28 / 03 / 2024

Angela Merkel, Türkiye'de enerjiye yatırım yapmak istedi

Angela Merkel, Türkiye'de enerjiye yatırım yapmak istedi

Enerji konusunda yatırım mesajı veren Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekti



Angela Merkel  hükümete seslendi: Türkiye bu yatırımı teşvik etmeli, birlikte yatırım yapabiliriz.

Önceki gün başladığı Türkiye ziyaretini İstanbul gezisiyle sürdüren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çırağan Sarayı'nda Türk işadamları ile bir araya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katıldığı Türk-Alman Ekonomi Forumu öncesinde yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Basına kapalı yapılan toplantının ardından bir açıklama yapan Merkel, enerji alanında Türkiye'ye yatırım yapacakları mesajını verdi. Türkiye'nin güneşteki potansiyeline dikkat çeken Merkel, 'Almanya bu konuda çok önemli teknolojiye sahip, birlikte yatırım yapabiliriz' dedi.

ÜNİVERSİTE KURUYOR
Türkiye'de bir Alman-Türk üniversitesi kurulması için çalışmalar yapacağını da kaydeden Merkel, 'Ticaretimizi artırmalıyız' mesajı verdi. Başbakan Erdoğan ise yaptığı konuşmada Nabucco konusuna değindi ve Almanya'nın desteğini istedi. Toplantıya, Almanya'nın uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ile aralarında Rona Yırcalı, Ahmet Çalık ve Ferit Şahenk'in da bulunduğu iş adamlarından oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı. Alman heyetinde ise 11 kişi yer aldı.

VİZE İÇİN YEŞİL IŞIK
ALMAN Başbakanı Angela Merkel, işadamı ve öğrencilere uzun süreli vize verilebileceğini söyledi. Türkiye'nin çok fazla ülkeyle komşu olduğunu, Doğu'dan Batı'ya göç olduğunu ve göçmen sorunu yaşandığını belirten Merkel, 'Ancak işadamı, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler için uzun süreli vize uygulamasına gidebiliriz' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha önceki görüşmelerinde vizenin kaldırılmasını istemişti. Hatta Erdoğan dün Alman Başkonsolosluk binasında yaptığı konuşmada 'Burayı iyi tanıyorum. Çünkü doğup büyüdüğüm yer burası. Bu arada vize kuyruklarında çok bekledim. O günleri de hatırladım'' demişti.

2.5 milyar euro yatırım yapacak
MERKEL'in ziyaretiyle beraber Alman enerji devleri de İstanbul'a geldi. Borusan Holding ile Türkiye'de enerji yatırımı yapacak olan Alman EnBW şirketinin CEO'su Hans Peter Willis 10 yıl içinde yapacakları yatırım tutarının 2.5 milyar euroyu aşacağını söyledi. Borusan'la birlikte daha önce açıkladıkları yatırım planlarının devam ettiğine dikkat çeken Willis, 'Ancak Türkiye de sürdürülebilir ücret ve çeşitli sübvansiyonlar vermeli' talebinde bulundu. Şu anda daha çok üretici olmak istediklerini belirten Willis, 'Özellikle rüzgar, su, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde duruyoruz. 10 yılda 2 bin megavat kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz' dedi.
Nabucco'nun ortağı Alman enerji devi RWE ise İstanbul ve  Ankara  doğalgaz dağıtım ihalelerine talip.


Geri Dön