18 / 04 / 2024

Ali Sami Yen'in yıkımı başladı!

Ali Sami Yen'in yıkımı başladı!

Futbolumuzun karakutusunun yıkımına başlandı. 75 gün sonra yerinde yeller esecek Ali Sami Yen'i hasta yatağında görünce, kulağımızda tezahüratlar acı şekilde yankılandı. Yıkım ekibiyle konuşurken, ilk 'darbeyi kimin vurduğunu' da öğrenmiş olduk...



  “Siz hiç boş bir stadyuma girdiniz mi Deneyin bir kez. Sahanın ortasında durun ve dinleyin. Boş bir stattan daha hüzünlü, kimsesiz tribünlerden daha dilsiz bir şey yoktur. Wembley 'de İngiltere 'nin kazandığı 66 Dünya Kupası 'nın bağrışları hala duyuluyor, ama biraz daha kulak kabartırsanız 53 'te Macarlar İngilizleri gole boğdukları zaman çıkan iniltileri de duyabilirsiniz... ” der, futbol dilimizi değiştiren Eduardo Galeano, o başucu kitabı Gölgede ve Güneşte Futbol 'da. Birçok futbol dilencisi de boş bir stadyumda kendi adını duyar: Gol atmıştır ve tribünlere koşmaktadır...

şžu günlerde Mecidiyeköy 'deki boş stada gidenler ise bir ‘acı ' duyacaklardır. Stadın boşluğu her geçen gün kendi yıkıntılarıyla doluyor. Doldukça da stat biraz daha yok oluyor. 6 iş makinesi bir tarihi; Ali Sami Yen 'i, 75 günde yerle bir edecek. Perşembe günü Ali Sami Yen 'deydim. Kepçelerin ve çenelerinin yıkıcı sesleri arasında yine de bazı sesler duydum. Misal uzak geçmişten bir ses: “Meetiin, Meeeetiiiin... ” Ve yakın zamandan: “Ümiit vuruyooor ve goool. Galatasaray UEFA Kupası 'na kalıyor... ”
Ümit Davala 'nın, Galatasaray 'a UEFA şžampiyonluğu 'nun yolunu açan Milan maçında 3-2 'lik galibiyeti getiren penaltıyı attığı kale hala yerinde. Moloz yığınları kapısına dayanana kadar da yıkılmayacak!

Galatasaray, yeni stadı Arena 'ya taşınırken ne Ali Sami Yen 'in adını ne de bir taş parçasını taşıdı. Eskiye apar topar veda edilip yeniye koşuldu kavga ve gürültüyle. Sami Yen yıkılırken hiçbir yönetici ve futbolcu da gitmemiş; bir televizyon programı için giden Tanju çolak hariç. İş makinelerinin işi kolaylaşmış olsa gerek ki vefasızlık çoktan yıkmaya başlamış. Zaten yapan müteahhit de malzemeden epey çalmış, öyle diyor operatörler... Taraftar olarak eski açık tribüne henüz iş makinesi değmemişti. Ama yeni açık düşmüştü. Basın mensubu olarak oturduğum tribün de yerle yeksandı. Ultraslan 'ın konuşlandığı tribünüyse çatısından kemirmeye başlamıştı çene denilen makineler.

Her defasında rakipler burayı Aslan 'ın başına yıkmaktan dem vurmuştur. Ama o stat bütün futbolseverlerin başına yıkıldı; tüm galibiyetlerin, yenilgilerin, beraberliklerin, alınmış veya kaçırılmış kupaların... Arena 'nın inşaatı sırasında işçilerle görüşmüştüm. Fenerlisi, Beşiktaşlısı, Trabzonlusu ve Galatasaraylısı birlikte harç taşıyorlardı. Fenerli işçiler, “Galatasaray 'ı yenmek için burayı kendi elimizle yapıyoruz ” diyorlardı... Peki, Ali Sami Yen 'i yıkan ilk darbeyi hangi takımın taraftarı vurmuştu Beşiktaşlı operatör Mustafa Doğan vurmuş. Yıkım operatörleri “Üzülüyoruz ama bu da bizim ekmek paramız ” diyorlar. Onlar için ha 10 katlı bir bina ha Ali Sami Yen gibi bir mabed... Oysa milyonlarca taraftarın da hafızasını siliyorlar. Orada AVM ve rezidanslar yükselecek. Bir de küçük bir yeşil alan bırakılacak. Güya oraya da Ali Sami Yen 'in bir maketi konulacakmış. Hepsi bu.

Sicim gibi yağan yağmura ve stattan bir an önce ayrılmamı isteyen şantiye yetkililerine rağmen biraz daha Sami Yen 'de kalmak için ayak sürüyorum. Yanımda getirdiğim topu ilk ve son kez zeminde sektirip, Davala 'nın o tarihi penaltıyı attığı kaleye şutluyorum. Bütün stat ayağa kalkıyor, adım statta yankılanıyor; iş makinelerinin bütün gürültüsüne rağmen duyuyorum...

İlk ‘darbe 'yi Beşiktaşlı vurdu
Altı iş makinesinin 75 gün sürecek mesaisi sonunda Sami Yen 'in yerinde yeller esecek. Peki kimler bu yıkımda çalışanlar ve karakutuyu tarihe yollarken neler hissediyorlar. İşte yıkım ekibi...


Mustafa Doğan Operatör
Stadın yıkım işleminde ilk darbeyi ben vurdum. Beşiktaşlıyım. 3-4 kişi daha vardı ilk yıkanlar arasında. Onlar da Galatasaray ve Beşiktaşlılardı. Bizim için sıradan bir iş. İllaki üzüntü duyuyorsun, 40-50 senelik bir stat. Ama bizim için de ekmek parası. çok rahat yıkılıyor. Sağlamlığı kalmamış.

Ömer Marangoz Operatör
Beşiktaş 'ı tutuyorum. Burada hiç maç izlemedim. Elbette diğer işlerden farkı var. Birçok taraftar geliyor. çok yoğun oluyor buralar. Bir moloz parçası olsun almak istiyorlar. Ben henüz bir hatıra almadım. Bizim için bu bir iş sadece. İnönü de yıkılırsa orada da çalışmak isterim.

Kenan Delibaş Operatör
Fenerbahçeliyim. Bu stadı yıkmak gurur verici ama Galatasaraylılar kızıyordur herhalde. Stattan bazı hatıralar aldım. Üzülüyorum çünkü birçok tarihi maç oynandı.

Pelin Mavinil Mühendis
Ailecek Galatasaraylıyız. Stadı teslim alınca ailem burada son kez maç bile yaptı. İnsan ister istemez duygulanıyor ancak işi yıkım değil geri dönüşüm olarak görüyoruz. Dinamitleyerek yıkmadık çünkü deprem yönetmeliğinden sonra bile binaların projedeki gibi inşaa edilmediği görülüyor. çevre binalar dayanamayabilirdi. Bilmeden yapsak Mecidiyeköy komple yıkılabilirdi.
Bahadır Korkmazer Mühendis
Galatasaraylıyım ama burada hiç maç izlemedim. ‘Gerçekleri tarih yazar, tarihi de Galatasaray ' sözleri bu stattan çıktı. İlk yıkılma anında bütün anılar gözlerimin önünden geçti. İnsan tabii ki üzülüyor ama burası da daha fazla ayakta duramazdı. Birimde bulunması gereken demir hacminin yeterli olmadığını gözlemledik.

Mehmet Aydın şžantiye şefi
Hangi takımı tuttuğumu iş bittikten sonra söylerim ama kalbimiz şu an Galatasaray için atıyor. Bir tarihi yıktığımızın maalesef farkındayız. Ne yönetici ne de futbolcu kimse gelmedi.

Savaş Ağın İdari bölüm
Fenerbahçeliyim. Burada bir kere Galatasaray-Fenerbahçe maçı izledim. Yeni açık kale arasındaydım. Bir Fenerbahçeli olarak bu stat yıkıldığı için gerçekten çok üzülüyorum. çünkü burada çok tarih yazılmış. Fenerbahçe de burada güzel günler yaşamış. 4-3 'lük o maçı unutamam.


Yerini neler alacak
Stat yıkıldıktan sonra araziye Ağa Han Ödüllü Mimar Emre Arolat 'ın tasarladığı projeyle, ofis ve rezidans olmak üzere üç bloku içeren kompleks yapılacak. Mecidiyeköy 'e ‘kent meydanı ' kazandırmayı vaat eden proje yeşil alan yoğunluğuna da söz veriyor. Torunlar-Aşçıoğlu-Kapıcıoğlu Ortaklığı tarafından gerçekleştirilecek ve 1 milyar TL 'ye mal olacak projeye ilk kazmanın mayıs ayında vurulması ve 2014 'te tamamlanması hedefleniyor.
Radikal

 


Geri Dön