26 / 04 / 2024

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm ajansı kurmalıyız!

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşüm ajansı kurmalıyız!

Türkiye"nin can damarı İstanbul"u başta deprem riski olmak üzere birçok tehlike ve sorununun beklediğini vurgulayan Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Marmara depreminden ders alınmadığını söyledi



Türkiye"nin can damarı İstanbul"u başta deprem riski olmak üzere birçok tehlike ve sorununun beklediğini vurgulayan Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, 11 yıl önce yaşanan Marmara depreminden ders çıkarılmadığını ve geçen bu süre içerisinde yol alınamadığını ifade ederek, kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesini kaydetti.
İstanbul'daki binaların yüzde 50"sinin 30 yaşını aşan binalardan oluştuğunu belirten Dumankaya, bunun, İstanbul'da Deprem Yönetmeliği'ne göre inşa edilmemiş çok sayıda binanın varlığını kanıtladığını vurguladı. 'Bu tablo bize adeta bir saatli bombanın üzerinde yaşadığımızı gösteriyor diyen Dumankaya, kentsel dönüşümün gerekliliğini şu sözlerle anlattı:
œGeldiğimiz nokta, çöküntü alanların ekonomiye yeniden kazandırılması, kentsel alanların verimli ve etkin kullanılması, kent merkezi ve çevresinin tarihi ve kültürel dokuya uygun dönüşümü gibi konularda yeniden bir yapılanmaya gidilmesini gerektiriyor. Bu yeniden yapılanma ancak ciddi bir kentsel dönüşüm planı ile mümkündür. Yerel yönetim, sivil kuruluşlar ve özel sektör arasındaki kısır çekişmelerin bir kenara bırakılması gerekiyor. Bu tehlikenin en az hasarla atlatılması için iyi hazırlanmış bir master plana ihtiyaç var. Master plan çerçevesinde sosyal boyutu göz ardı etmeyen, sürdürülebilir yaşam alanlarının tasarlanmasını teşvik eden ve dönüşüm maliyetlerinin sübvansiyon edildiği bir formül üretmek gerekiyor. Bir de arsa ve imar konularının devlet, özel sektör ve konuya dahil diğer kurumların işbirliği içerisinde çözülmesiyle birlikte çok hızlı yol kat edilebileceğini düşünüyorum.

Yasal itirazlar önlenmeli
Bu doğrultuda tüm işlerin tek elden yürüten ve olağanüstü yetkililerle donatılmış bir kurumun hızlı bir şekilde kurulması gerektiğine dikkat çeken Dumankaya, œİstanbul"da keşke dememek için kurulacak olan olağanüstü yetkili 'kentsel dönüşüm ajansı' dünyadaki örneklere benzer faaliyetler yürütmeli. Dünyada bunun örnekleri var. Misyonu İngiltere"de yüksek kalitede sürdürülebilir büyüme olan English Partnership"e benzer bir yapılanmada; şehir planlamacıları, özel sektör temsilcileri, mimarlar odası, özel sektör ve ilgili kamu temsilcileri gibi konunun taraflarının yer alacağı bir model uygulanmalı. Bu sayede, kentsel dönüşüm projesini konunun bütün taraflarının görüş ve önerilerine başvurarak hazırlama şansına sahip olacağız. Ayrıca sonradan yapılacak yasal itirazlarında önüne geçilecektir diye konuştu.
Kurulacak ajansın önceliği deprem riskinin olduğu yerlere yöneltmesi gerektiğini belirten Dumankaya, bu yapılanmanın gerektiği kadar hızlı yürüyebilmesi için yüzlerce imza ve onlarca kurumun olduğu bürokratik yapı yerine de tek bir başvuru noktası yani 'proje onay merkezi' kurulması gerektiğini vurguladı.
KUTU...
Üç ADIMDA DUMANKAYA'NIN DÖNÜşžÜM FORMÜLÜ
1- Öncelikle, dünyadaki örneklerine benzer bir 'kentsel dönüşüm ajansı' kurulmalı.
2- Ajans,çöküntü alanlarının ekonomiye yeniden kazandırılması, verimli kullanım, dokuya uygun dönüşümü konu alan bir master planı arsa ve imar konuları da çözerek geliştirmeli.
3- Bürokrasinin hızı kesmemesi için tek bir başvuru noktası olarak 'proje onay merkezi' kurulmalı.


Geri Dön