25 / 04 / 2024

Almana Group 2 milyar dolarlık yatırım yapacak!

Almana Group 2 milyar dolarlık yatırım yapacak!

Katarlı Almana Grup iyi arazi bulduğu takdirde Türkiye'ye 2 milyar dolardan çok yatırım yapacağını açıkladı



Ortağı olduğu Turkent Gıda'daki hisselerini Süzer Grubu'na sattıktan sonra, ABD'nin 73 yıllık donut'çısı Krispy Kreme'i Türkiye'ye getiren Katarlı Almana Group yeni yatırımlar kovalıyor. Dün gazetecilerle bir araya gelen Almana Group Başkanı Omar Almana, yeni yatırım ve ortaklıklara açık olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Bodrum'da Kempinski Otel'in yanındaki araziyi alıp 1.5 milyar dolar yatırımla otel, bin villa, rezidans yapmak istedik, sahibini ikna edemedik. Arazi bulmak kolay değil. 500 milyon dolarlık bir tarım işi yapacağız; henüz ona da yer bulamadık." Sorularımızı da yanıtlayan Almana, şöyle konuştu: "Tarım ve turizm için arazi arıyoruz. Devlet kurumları bazen arazi gösteriyor ama istediğimiz gibi olmuyor. Başbakan Erdoğan ile çok bir araya geldim. Hükümet ve kendisiyle ilişkilerimiz iyi. İş konseyi başkanı olmam da buna etken. İzmir, Antalya, İstanbul'da yer bakıyoruz. 3 yıl önce 2 milyar dolar demiştim. Şimdi Türkiye'de yatırım için daha çok param var ama arazi yok. Arazi sorunları bitmiyor."
Menekşe ATASELIM / EKONOMİ

Basında yer alan diğer haberler

Katarlı gıda ve enerji devinden Türk ekonomisine övgü
Katar'ın 50 milyar dolar cirolu dev şirketi Almana Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Omar Almana, Türkiye'nin akılcı yönetim sayesinde ekonomik krizden güçlenerek çıkmayı başardığını söyledi.

Son yıllarda ekonomi yönetiminde sağlanan istikrar sayesinde büyük sıçramalar elde edildiğini belirten Almana, "İhracatı 30 milyar dolardan 2008'de 138 milyar dolara çıkardınız. Kriz yılında da küçük bir kayıpla 110 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştınız. Eğer Türkiye'de sağlam bir bankacılık sistemi ve akılcı bir hükümet olmasaydı ihracat tekrar 30 milyar dolar seviyesine inerdi." dedi. Çalışkan ve yeniliklere açık toplum yapısı, çok kaliteli üretim yapabilen sanayisi ve dünya ile iyi ilişkiler kuran dış politikası sayesinde Türkiye'nin çok daha hızlı kalkınacağını ifade etti.

Ortadoğu'nun en büyük gıda ve enerji şirketlerinden biri olan Almana, Amerika'nın en ünlü doughnut (tatlı çörek) ve kafe zincirlerinden biri olan Krispy Kreme'i Türkiye'ye getirdi. İlk mağazasını geçen yaz Bağdat Caddesi'nde açan şirket, şu anda 10 mağazayla hizmet sunuyor. Bu amaçla düzenlenen toplantıda konuşan Omar Almana, yıl sonuna kadar 25, 2012 yılında ise İstanbul'da 75 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Daha sonra da Ankara,  İzmir  ve Bursa gibi illere yayılacaklarını bildirdi. Almana'nın verdiği bilgiye göre şirket şimdiye kadar Krispy Creme için 14 milyon TL'lik yatırım yaptı. Bu tutar 3 yılda 50 milyon lirayı bulacak. Halen 250 olan çalışan sayısı da 800'e çıkacak. 18 ülkede 540 mağazası bulunan Krispy Creme, tüm dünyada yalnızca şekerli doughnut üretiyor. Omar Almana, Türk halkının damak tadının, kahvaltıda tuzlu ürünlere daha alışkın olması sebebiyle menüyü farklılaştırdıklarını vurgulayarak, "Türkiye'de peynirli ve zeytinli doughnut üretimi için Amerika'dan uzun süre izin almak için uğraştık ve sonunda başardık." diye konuştu. Krispy Creme'in Türkiye Genel Müdürü Ahmet Murtezaoğlu da, halen ayda 450 bin doughnut sattıkları bilgisini verdi. Katarlı Almana, 1985 yılında Süzer Grubu ile birlikte Amerikan fast-food zincirleri Kentucky Fried Chicken ile Pizza Hut'ı Türkiye'ye getirmişti.

Almana Group, geçen yıl GAP bölgesinde 500 milyon dolarlık bütçeyle tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmak üzere bir protokol imzalamıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Omar Almana, aradan geçen sürede yatırım için arazi bulamadıklarını bildirdi. Almana, ayrıca, ismini açıklamadığı iki Türk şirketiyle Katar'da toplam 40 milyon dolarlık yatırımla iki ayrı fabrika kurmaya başladıklarını dile getirdi. Burada, petrol ve gaz üretiminde kullanılmak üzere elektrik güç istasyonları üretilip bütün Ortadoğu'ya ihraç edileceğini sözlerine ekledi.
NECİP ÇAKIR/Zaman


Geri Dön