25 / 04 / 2024

Ankara Central Park projesi sporu nasıl etkileyecek?

Ankara Central Park projesi sporu nasıl etkileyecek?

Ankara 19 Mayıs Stadı arazisiyle Gençlik Parkı’na yapılmak istenen yaşam alanı projesi, spora ağır bir darbe indirecek. ‘Central Park’ adı verilecek alanın bir bölümüne 42 bin kişilik stadyum inşa edilecek.



Ankara 19 Mayıs Stadı arazisiyle Gençlik Parkı’na yapılmak istenen yaşam alanı projesi, Başkent’te spora ağır bir darbe indirecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in perde arkasından destekleyip  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’nin hazırladığı taslak projede, 19 Mayıs tesislerinin bulunduğu arazi, Gençlik Parkı ile birleştirilip, İstanbul Caddesi’ne doğru genişleyecek ve ‘Central Park’ adı verilecek alanın bir bölümüne 42 bin kişilik stadyum inşa edilecek. Ancak projedeki asıl hedef, devasa araziye 4 tane çok katlı iş merkezi ve 2 tane de AVM yapmak. Şimdilik bu çok katlı yapıların hangi amaçlı olarak kullanılacağı açıklanmazken, 30’dan fazla branşa hizmet veren 15’e yakın tesisin ne olacağı ise soru işareti! Henüz Ankara İl Meclisi’nin gündeminde olmayan, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile Spor Bakanlığı’nın da sıcak bakmadığı taslak projenin, “nabız yoklama turu” olduğu, tepki gelmezse oldu bittiye getirileceği de sızan bilgiler arasında. 


Spor biter


Yıllardır Türk sporuna hizmet veren ve şu anki durumu ile bile Ankaralı sporseverlere yetmeyen 19 Mayıs Stadı Spor Kompleksi içinde, 1 adet stadyum (19 Mayıs Stadı), 2 adet tribünlü toprak saha, 1 açık olimpik yüzme havuzu, 2 adet toprak kort, 48 yataklı SESAM kamp merkezi, Naili Moran Atletizm pisti ve antrenman sahası, Arif Nusret Say Halter Salonu, Yaşar Doğu Güreş Salonu, İsmet Iraz Tekvando Salonu, Şefik Tetik Boks Salonu, Okçuluk antrenman sahası ve sportif amaçlı atış poligonu bulunuyor. Ankara Şampiyonası, Bölge Şampiyonası ve Türkiye şampiyonalarının neredeyse büyük bölümüne ev sahipliği yapan 19 Mayıs Spor Kompleksi, her yıl 1 milyona yakın genci de ağırlıyor. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Spor Bakanlığı ve federasyonların sıcak bakmadığı bu projenin, sadece 19 Mayıs Stadı’nın yeniden inşası ve mevcut tesislerin elden geçirilmesi biçiminde düzeltilmesi istenirken, Gençlerbirliği, Ankaragücü, Şekerspor, Çankaya, Keçiörengücü gibi kulüpler de, 19 Mayıs Stadı arazisinin sadece spor amaçlı kullanımda kalmasından yana görüş belirtti.


CHP: ‘Karşıyız’ 


CHP Grup Başkan vekili Doğan Yılmazkaya, Ankara 19 Mayıs Stadı arazisi ile Gençlik Parkı’na yüksek katlı binalar yapılması projesine karşı çıktıklarını, böyle bir inşaata izin vermeyeceklerini söyledi. Konunun henüz İl Meclisi’ne gelmediğine de dikkat çeken Yılmazkaya, “Ankara’nın önceliği yeşil alan, modern ve çok sayıda spor tesisisidir. İmar komisyonu ile görüştük böyle bir girişim yok, olsa da izin vermeyiz” dedi. 


‘Spor alanı kalacak’


Spor Bakanlığı ile SGM’ye yakın kaynaklar da Ankara’nın yeni bir stada ihtiyaç duyduğunu, Etimesgut projesinin mahkeme nedeniyle durduğunu, ancak atletizm, güreş, boks, halter, eskrim, yüzme, tenis gibi branşları kapsayan 19 Mayıs Spor Kompleksi’nin yok edilmesi gibi bir durumun mümkün olamayacağını söylediler.


Cumhuriyet / Arif Kızılyalın


Geri Dön