27 / 04 / 2024

Antakya Medeniyetler Korosu için tarihi bir ev restore ediliyor!

Antakya Medeniyetler Korosu için tarihi bir ev restore ediliyor!

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, eski bir Antakya evinin restore edilerek Antakya Medeniyetler Korosuna tahsis edileceğini söyledi



Lekesiz, koro için tahsis edilecek eski Antakya evindeki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında korodan her zaman övgüyle bahsedildiğini ifade etti.

Koronun bu toprakların mayasındaki güzelliğin tanıtımını çok güzel bir yol olan müzik ile yaptığını belirten Lekesiz, "Koronun çalışabileceği, misafirlerini ağırlayabileceği bir yerinin bulunmayışı bizleri üzüyordu. Valilik olarak İl Özel İdaresiyle birlikte bu mekanın farkına vardık ve burayı koronun çalışmalarına tahsis etmeyi uygun gördük. Mekan eski bir Antakya evi olmasına rağmen restorasyon işlemlerinin tamamlanmasıyla avlusu aynı anda 130 kişinin konser verebileceği bir alana dönüşecek. Projesi bitti, restorasyon için de Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda izin alındı. Tahminimizce yapıyı 2012 yılının sonlarına teslim edeceğiz" diye konuştu.

Lekesiz, yapının toplam 561 metrekare alan üzerinde, 462 metrekare kapalı alan, 193 metrekare avluya sahip 9 oda, 2 mutfak, 2 banyodan oluştuğunu, fakat yapılacak restorasyon ile yapının koronun kullanımına uygun hale getirileceğini söyledi.

Yeni yapıda 3 adet koro çalışma odası, 50 kişilik kapalı konser ve toplantı salonu, hediyelik eşya satış bürosu, soyunma odaları, arşiv, depo, misafir ve müdür odasının bulunacağını belirten Lekesiz, mekanın hem ulusal hem de uluslararası misafirlerin ağırlanabileceği şekilde dizayn edileceğini ifade etti.

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat ise yalnız kendileri için değil gelecek nesiller için de bu yapının önemli olduğunu, kendilerinden sonra da bu mekanın çok güzel hizmetlere ev sahipliği yapacağını kaydetti.

Aynı anda iki farklı yerde konser verebilmek ve daha fazla kişiye kentteki barış ve hoşgörü ortamını göstermek adına daha önce koroyu büyütme kararı aldıklarını hatırlatan Özfırat, uluslararası üne kavuşan 120 kişilik koroya yapılan seçimler sonrası 13ü kadın toplam 26 kişiyi daha kazandırdıklarını kaydetti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çakar Çelenk, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin ve diğer yetkililer de binada incelemede bulundu.

AA


Geri Dön