16 / 04 / 2024

Alanya Kalesi’ndeki tahribat için ifadeler alındı!

Alanya Kalesi’ndeki tahribat için ifadeler alındı!

Alanya Kalesi’ne ait tarihi surlara beton ve seramik kaplama yaptığı belirtilen Avusturyalı Walter Godina, Türkiye’ye döner dönmez KOM Şube Müdürlüğü’nde açıklamalarda bulundu.



Antalya’da her yıl 2 milyona yakın ziyaretçi ağırlayan Alanya Kalesi’ne ait M.Ö. 1’inci yüzyıla dayanan tarihi surlara beton ve seramik kaplama yaptığı, izinsiz pencere açtığı, beton korkuluklar yerleştirdiği, surları altından delerek atık sularını tarihi yapının altına boşalttığı söyleyen Avusturyalı Walter Godina, Türkiye’ye döner dönmez eşi Brigitte Godina ile beraber hakkında yapılan suçlamalarla ilgili Antalya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü’nde açıklamalarda bulundu.

TEBLİGAT ALMADIM

Hürriyet Gazetesi'nden Ceren Deniz'in haberine göre; ifadelerinin ardından açıklamalarda bulunan Walter Godina, Alanya Kalesi’nin Ehmedek diye bahsedilen bölgesinde bulunan surların yanındaki evlerine yaptırdıkları tüm onarım çalışmalarının yasal izne tabi olduğunu ve aynı suçlamalarla 26 yıl önce yargılanıp aklandıklarını iddia etti. Evin kamulaştırılacağı bilgisinin de yanlış olduğunu söyleyen Godina, kendisine yasal bir tebligatın da ulaşmadığını kaydetti.

YARGILANDIM VE AKLANDIM

Kale surlarında bulunan evi 1985'te satın alarak yerleştiğini sözlerine ekleyen Walter Godina, evde yapılan tadilat çalışmalarına 1989 yılında başlandığını açıkladı.. 1991’de evde yasadışı tadilat yapıldığına ve arsada ekstra çıkmalar olduğuyla ilgili suçlamalar nedeniyle yargılandığını söyleyen Godina, “1991’de başlayan yargılama ve Yargıtay aşaması 1993’te sona erdi. Ankara’dan bilirkişi olarak 10 kişilik bir ekip geldi. Arkeologdan müze ve bakanlık yetkililerine her görevden uzmanlar bölgede tespit yaptı. O dönemde ağır ceza mahkemesinde yargılanıp aklandım” açıklamasında bulundu.

9 AY ÖNCE MÜZEYİ BİLGİLENDİRDİM

Tarihi surlarda yaşanan tahribat hakkında birimlere kendisinin söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Duvar yıkıldıktan sonra restorasyon için bilirkişi heyeti eve girmek istedi. Biz de kabul ettik. Alanya Müze Müdürlüğü, kazı ekibi, belediye yetkilileri tespit ve ecri misil belirlemek için eve girdiler. 9 ay önce müzeyi de, belediyeyi de konuyla ilgili bilgilendirdim. Ama kimse onarım yapmadı. Duvarın yıkılması zamanın getirdiği, mimariyle ilgili bir sorundu. Duvarla ilgili hala başlamış bir restorasyon çalışması yok.”

EŞİYLE BİRLİKTE İFADEYE GİTTİ

Walter Godina’nın haksız olarak suçlandığını belirten avukat Mehmet Bekar, “Müze yetkilileri duvarı tamir etmek yerine Walter Godina hakkında Alanya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bu mülk sahibi cinayet mi işledi, organize suç çetesinin lideri mi de KOM’da ifade veriyor? Kale surlarının olduğu bölgede 50–60 civarında ev var” diye konuştu.


Geri Dön