26 / 04 / 2024

Aksoy Holding, Azeri Paşa Bank ile ortak olacak!

Aksoy Holding, Azeri Paşa Bank ile ortak olacak!

Enerji, inşaat ve turizm sektörlerinin ardından bankacılık işine de giren Aksoy Holding, bu işte Azeri Paşa Bank'ı kendine ortak alacak. Konuyla ilgili olarak ay sonunda BDDK'ya başvurmaya hazırlanıyor....




Enerji, inşaat ve turizm sektörlerinin ardından bankacılık işine de giren Aksoy Holding, bu işte Azeri Paşa Bank'ı kendine ortak alacak. Konuyla ilgili olarak ay sonunda BDDK'ya başvurmaya hazırlandıklarını söyleyen Erdal Aksoy, yatırım bankacılığı yapmak istediklerim anlatıyor. Aksoy Holding, 2014 yılında enerji, Socar ile rafineri projesi ve Conrad Otel'deki yenileme çalışmaları çerçevesinde 1,5 milyar dolarlık yatırım da yapacak. 


Enerji  inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Aksoy Holding, geçen mayıs ayında bankacılık işine de girdi. Turcas Petrolün de dahil olduğu yaklaşık 20 şirket ve iştiraklerle 12 milyar TL ciro yapan holding, hatırlanacağı gibi Dubai Şeyhi El Maktum'a ait TAlB Yatırım Bankası'nı satın almıştı. Devir işleminin gerçekleşmesinin ardından kulislerde dolaşan bankayı Azeriler'e satacağı yönündeki görüşleri Ekonomist'e değerlendiren Aksoy Holding Başkanı Erdal Aksoy, ortaklık konusunda görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Azerbaycan'ın en büyük bankalarından biri olan Paşa Bank ile görüştüklerini söyleyen Aksoy, ay sonunda onay için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) başvurulacağını söyledi. 


Öte yandan 2014 yılında Shell Turcas ortaklığı, Socar ile rafineri, Conrad ve yenilenebilir enerjiye yönelik yapacakları bir dizi yatırımdan söz eden Aksoy, bu yatırımların 1,5 milyar doları aşacağını ifade ediyor. 


Tamamı aileye ait olan Conrad Otel'deki yenileme çalışmalarının son bulmasıyla daha iddialı olacaklarını belirten Aksoy, somlarımızı yanıtladı. 

2014 yılı için nasıl bir projeksiyonunuz var. Finansman maliyetlerindeki yükseliş hesaplarınızı değiştirdi mi? 


2014 yılı için dünyadaki gelişmeler nedeniyle hepimiz çok dikkatli gidiyoruz. Mevcut işlerimizin verimliliğini artırmak istiyoruz. Cari açıktan kaynaklanan değişkenlikler, kur üzerindeki öngörülemez ve kontrol dışı ilerleyiş nedeniyle riskli adımlar atmak istemiyonız. Biraz daha ortamın stabil hale gelmesini bekliyoruz. Hedefimiz 2014'te planlanmış yatırımları bitirmek. 


Ne kadarlık bir yatırım öngörünüz var? 


Shell Turcas ortaklığı olarak 250 milyon dolar yatırımımız olacak. Rafineri ayağında çok büyük bir yatırımımız var bildiğiniz gibi. Socar ile yapılan yatırımlar dizisinde 2014 için 1 milyar dolarlık bir öngörümüz var. 


CONRAD 60 MİLYON DOLARA YENİLENİYOR Aileye ait olan Conrad Otel'deki yenileme çalışmalarından da söz eden Erdal Aksoy, bu çalışmaların 60 milyon doları bulabileceğini söylüyor. Aksoy, "Otelin devreye girmesinden bu yana 20 yıl geçti. 

Yatırımlarla yeni bir otel gibi olacak. İstanbul'a yepyeni ve dünya çapında bir otel geliyor olacak. Şu anda düşük verimlilikte çalışıyor. Çok yeni bir otele kavuşacak İstanbul. Yaklaşık 60 milyon dolarlık bir yatırım olacak."


Bunun yanı sıra yenilenebilir enerji konusunda fırsatlara bakıyoruz. O işte de 20-30 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi planlıyoruz. Bir de bildiğiniz gibi Conrad'ta yenileme çalışmalarımız sürüyor. 


Grubun asıl odaklandığı konu enerji fakat sizi bu yıl yeni bir alanda daha gördük. Bankacılıktaki girişimlerinizin ardından bu defa da Azeriler'e satış bekleniyor. Süreç ne aşamada? 


Öncelikle grubu ve Turcas'ı incelediğinizde hayat boyu büyük ortaklıklarla büyük projelerin parçası olmayı tercih etmiş bir grubuz. Altı yıl önce Socar'ı getirdik. Shell, Castrol gibi uluslararası arenada güçlü 10 kadar grubu Türkiye'ye getirmiş bir grubuz. 

Dolayısıyla bankacılık işinde de yine sermaye gücüyle dikkat çeken bir ortakla ilerlemek İstedik. Azerbaycan'ın en saygın bankalarından biriyle ortaklık yapmak istiyoruz. Azerbaycan'ın birikimini Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Türkiye'deki projelerin finansmanında etkin görev almak üzere çalışıyoruz. Bu bir adımdır. Socar ile küçük çaplı başladık, sonra 20 milyar doları buldu yatırım hedefleri. Bu defa bankacılıkta da önemli bir adım atmak istiyoruz. 


Şu an hangi yatırımcıyla konuşuluyor? Görüşmeler ne aşamada? 


Azerbaycan'ın en saygın bankası Paşa Bank ile ortaklık kurmak yönünde görüşüyoruz. 

Ortaklık yapısı ve hisse konusunda bir anlaşmaya varıldı mı? 

Ortaklık kültürü başka bir şey. 

Bizler de bunu en iyi bilenlerden biriyiz. Onu buraya getirmek istiyoruz. O nedenle bizim hakim ortak olmak gibi bir kompleksimiz yok. Dolayısıyla mühim olan Azerbaycan kaynaklannın buraya maksimum düzeyde gelmesi. Biz her türlü fedakarlığa razıyız. 

Azınlık ortağı da oluruz. 

Yatırım bankacılığı mı olacak? 

Daha evvel bankacılık üzerine çalışmalanmız oldu. Fakat ilk adını bu olacak. Azerbaycan desteği de bize çok cesaret verdi. Bu işteki düşüncemiz, mevduat değil yatırım bankacılığı yapmak. Çok fazla sayıda şubeler olmayacak. Bir merkezden yönetilecek. Büyük fonları getirecek. 

Yatırımları fonlayacak bir banka olacak, tik olarak Zincirlikuyu'da kurulacak. Sonrasında da Maslak'taki Aksoy Plaza'ya gelecek. 

Bankacılıkta hedef ne? Yeni bir model sunabilecek misiniz? Ne tür projeler destek görecek? 

Bilmiyorum ama belki bir takım niş işleri getirebiliriz. Sadece Türkiye piyasası değil dışarıda güçlerin birleştirilmesine yönelik bir adım atıyoruz. 

Yani Türkiye'ye veya Azerbaycan'a büyük yatırımlara vesile olabiliriz. 

İsim konusu ne olacak? 

Şu an çok netleşmedi ama Paşa olabilir. 

Ne kadarlık bir satış olacak? 

Onları paylaşanlayız. BDDK onayından geçmeden teknik detayları veremeyiz. Bu ay sonuna kadar BDDK'ya onaya sunulacak. 

Enerji alanındaki çalışmalarınıza dönecek olursak, Socar ile büyük bir yatırımın eşiğindesiniz. Orada finansman konusu henüz halledilmemişti. Artan maliyetler nedeniyle bir sıkıntı veya gecikme olur mu? 







Bu rafineri yaklaşık 5 milyar dolar tutarında ve en büyük projemiz. Turcas'ın payı burada yüzde 20'ye yakın. Büyük bir projenin çok değerli parçasının sahibiyiz. Anahtar teslim projenin alınması ilk adımdı. Müteahhitlik çalışmaları için 49 aylık bir süre gerekiyor. Süremiz belli. Bundan sonrası hızlı gidecektir. Finans paketinin sağlanması da gerçekleşecek. İngilizler ile görüşmeler olacaktı. O da kısa zamanda tamamlanmış olur. 


TÜSİAD ile yapılan tüm Doğu seyahatlerine katılıyorsunuz. Ortağınız Shell bölgede kaya gazı araştırıyor. Bölgeyle ilgili yatırım konusunda planlarınız neler? 


Ortadoğu zor bir bölge ve sancılı bir devreden geçiyor. Türkiye komşu ülkelerin iç meselelerinde taraf olmaktan çok, iç meselelerin taraflar arasında çözümünde bir abi rolü üstlenebilir. İran, İrak çok önemli. Irak'ın kendi içindeki bütünlüğü, dünyaya açılmaları önemli. Biz onlara en iyi çözümleri götüreceğimize eminiz. 


Çözüm süreciyle bölgede yeni girişimleriniz olacak mı? 


Ben bölgeyi yakından takip eden biriyim. Amerika'dan 1-2 firma getirdik, bölgede çalışmalar yapıyorlar. Ülkem için yeri geldiğinde işimi bırakıp hizmet vermiş bir insanım. Mevcut iktidarın Türkiye'ye en önemli kalıcı katkısı çözüm paketinin işlerlik kazanması olacaktır. Oraya huzur gelirse yapılacak çok iş var. Öncelikle bu kadar boru hattının geçtiği bir noktada teknoloji park ve petro kimya parklar olmalı. Ben bu konuda da çalışmalar yapıyorum. Onların petrol ve gazı ile bizim teknolojimizi ve uluslararası firmalar için hukuk altyapımızı kullanarak ciddi bir sinerji yaratabiliriz. 


Proje ne aşamada? Ne düşünüyorsunuz tam olarak? 


Petrokimya alanındaki boşluğu oradaki yatırımlarla tamamlamak mümkün. Şu an fizibilite çalışmaları yapıyoruz. 3-4 milyar dolarlık yatırımlardan söz ediyorum. Üç büyük proje peşindeyim. Başarılı olursam detayları paylaşırım. 



EKONOMİST



Geri Dön