29 / 03 / 2024

Anayasa Mahkemesi yapı denetimine Van ayarı çekti!

Anayasa Mahkemesi yapı denetimine Van ayarı çekti!

Anayasa Mahkemesi, Van ve Ercişte 604 kişinin ölümüne neden olan deprem üzerine bir yılı aşkın süredir beklettiği Danıştayın yapı denetimi kanunu ile ilgili iptal başvurusunu görüştü ve yapı denetimindeki muafiyeti kaldırdı



 Anayasa Mahkemesi, Van ve Ercişte 604 kişinin ölümüne neden olan deprem üzerine bir yılı aşkın süredir beklettiği Danıştayın yapı denetimi kanunu ile ilgili iptal başvurusunu görüştü ve yapı denetimindeki muafiyeti kaldırdı. Artık bütün şehirlerdeki her türlü inşaatlar yapı denetimine tabi olacak. Danıştay 6. Dairesi, Yapı Denetimi Kanununa 30 Haziran 2004 tarihinde eklenen tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapıların yapı denetiminden muaf tutulmasına ilişkin düzenlemenin iptali için başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi başvuruyu perşembe günü yapılan toplantıda karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Danıştayın iptal başvurusunu yerinde bularak söz konusu düzenlemeyi iptal ederken, gerekçeli kararın Resmi Gazetede yayımlanmasını beklemeden yürürlüğünü de durdurdu. Anayasa Mahkemesinin kısa kararının önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından, nüfusu 5000i geçen yerleşim yerlerinde yapılacak müstakil yapılar da yapı denetimine tabi olacak ve kamu binaları hariç tüm inşaatlar için artık yapı denetimi zorunlu hale gelecek.

KHK MUAFİYETİ GENİŞLETMİŞTİ
Yapı Denetimi Kanununda 17 Ağustos 2011de yayımlanan 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan değişiklikle yapı denetimi muafiyetinin kapsamı genişletilmişti. Anayasa Mahkemesinin kararı bu değişikliği şimdilik etkilemeyecek. Ancak, gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından, iptal başvurusu yapılırsa emsal teşkil edebilecek.

AHMET KIVANÇ/Habertürk


Geri Dön