattı. Yerel seçimlerden önce 2015 yılının Ekim ayında Akşehir’e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Akşehir’de Hıdırlık’a 6 senedir yapılması beklenen Dağ Oteli ile ilgili açıklamalarda bulunarak,  Dağ Oteli’ndeki sorunun bir an önce çözülmesi talimatını vermişti. Fakat aradan geçen süre zarfında dağ oteli ile ilgili bir gelişme kaydedilemezken, Erol Temizkul ile mahkeme sürecinin devam ettiği öğrenildi. 

 
DAĞ OTELİNİN YILLARDIR SÜRENİN HİKAYESİ:

Dağ Oteli 1963 yılında yapımına başlanıp 1965 yılında bitirildi. Bakan, senatör, milletvekili, sanatçı gibi pek çok ünlüyü ağırlayarak daha sonra yıkıldı. 12 yıl suskun olan ve yatırımcı aranan dağ oteli için 2008 yılında tekrar ihale yapıldı. Akşehir’de Hıdırlık Dağ Oteli yapılan ihale ile yap-işlet-devret modeli ile 29 yıllığına Erol Temizkul’a kiraya verilmişti.  4 yıldızlı bir otel olarak hizmet vermesi planlanan dağ otelinin zemin düzeltme çalışmalarına firma tarafından o dönemlerde başlatıldı. Fakat bir türlü sorunların arkası kesilmedi. İlk önce 2011 yılında İhaleyi alan firmanın dağ oteli inşaatında proje değişikliği yaptığı, fakat yenilenen projeye kontrol kurulundan onay gelmediği açıklanmıştı. Kurul kararı gelene ve yeni proje onaylanana kadar inşaat çalışmalarının durduğu ifade edilmişti. Daha sonra bir dönem proje değişikliği nedeniyle beklemeye alınan Dağ Oteli İnşaatı’nın Orman Kadastro Müdürlüğü tarafından, alanın ormana ait olduğu gerekçesiyle durdurulduğu iddia edildi. Daha sonra İşletmeci Erol Temizkul’a ihalede verilen süre dolması ve inşaata başlanamaması nedeniyle, süre uzatıldı. 2014 yılında İki parselden oluşan dağ oteli arazisinde Orman Kadastro Müdürlüğü tarafından, alanın ormana ait olduğu gerekçesiyle durdurulmasının ardından, iki parselin birinin Orman Kadastrodan tapusunun alındığı, diğerinin kaldığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaata izin vermesi durumunda inşaatın tekrar devam edebileceği açıklanmıştı. Akşehir Belediye Meclisi 2015 yılı Ocak ayı olağan toplantısında Dağ Oteli inşaatının yüklenici firmasıyla ilgili “Temizkul Turizm Enerji İnşaat Gübre Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin sınırlı ayni hak tesisi üst hakkının iptali ve sınırlı ayni hak tesisi (üst hakkı) hususunda Encümene verilen yetkinin kaldırılması”na karar verdi.


2015 yılının Haziran ayında Erol Temizkul’a verilen ihalenin durdurulacağı ve sil baştan yeniden ihale sürecine başlanacağı açıklandı… 

 

BAKAN EROĞLU SÖZ VERMİŞTİ:

2015 yılının Ekim ayında Akşehir’e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın otelle ilgili konuşmaları şöyleydi:

  Bakan Eroğlu’na, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından Hıdırlık’a yapılacak Dağ Oteli hakkında; “Hıdırlık Dağ Otelinin bulunduğu bölgede Belediyemize ait 2 parsel üzerinde otel projesi hazırlanarak ihale edilmiştir. Ancak parsellerden birisi Orman Kadastro çalışması sonucu orman sınırları içine alındığından dava konusu olmuştur. Yerel mahkemede orman lehine karar çıkmış, konu temyiz aşamasındadır.” bilgileri aktarıldı. 

Başkan Akkaya’ya, Bakan Eroğlu tarafından konunun bir an önce çözülmesi sözü verildi. 

Bakan Eroğlu Dağ Oteli ile ilgili olarak yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Sayın başkanım sizin dediğiniz Ormanla ilgili bir turizm alanı mı bilemiyorum. Ama onun da çözümü var. Eğer orası ormana aitse biz de onu, Mustafa vekilim biliyor, turizm alanı ilan ederiz. 49 yıllığına turizm yapacak vatandaş orada tesisini kurar, Onu da böyle çözelim. Netice itibariyle burada bizim bakanlığımızla ilgili, işte burada arkadaşlara talimat veriyorum, DSİ ve iki genel bölge müdürümüz buradaki talepleri dinlediniz. Hepsini yerine getireceksiniz. Dava ihtiyacı varsa eskisi gibi para dilenmiyoruz. Devletin parası bol artık. Merak etmeyin. 

Orman Genel Müdürümüz siz de mesajları aldınız. Ağaçlandırma ayrıca özellikle mesirelik alanlar bir de özellikle de bu konu.”

Bürokratlarına belediye ile mi mahkemelik olduğunu soran Bakan Eroğlu, “Mahkeme kararı neyse ona uyarız. Ama çözüm var.” Dedi ve Başkan Akkaya ile aralarında şu konuşmalar gerçekleşti:

Bakan Eroğlu: “Turistik alan mı başkanım?

Başkan Akkaya: “Turistik alan olarak ilan ediyoruz. Ama mesirelik alan kullanılıyor.”

Bakan Eroğlu: Ederiz ne olacak veya mesire alanı olarak biz yaparız gelir kullanırsınız. Size devrederiz isterseniz. Şimdi dava açtığın için Orman Genel Müdürü İsmail bey ceza olarak orayı mesirelik alanı mahsuru yoksa tabi yapıyorsunuz.

Başkan Akkaya: “Otel yapılacağı için arsanın tahsisi gerekli.”

Bakan Eroğlu: Şöyle o da mümkün size bir şekilde tahsis ederiz A tipi B tipi C tipi mesire alanı A tipi mesire alanında konaklama mümkün. Onu da oturur konuşursunuz. Bu tür şeylere mahkemeye gitmeye gerek yok. Burada çözeriz.”



İstasyon Gazetesi


Geri Dön