19 / 04 / 2024

Alaaddin Yüksel: Antalya'da kadastro sorunu kalmayacak

Alaaddin Yüksel: Antalya'da kadastro sorunu kalmayacak

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, yıl sonuna kadar Antalya'da kadastro sorunu olan yer kalmayacağını bildirdi



Tapu ve Kadastro Teşkilatının 162. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Antalya Bölge Müdürü Mülayim Çavuş ve beraberindeki heyet Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'i makamında ziyaret etti. Vali Yüksel, ziyarette yaptığı konuşmada, mülkiyetin korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, modern devletlerde mülkiyetin korunması ilkesinin anayasalarla güvence altına alındığını kaydetti. Toprakları vatan yapmanın bir bedeli olduğuna işaret eden Vali Yüksel, "Bu toprakların hukukunu da tapu teşkilatı düzenler" dedi. Tapu ve Kadastro Teşkilatı'nın bu görevini 162 yıl boyunca güvenle yerine getirdiğini belirten Vali Yüksel, tapu ve kadastronun önemine dikkati çekti.

Toprak hukukunun korunmasına yönelik yeni yasa ve yönetmelikler çıkarılarak, yaşanan ve yaşanabilecek sorunların çözülmeye çalışıldığını ifade eden Vali Yüksel, aile, sağlık, güvenlik ve yaşamın korunmasının yanı sıra mülkiyetin korunmasının da devletin en önemli görevleri arasında yer aldığını vurguladı. Bir dönem "Her iş karakolda biter" anlayışı olduğunu anımsatan Yüksel, "Artık tapu sorunu olanlar biliyor ki sorun müdürlüklerde bitiyor. Sorunlu yerler son derece modern ve dijital cihazlarla ölçüldükten sonra insanların kafalarında kuşku kalmayacak şekilde mahkemeye bile intikal etmeden çözülüyor" dedi.

Türkiye'nin kıyı planlamasına geçmesi gerektiğini de bildiren Vali Yüksel, "Artık Bütünleşik Kıyı Planlaması yapılmalı ve kıyılarımız daha derli toplu kayıt altına alınmalı. Bu gerçekleşirse, yerel yönetimler başta olmak
üzere, kıyılar üzerinde çalışma yapması gereken bütün kurumlar rahat bir çalışma ortamı bulur" diye konuştu. Yüksel, son günlerde kat irtifakı ve kat mülkiyetiyle ilgili vatandaşların çelişki yaşadığına da dikkati çekerek, "Herkes kendi mülkiyetiyle ilgili üzerine düşeni yapmalı" dedi. Vali Yüksel, yapılan çalışmalarla Antalya'da yıl sonuna kadar kadastro çalışması yapılmayan yer kalmayacağını sözlerine ekledi.

Antalya Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü

Antalya Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Mülayim Çavuş da, Finike, Kaş, Gazipaşa, Alanya ve Gündoğmuş ilçelerinde devam eden tapu kadastro çalışmalarının da bitmesiyle Antalya'da kadastro sorunun kalmayacağını söyledi. Önümüzdeki günlerde sahillerde ikinci kadastro yenileme çalışmalarının başlayacağını belirten Çavuş, geçen yıl Antalya kent merkezinde 50 bin gayrimenkul alım satım ve intikalinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Çavuş, Antalya ve ilçelerinde toplam alım-satımın ise 150 bin olduğunu kaydetti. Kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu nedeniyle merkez ve ilçe müdürlüklerinde yoğunluk yaşandığına işaret eden Çavuş, kanunun halk tarafından yeterince anlaşılamaması nedeniyle zaman zaman çelişkiler yaşandığını söyledi.

Kat mülkiyetine geçilmesi nedeniyle çok katlı binalarda zaman zaman insanlar arasında tartışmalar yaşandığını ifade eden Çavuş, şöyle devam etti: "Kat irtifakı, arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapı kullanma
izin belgesi alındıktan sonra arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerin veya bunlardan birinin tapu idaresine yapacağı istem üzerine, kanunda gösterilen şartlar uyarınca, kat mülkiyetine çevrilmesi olayı. Bu uygulamayla mülk sahipleri son deprem yönetmeliklerine uygun bir yapıya sahip olduklarını belgelendirmiş olacaklar ve bundan sonra ortaya çıkabilecek taşınmaz sorunlarının önüne geçecekler. Kanunun çıkış sebebi, insanları zora sokmak değil, yaşanabilir bir yapıya sahip olunduğunun belgelendirilmesi. Burada yapılması gereken tek şey, belediyelerden alınacak yapı kullanım izin belgesi, deprem sigortası yapıldığına dair belge ve mülklerin vergi borcu olmadığına dair yazıyla bir kişinin tapu müdürlüğüne başvurarak mülkün bulunduğu yerin yeniden kayıt altına alınmasını sağlamak." Çavuş, apartman yöneticilerin tüm mülk sahiplerinden gerekli evrakları
toplayarak tek başına bu işlemleri yaptırabileceğini, bütün mülk sahiplerinin gelmesine gerek olmadığını yineleyerek, yöneticisi olmayan binalarda yaşayan kişilerin de sorumluluk alacak bir kişiye belgelerini vererek işlemlerini yaptırabileceklerini bildirdi.


Geri Dön