16 / 04 / 2024

Amasya'daki 753 yıllık Gökmedrese Camisi hizmete açıldı!

Amasya'daki 753 yıllık Gökmedrese Camisi hizmete açıldı!

Amasya'da restorasyon çalışmaları tamamlanan Gökmedrese Camisi, cuma namazıyla birlikte hizmete açıldı.



Amasya'da restorasyon çalışmaları tamamlanan Gökmedrese Camisi, cuma namazıyla birlikte hizmete açıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, dönemin Amasya Valisi Seyfettin Torumtay tarafından inşa ettirilen, 1267 yılında ibadete açılmasından sonra kesintisiz olarak hizmet veren Gökmedrese Camisi'nde Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı. İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, caminin dokusu hiç değiştirilmeden orijinal haline uygun olarak restore edildiğini söyledi.

Cami cemaatinin 2,5 yıllık hasretinin sona erdiğini dile getiren Ayvaz, "Camimiz, Selçukluların 1200'lü yıllarda Amasya'da yaptığı ilk eserlerdendir. Aslına uygun olarak restore edildi, çünkü daha önce birçok nokta sıvalarla kapatılmıştı. Restorasyonla ilk şekli ortaya çıkmış oldu." diye konuştu.

Camide 500 kişinin aynı anda namaz kılabildiğini belirten Ayvaz, aynı zamanda tarihi dokuyu barındırdığı için ziyaretçiler için de önemli bir mekan olduğunu söyledi. Bünyesinde cami, medrese ve mezar odası barındıran Gökmedrese, kapalı bir külliye olarak hayata geçirildi. Gökmedrese Camisi, kesme taş mimarisi oranları ve süslemeleri bakımından Anadolu'da eyvan biçimli camilerin gelişmiş bir örneği konumunda bulunuyor. Yanında yer alan kümbet mavi renkte çinilerle süslendiği için Gökmedrese adını alan cami, türbe, tuğla ve tek renkli koyu yeşil çinilerden meydana gelmiş zikzak motifleriyle örneklerine göre farklılık da meydana getiriyor.


Geri Dön