26 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu, İstanbul'a 10 tane otel yapıyor!

Ali Ağaoğlu, İstanbul'a 10 tane otel yapıyor!

Ali Ağaoğlu'nun 2010'u 1 milyar dolar ciroyla kapatması sürpriz olmayacak



Kısa sürede adından söz ettirmeyi başaran, devleşen şirketlerin patronlarının hemen hemen hepsinin ortak özelliği, farklılık yaratmaları ve cesur adımlar atmaları... Ali Ağaoğlu da onlardan biri. Kendi gibi babası da müteahhitti Ağaoğlu'nun. Dönemin varlıklı müteahhitlerindendi hem de. Bu sayede kolejlerde okudu. Ancak babası lise son sınıfta eğitimi bırakıp yanında işe başlamasını istedi. İş hayatı da erken yaşta başlamış oldu. Ancak bir süre sonra kuşak çatışması yaşadığı babasından ayrılarak kendi kanatlarıyla uçmak istedi.

Sene 1977... Ali Ağaoğlu ise sadece 23 yaşında... Cesur bir adım atarak kendine yeni bir yol çizdi. Anadolu yakasında apartmanlar inşa etmeye başladı. Yakanın en yüksek apartmanlarının altına imzasını artı. Uzun süre böyle devam etti. Ama henüz orta ölçekli bir müteahhitten çok da fazlası değildi.

İlk önemli çıkışını 1995 yılında Uludağ'a otel inşa ederek yaptı. Ancak onu bugüne taşıyan, devleştiren adımı 2000 yılında attı. Bulduğu fikir, "My" ismiyle başlayan lüks yaşam alanları satmaktı. Üstelik de varoş mahallelerinin yanı başında... Fikir çok iyiydi. Ama yeri itibariyle riskliydi. Ağaoğlu, konutlara adeta sihirli değnekle dokundu. Ve projeleri çok tuttu. Yüksek duvarların arkasında spor salonlu, yüzme havuzlu, çocuk parklı, sinemalı, restoranlı, garajlı, "zengin bir sosyal hayat" satıyordu. Evlerin içleri de donanımlıydı. Ümraniye, Samandıra, Güneşli, Ataşehir gibi bölgelerde üst üste birçok projeyi hayata geçirdi. insanlan Moda'dan, Etiler'den Ümraniye'ye Samandıra'ya taşıyarak büyük bir başarı sağladı.

Projenin başarı sırrı Ağaoğlu'nun şu cümlelerinde gizli: "Aslında biz insanların yaşam standardını yukarı taşıyoruz. Yaşam konseptini satıyoruz. Dairelerse eşantiyonu..." Ağaoğlu bu şekilde sektöre yepyeni bir soluk getirdi. Emlaktaki trendleri değiştirdi.

2000 yılma My konseptli ilk projeyle, Ümraniye My City ile girdi Ağaoğlu. 592 daire ve altı villalık bir projeydi bu. Şu anda ise toplam tutarı 4 milyarı dolan bulan 7 bin konutluk projeleri birarada yürütüyor. Konut dışında yürütülen bir başka proje ise turizm sektörüne yönelik. Ağaoğlu, İstanbul'a 10 tane otel yapıyor. Ayrıca, Bodrum'da Net Holding'den aldığı bir projeyi sürdürüyor. Enerji sektörü de hızlı yol aldığı alanlardan. Bir yılda dokuz enerji şirketini satın alarak 600 MW'lık ürerim lisansına sahip oldu Ağaoğlu.

Son 10 yılda yapılan her operasyon cirosunu daha da büyüttü Ağaoğlu'nun. 2000 yılında 90 milyon dolar olan büyüklüğünü, 2009'da 534 milyon dolara ulaştırdı. Bu yılki hedefler gerçekleşirse Ağaoğlu'nun 2010'u 1 milyar dolar ciroyla kapatması sürpriz olmayacak.
Business/Çiğdem Yücesoy Subaşı


Geri Dön