28 / 03 / 2024

Alarko ve Cengiz, 1.5 milyar dolarlık termik santral kuracak!

Alarko ve Cengiz, 1.5 milyar dolarlık termik santral kuracak!

İki yıl önce Meram Elektrik Dağıtım için bir araya gelen Alarko ve Cengiz, Karamehmet-Kazanacı ortaklığının aksine uyumlu bir ortaklıkla dev yatırım projelerine hazırlanıyor



Taahhüt sektörünün bu iki devi çanakkale Biga'da 1.5 milyar dolarlık termik santrali birlikte kurma kararı aldı.

Son yıllarda pek çok yatırımcının rotasını çevirdiği alanlardan biri olan enerji sektörü, yatırımlarla birlikte yeni ortaklıklar da doğuruyor. Her ne kadar hemen herkes Karamehmet-Kazancı'nın şimdilik iyi gitmeyen ortaklığının, sonunu da merak içinde bekliyor olsa da, enerji sahasında alttan alta sağlıklı ortaklıklar yeni işbirlikleri de filizleniyor.

Bunlardan birisi de Alarko ile Cengiz İnşaat tarafından kurulan yapı. Ortaklar, ilk kez iki yıl önce elektrik dağıtım ihalelerinde işbirliği yapmak üzere bir araya geldiler. Konya ve civarını kapsayan Meram Elektrik Dağıtım ihalesi, yüzde 50-50 ortaklık ile iki grubun kurduğu konsorsiyumda kaldı. En yüksek teklifi veren Alarko-Cengiz ortaklığı kolları sıvadı, Meram Bölgesi'nde ciddi yatırımlara soyundu.

İyi ortaklığın sonucu

Dağıtım kanalında iyi giden ortaklık yapısı Türk iş dünyasının deneyimli iki grubunu yeni ortak yatırımlar için teşvik etti diyebiliriz. Sektörde kurulu gücü 220 megavat olan ve bununla yetinmeyip bu alanda önemli yatırımlara devam kararı alan Alarko Holding için Biga'da planladığı termik santral projesi büyük önem taşıyor. Amaç, tek başına dağıtım kanalında yetinmeyip, üretim sahasında da güçlenmek ve enerjide koordineli bir yapı oluşturmak.

Bu noktada bir süredir üzerinde çalıştığı Biga Termik Santrali grubun gözbebeği projelerinden.

İki grup, çanakkale Biga'da 650 dönüm arazi üzerine planlanan termik santrali birlikte kurmak için harekete geçti. Bin 200 megawatlık dev bir proje olan Biga'daki termik santral toplam 1.5 milyar dolara mal olacak. Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, 1.5 yıllık ortaklıkları bulunduğu Cengiz Holding ile çok iyi anlaştıklarını söyleyerek, 'Zaten Cengiz Ailesi'ni sektörde 20 yıldır tanırım. çok iyi bir gruptur. Dağıtımda ortaklık da oldu. Gördük ki çok iyi anlaşıyoruz iki grup. Bu açıdan yeni projelere ortak sinerji ile yelken açtık' diyor.

1.5 milyar dolarlık proje

Alarko-Cengiz ortaklığı ile devreye alınacak, toplam 1.5 milyar dolara mal olması beklenen Biga Termik Santrali'nin finansmanı yüzde 30 özkaynaklardan sağlanacak. Geri kalanı Eximbank ve ticari kredilerin kullanımı ile temin edilecek. Santral, bin kişiye istihdam yaratacak ve yıllık bin 200 megawat elektrik üretecek. Proje ile ilgili bürokratik bir engelin kalmadığını kaydeden Yavrucu, 'Yılsonunda ilk kazmayı vuracağız. Üç yıl içinde de tamamlayacağız. Tamamen çevreyle uyumlu bir yatırım olacak' diye konuşuyor.
Ekonomist/Sibel ATİK


Geri Dön