29 / 03 / 2024

Ankara, AVM'de Türkiye birincisi!

Ankara, AVM'de Türkiye birincisi!

Ankara, kişi başına düşen alışveriş merkezi metrekaresi açısından İstanbul'u geçerek Türkiye birincisi oldu. Ankara'daki AVM'lerin sayısı 38'ye ulaştı, yenilerinin açılması için ise hazırlıklar devam ediyor...




Ankara, kişi başına düşen alışveriş merkezi metrekaresi açısından İstanbul'u geçerek Türkiye birincisi oldu. Ankara'daki AVM'lerin sayısı 38'ye ulaştı, yenilerinin açılması için hazırlıklar sürüyor. Türkiye genelinde alışveriş merkezi yatırımları ise 40 milyara yükseldi. 


Türkiye genelinde alışveriş merkezi yatırımları ise 40 milyara yükseldi. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin rakamlarına göre Ankara'da AVM GLA dağılımı 246 (m2/1000 kişi). Başkenti 227 ile İstanbul izliyor. Karabük ise 214 AVM GLA dağılımı ile 3. sırada yer alıyor. 


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin Akametre ile işbirliği yaparak hazırladığı AVM Endeksi, Mart 2013 itibariyle Türkiye genelinde 299 AVM olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'deki merkezlerin toplam kiranabilir alanı 8,3 milyon metrekareye ulaşıyor. 


Alışveriş merkezlerinin satışında teknoloji market/elektrikli eşyaların ciroları yüzde 17, ayakkabı/çanta ciroları yüzde 13, hipermarket yüzde 4, giyim yüzde 17, yiyecek/içecek alanlarının ciroları ise yüzde 12 arttı. Diğer alanların ciroları ise ortalama yüzde 24 artış kaydetti. 


Türkiye'de henüz 54 ilde alışveriş merkezi bulunduğu dikkate alınırsa Ankaralılar'ın bu açıdan çok şanslı olduğu görülüyor. Bu kadar çok AVM olur da, rekabet olmaz mı? Her gün 10.00-22.00 saatleri açık olan AVM'ler özellikle bayramlar, yılbaşı gibi yoğun dönemlerde ziyaretçi çekebilmek için kampanyalar, çekilişler, konserler ve özellikle çocuklara yönelik eğlenceler düzenliyor. 



Barış Gazetesi


Geri Dön