19 / 04 / 2024

Ali Babacan: Gayrimenkul yatırımcısının önünü açın!

Ali Babacan: Gayrimenkul yatırımcısının önünü açın!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu ve yerel yönetimlere ‘yatırımcının önünü açın’ çağrısında bulundu. Babacan “Yatırımcının önünü açan bir anlayış olmalı. Yatırım olmadan, büyüme, istihdam olmaz” dedi.



6 yıldır düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nin 7’ncisi Balıkesir’de yapıldı. Zirvenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu ve yerel yönetimlere ‘yatırmıcı’nın önünü açın’ çağrısında bulundu. Babacan, “Yatırımcının önünü açan bir anlayış olmalı. Yatırım olmadan, büyüme, istihdam olmaz. Yatırımcının önünü açın” dedi. Babacan 20. yüzyılın kentleşme yüzyılı olduğunu belirterek, 1950’de 1950’de dünya nüfusunun yüzde 30’u kentlerde yaşıyorken, bu oranın bugün yüzde 54’e çıktığını ve 2050’de ise yüzde 64 olmasının beklendiğini belirtti. Babacan, “1990’da nüfusu 10 milyon ve üstü olan şehir sayısı 10 iken bugün 28’e çıktı ve 2030’da 40’a çıkacak. 1-10 milyon nüfuslu şehir sayısı 600’ü geçecek. Bu anlamda kentler önemli ve önem kazanacak” dedi. Burada özel sektör yatırımının önemine değinen Bakan Babacan,  hem merkezi hükümet hem bakanlıklar hem de büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, yatırımcının önünü açan, işini kolaylaştıran bir anlayışla çalışılması gerektiğini ifade ederek, bunun kente gelecek yatırımı doğrudan etkileyeceğini söyledi. Babacan, özellikle altyapı yatırımlarının birçok ülkede aksadığını belirterek “Gelişmekte olanlar kadar gelişmiş ülkeler için de geçerli bu durum. Son bir yıl içinde Los Angeles’a ve Yeni Delhi’ye gittim. Los Angeles’ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi’den daha fazla” diye konuştu.


Yatırım güvenle gelir


Özel sektörün yatırım için güven istediğini vurgulayan Ali Babacan, altyapı yatırımları projelerinin standartlaşması çalışmasını başlattıklarını anlattı. Başbakan Yardımcısı Babacan, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya için de güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur. Yatırım için güvenli yer bulamayanlar, Almanya ve ABD hazinesi tahvillerine yöneliyor. Alman hazinesinin tahvilleri 10 yıla kadar negatif faiz veriyor. Yani 10 yıllık faiz sıfır, 5 yılda eksi. 1 milyar Euro veriyorsunuz, 5 yıl sonra 995 milyon Ero geri alıyorsunuz. Dünyada bu gerçek yaşanıyor.”


Mega projelerin ortasında


‘Marmara’nın parlayan yıldızı’ olarak tanımladıkları Balıkesir’de 2023 yılına kadar 11 milyar lira yatırım ve 325 bin kişilik istihdam hedeflediklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, sanayi, turizm, tarım ve gayrimenkul yatırımlarının hedeflerini destekleyeceğini söyledi. Uğur, Balıkesir’in İzmir-İstanbul Otoyolu gibi mega projelerin ortasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi: “Dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından olan MIPIM’de de tüm yatırımcıları buraya davet ettim. Uluslararası yatırımcılar ile Balıkesirli yatırımcıları burada buluşturuyoruz, gelin hep birlikte depreme dayanıklı konutlar, mavi bayraklı turizm merkezleri, nitelikli yaşam alanları oluşturalım. Bürokrasiyi azaltarak tüm yatırımcılara destek olacağımızı vurguluyorum” dedi.


Konutta yüzde 18 KDV haksız rekabet nedeni


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yaptığı konuşmada Balıkesir’in yatırım potansiyeline dikkat çekerek, yatırımcıya bu kaynakların anlatılması için çalışacaklarını söyledi. Dernek olarak yaptıkları araştırmalarda şehrin bu potansiyelinin ‘bakir kalmasını’ hayretle karşıladıklarını belirten Torun, ulaşım, nitelikli tesis ve vizyoner yöneticilerin bu durumu aşacağını, mega projelerle gelişimine hızlandıracağını söyledi. Konuşmasında Babacan’a sektörün sorunlarıyla ilgili çözüm beklentilerini anlatan Torun, ‘KDV’ vurgusu yaptı. Aziz Torun “Sektörün, küçük ölçekli ve yap-sat’a dayalı sistem oluşturmuş şirketlerin de teşvik edilmesi lazım. Sektör dolaylı bir vergi yükü altında, mükerrer harçlar ödüyor, Yüzde 18 KDV kayıt dışına teşvik ediyor ve yüksek. Kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve 8 KDV’nin işlediği yapı neredeyse yok. Bu da, son zamanlarda İstanbul’da lüks konutların olduğu yerlerde 15-20 yıllık binaları kimi firmaların KDV nedeniyle bunun için yenilemesine neden oluyor ve haksız rekabet oluşturuyor” dedi.


Star 


Geri Dön