25 / 04 / 2024

Altyapı GYO olup vergi vermeyecek!

Altyapı GYO olup vergi vermeyecek!

Torunlar, Başkent Doğalgaz’ı Altyapı GYO’ya dönüştürüp, Kurumlar Vergisi ödemeyecek. Şirketi halka da açacak. Aziz Torun Başkent Doğalgaz’ı halka arza hazırlamak istediklerini söyledi..



Torunlar, Türkiye’de bir ilke imza atarak Başkent Doğalgaz’ı Altyapı GYO modeline çevirip, Kurumlar Vergisi’nden muaf yapacak. Torunlar Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkent Doğalgaz Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Torun, şirketi ‘Altyapı GYO’ya dönüştürülmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunduklarını belirterek, bu sayede Başkent Doğalgaz’ı halka arza hazırlamak istediklerini söyledi. 

 

‘Güzel imkanları var’

 

Torun, şunları kaydetti: “Şirketin Altyapı GYO’ya dönüştürülmesi için SPK’ya  müracaatımız var. Türkiye’de daha önce örneği olmayan bir model. Altyapı projeleri, köprüler, doğalgaz ve elektrik dağıtım gibi büyük yatırımların halka arzını sağlamak için SPK’nın öngördüğü yeni bir model. ‘Altyapı GYO’ modeli halka arz için daha güzel imkanlar sunuyor. Bu nedenle şirketi Altyapı GYO modeline uygun hale getirerek halka arza hazır hale getirmek istiyoruz.” Torun, Başkent Doğalgaz’da halka arzın zamanlamasına ilişkin bilgi vermezken; öncelikle SPK’nın iznini bekleyip söz konusu değişimi tamamlamaları gerektiğini kaydetti. 

 

Torunlar Grubu’nun CFO’su İsmail Kazanç, Başkent Doğalgaz’ı 2015’in ikinci yarısından itibaren halka açmak istediklerini açıklamıştı. 

 

Avantajları neler?

 

SPK, 2014 yılında ilgili bir tebliğ ile altyapı yatırım ve hizmetlerine yatırım yapan özel bir GYO türü olarak Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde düzenledi. Altyapı GYO’lar, altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan bir portföy işletmek veya belirli bir altyapı yatırımı, hizmeti veya projesine yatırım amacıyla kurulan bir GYO türü olarak tanımlanıyor. Altyapı GYO, genel olarak GYO’lara tanınan Kurumlar Vergisi istisnasından yararlanıyor.


Vatan


Geri Dön