29 / 03 / 2024

Antalya Karasu İçme Suyu Projesi'nin temeli atıldı!

Antalya Karasu İçme Suyu Projesi'nin temeli atıldı!

Gazipaşa’nın Ilıca, Yeniköy, Kızılgüney ve Karalar mahallelerinin 50 yıllık içme suyu sorununu çözecek Karasu İçme Suyu Projesi’nin temeli geçtiğimiz gün atıldı.




Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) tarafından gerçekleştirilecek Gazipaşa Karasu İçme Suyu Projesi’nin temeli törenle atıldı. Gazipaşa’nın Karasu mahallesinde gerçekleştirilen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal, belediye bürokratları muhtarlar, Antalya’dan ve Gazipaşa’dan basın mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Türel’in tören alanında Gazipaşalıların sevgi gösterileriyle karşılandı. 

Başkan Menderes Türel törende yaptığı konuşmada, Karasu içme Suyu Projesi’yle Ilıca, Yeniköy, Kızılgüney ve Karalar’ın 50 senelik su sorununu çözeceklerini belirterek şunları söyledi: “Kaş, yaylasından Göksu nehrine akan Karasu’yu 44 kilometre isale hattıyla bu bölgeye getiriyoruz. 4 mahallemizin içme suyunu karşılıyoruz. Böylelikle Karasu’nun ve 4 mahallenin içme suyu sorunu bitecek. Antalya’da birçok mahallemizin, ilçemizin içme suyu sorununu çözmek nasip oldu. Akseki’de 35 senedir içme suyu sorunu konuşulurdu seçimlerden önce 6 ayda çözeceğiz dedik ve 5.5 ayda çözdük. Akseki’den sonra bir mahallesi var adı Susuz Şahap. Orada su olmadığı için adını Susuz Şahap koymuşlar. Susuz Şahap’a da su götürdük. Geçtiğimiz günlerde muhtar geldi teşekkür plaketi getirdi. Muhtara dedim ki, ‘Su geldi artık ismini değiştirelim. Bir isim bulalım, kararı mahalleliler versin, artık Susuz Şahap’ın susuz kısmı tarihte kalsın.” Bugün de Karasu’dayız. İnşallah su geldiğinde bu Karasu’nun adını da değiştirelim. Senelerdir susuzluğu ismine nakşetmiş Karasu’nun da inşallah artık su sorununu çözmüş olacağız ve Ak hizmetler Antalya’nın her yöresinde ve köşesinde hissedilmiş olacak.”

NEREDEN NEREYE

Projenin yatırım maliyetinin 14 milyon lira olduğunu kaydeden Türel, “Buradaki vatandaşlarımızın abdest bile alacak suyu bulamadığı ortamları çok iyi biliyorum. 2014 seçimlerinden önce kırsalda İl Özel İdaresi’nin hizmet ettiği 539 köyümüz vardı. Toplamda yapılan yatırım miktarı, içme suyu, yol, asfalt hepsi dahil Gazipaşa’dan Kaş’a kadar 10 milyon TL idi. Şimdi Allaha şükür, sadece Karasu İçmesuyu Projesi’nde, tek bir projede 14 milyon bir kaynak harcayabilir hale geldik. Nereden nereye. 2014’ten önce bütün köylere toplam yatırım 10 milyon lirayken, 2016 senesinde Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız sadece yol yatırımı 150 milyona yaklaştı. Ne oluyordu, bu hizmetler bekliyordu. 30, 40 senedir bekliyordu” diye konuştu.

HİZMETLERE HAYIR DEDİLER

Artık bütün Antalya’nın Gazipaşa’dan Kaş’a temel sorunlarının çözülebilir hale getirdiklerini  ifade eden Başkan Türel, şunları aktardı: “Bu hizmetleri yapmak için Büyükşehir Kanunu’nu çıkartalım dediğimizde, o dönemki Antalya Büyükşehir’e aday olan arkadaş ‘Antalya’dan Gazipaşa’da hizmet mi gider’ demişti. Biz de demiştik ki, bal gibi gider, çalışırsan en güzeli gider. Biz bu hizmetleri yaparız dediğimizde, hayır diyorlardı Her şey Evet’le başlar. Bunu her yerde söylüyoruz. Hayır’la bir yere varamazsınız. Antalya’dan Gazipaşa’da hizmet gitmezdi hani. Ne oldu?. Biz Evet gider dedik. Hizmet geliyor muymuş?.” 

“Hayırcı zihniyet eskiden vesayet rejiminde buralara bakmadığı için bu hizmetler kaldı” diyen Türel şöyle devam etti: “Köylüye bakan yoktu. Köylü milletin efendisidir diyoruz ama bu hizmetlerle köylü milletin efendisi oluyor. Biz Büyükşehir Kanunu’nu değiştirirken, o gün ‘buralara hizmet gelmez hayır’ diyenler bugün nerede. Keşke buralara gelseler de bu hizmetleri bir görseler. Ne hizmet ettiler, ne de bizim hizmetlerimize yardım ettiler. Alanya’dan Gazipaşa’ya gelirken yapılan kavşakları, çevre yolunu görüyorsunuz. Geçmişte Antalya’da yapılacak kavşaklara da hayır dediler. Kendileri hizmet yapmadıkları gibi biz de yapmayalım istiyorlar. Bize de engel çıkarmaya çalışıyorlar ama Allah’ın izniyle biz sizlerin duası desteğiyle memlekete hizmet noktasında bütün engelleri aşıyoruz aşmaya da devam edeceğiz. Yazık değil mi? Ilıca, Karalar, Yeniköy içme suyuna daha yeni mi kavuşmalıydı. “Eğer sizlerin duası ve destekleriyle 2014’te göreve gelmeseydik açık konuşayım buraya hala su gelmezdi.”

TILSIMLI SÖZCÜK İSTİKRAR

Hizmetteki başarının tılsımının “istikrar” olduğunu vurgulayan Türel, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Antalya’ya özel ilgisiyle, Sayın Başbakanımız, Sayın Dışişleri Bakanımız, tüm bakanlarımız, milletvekillerimiz ve teşkilatlarımızla tek yürek seferber olmuş durumdayız. Sizlerle beraber omuz omuza yürüyoruz. Antalya’nın her meselesine çare olmaktan başka derdimiz yok. Tek derdimiz var bu millet kalkınsın, bu millet büyüsün. İşte bu ruh bu ahenk Antalya’nın da Türkiye’nin de şansıdır” dedi. 

GÜÇLÜ TÜRKİYE İSTEMİYORLAR

Dış güçlerin 1960’lardan bu yana Türkiye’nin iplerini elinde tutmak için her şeyi yaptığını söyleyen Türel, şunları dile getirdi: “Ama o zamanlar geride kaldı. Ben buna eminim biz hükümet yönetim sistemiyle ilgili bir oylama yapıyoruz. Hollanda’sı, Almanya’sı oradan, bizim vatandaşlarımıza ‘hayır’ deyin diye sesleniyor. Deme ya. Benim vatandaşım  ‘evet’ de der ‘hayır’ da der. Siz kim oluyorsunuz. Siz bizim vatandaşımızın ‘evet’ demesini veya ‘hayır’ demesine hangi cüretle el uzatıyorsunuz. Çekin elinizi Türkiye’nin üstünden. Benim vatandaşım kime oy vereceğini gayet iyi bilir. Batıda,  Almanya’sı, Hollanda’sı ‘hayırcı’, Doğu’da Kandil’de teröristi ‘hayırcı’. Niye? Çünkü güçlü Türkiye’yi kimse istemiyor. Terörle güçlü mücadeleyi kimse istemiyor. Biliyorlar ki evetle Türkiye daha da güçlenecek.” 

İSTİKRAR BOZULDU ANTALYA 15 YIL GERİYE GİTTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 2009’da istikrar bozulunca Antalya’nın 5 senede 15 sene geri gittiğine dikkat çeken Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman milletvekiliydim. O Gazi Bulvarı’nda şimdi sizlerin de Antalya’ya geldiğinizde kullandığınız o kavşakları, Karayolları yapacaktı. Milletvekili olarak Karayolları’ndan projesini takip ettim, bitirdik. İhalesini takip ettim, bitirdik. Bütçesini takip ettim, bitirdik. Sözleşmesi bitti. Yer teslimi yaptık müteahhide. İnşaata başlayacak müteahhit. O dönemki hayırcı zihniyetin belediye başkanı 2014’ten önce ‘hayır ‘ dedi. Bu kavşakları yaptırmam ben dedi.  İzin vermiyorum dedi. Parası hazır pulu hazır her şeyi hazır. Niye hayır? Efendim üst geçitli kavşaklardan arabalar geçiyorken üçüncü katta balkonda oturan Antalyalı vatandaşlarımızın rahatsız olurmuş. Bahane bu. İşi ilerletti bu kavşakları yapmak vatan hainliği dedi. Yazık değil mi? Antalya senelerce bekledi. Biz geldik bir hafta içinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararlarımızı aldık. Karayolları inşaata başladı. Herkes dedi ki Menderes Türel geldi hizmet başladı. Neden? İşbirliği. Yani her şey ‘evet’le oluyor. Hayır’la bir yere varamıyoruz.  Ve Antalya’da istikrar bozulduğunda kavşaklar için Antalya 5 sene bekledi. Stadyum için 5 sene bekledi. Büyük hizmetler için 5 sene bekledi. Rakiplerimiz koşa koşa gidiyorken biz yaya kaldık.”



ÇİFT BAŞLILIK KRİZLER YARATTI

Türkiye’nin çift başlılığın faturasını 12 Eylül döneminden bu yana gördüğünü belirten Başkan Menderes Türel, şunları anlattı: “Özal seçildi, Demirel Başbakan; Özal Cumhurbaşkanı, Demirel bir günden bir güne Özal’a Sayın Cumhurbaşkanı demedi. Çankaya’daki zat dedi. Hep kavga ettiler. Gün oldu devran döndü. Demirel çıktı bu sefer Çankaya’ya Cumhurbaşkanlığına, partisini kızım dediği Tansu Çiller’e emanet etti. Demirel 3 ay sonra kızımı az kalsın Çankaya’da balkondan atacaktım dedi. Yaşandı bunlar, yaşadık. Sayın Ecevit, Ahmet Necdet Sezer’i seçtirdi. Bir Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Necdet Sezer, Ecevit’in kafasına kitabı fırlattı, Türkiye, tarihinin en büyük krizini yaşadı ve gecede 7 bin 500 faizi gördük, ülke battı. Bugün için sorun yok. Biz kendimiz için bir şey istemiyoruz bu anayasa değişikliğini zaten. Bu ülkenin güçlü olması için gayret ediyoruz. Allah uzun ömür versin Recep Tayyip Erdoğan olduğu müddetçe bunları sorun olarak yaşamıyoruz. Ama o da herkes gibi fani, biz de faniyiz. Yarın güçlü ülke olmanın ancak bu hükümet sistemleri ile mümkün olabildiğini biliyoruz, görüyoruz. Kendimiz için değil, millet için çalışıyoruz. Büyükşehir Yasası’nı çıkartacağımızda ülkeyi bölüyorsunuz dediler. İşte çıkardık, bak ne güzel. Karasu içme suyu temelini atıyoruz. Ülke bölündü mü hizmet geldi. Attığımız her adımdaki reform, millet içindir, memleket içindir.”

HANGİ DİKTATÖR BİR ÜLKEDE KENDİ YARGILANMASINI KOLAYLAŞTIRIR 

 ‘Tek adam, diktatörlük söylemlerine değinen Başkan Türel, yeni sistemi şöyle anlattı: “Kısaca anlatmak istiyorum. Bugünkü sistemde cumhurbaşkanı yargılanamaz, çok net. Uygulaması yok. Ne diyor Anayasada? Vatan hainliği suçundan meclisin 4’te 3’ü isterse yargılanır. Peki herhangi bir kitapta, kanunda, bir yerde, bir yargıda, yönetmelikte vatan hainliği suçu var mı tanımlanmış? Yok. Katilin tanımı var. Yolsuzluk yapanın tanımı var, kırmızı ışıkta geçen trafik kusuru işleyenin tanımı var; ama vatan hainliğinin tanımı yok. Olmadığı için de bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanı da zaten yargılanmamış. Uygulaması yok. Yazıyor ama uygulaması yok. Şimdi ne oluyor? Bir kere meclisteki 4’te 3 geliyor 3’te 2 daha az bir çoğunlukla Cumhurbaşkanını yargılayabilir hale geliyor. Bu ne demek? Bugünkü sistemden daha az bir çoğunlukla Cumhurbaşkanını yargılayabilirsiniz demek. Hani o tanımı olmayan suçlar gibi suçlardan mı? Hayır. Şimdi Cumhurbaşkanı her suçtan, kırmızı ışık da bile geçse meclisin 3’te 2’si tamam derse onun da hesabını yargıda verecektir. Her suçtan yargılanabilecek. Hangi diktatör bir ülkede kendi yargılanmasını kolaylaştırır. Allah aşkına size soruyorum. Hangi diktatörü millet seçmiş? Cumhurbaşkanı’nı millet seçecek. Her zaman söylüyorum bu millete güveneceksiniz. Bu millet ne eylerse güzel eyler. Bu kadar net söylüyorum.”

MİLLET NE DERSE BAŞ TACIDIR

Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama bazılarının bir felsefi problemi var. Kurulduklarından beri böyleler. Ya millet yanlış yaparsa dediğinde demokrasiden uzaklaşırsın. İşte o zaman milletin iplerini geriden kontrol etmek vesayet demokrasisi getirir.  Bu millete güveneceğiz, Allah’ın izni ile yanlış yapmaz. Yanlış yaparsa da düzeltir. Antalya’da, işte düzeltti. Biz göreve geldik bu hizmetler oluyor. Millet bir beklenti ile birisini seçer. Yanlış, milletin değildir. Yanlış, seçilen adamda olabilir. Millet de onu gördüğünde onun eline pasaportu verir geri gönderir. Bu kadar basit. Antalya’da bunu yaptı. O yüzden millet yanlış yaparsa, hesabı üstüne kuracağınız bütün senaryolar bizi demokrasiden uzaklaştırır. Milletin seçtiği başımız üstündedir. Bu millet ‘hayır’ da derse, ‘evet’ de derse baş tacıdır. Ama size ne oluyor. Almanya’sı, Hollanda’sı, Batı’sı,  Avrupa’sı. Siz bırakın milletimiz istediği gibi karar verir. Özgür iradesi ile sandığa gider. O yüzden hayırlısı ile inşallah 16 Nisan’da daha güçlü bir Türkiye olma hedefi ile çok önemli bir imtihan vereceğiz. Bu imtihanı her zaman olduğu gibi milletimizin sağduyusuna güvenerek neticesi ne olursa olsun saygı ile karşılayacağız.” 

GAZİPAŞA’YA HİZMETE DEVAM

Konuşmasında Gazipaşa'ya yapılan hizmetleri anlatan Başkan Türel, “ Yaptıklarımız ortada. 95 kilometre içme suyu hattı yapmışız. 13 bin 600 kilometre kanalizasyon hattı yapılmış. Köylerimizin yollarına 26 kilometre sıcak asfalt, 92 kilometre sathi asfalt yapmışız. Ve 16 milyon lira sadece bu yollar için harcamışız. Daha da devam edeceğiz. Gazipaşa ilk defa sağlıklı hijyen bir mezbahaya kavuştu. İnşallah 25’inde Sayın Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleriyle toplu açılış töreninde açılışını yapacağız. Şimdi sırada kültür merkezi var. Adeta Gazipaşalıların buluşma noktası olacak. İşte, Gazipaşa- Alanya arası… Alanya'nın içindeki kavşaklar bitti, bitiyor. İnşallah Ramazan Bayramı olmazsa Kurban Bayramı’nda açacağız ve artık son kavşaktan, Ticaret Lisesi Kavşağı’ndan Kargıcak'a kadar yeni çevre yolu. Alanya'nın içindeki o sıkışık trafikte ilerlemeden Gazipaşa'ya gideceksiniz. 200 milyonluk bir yatırım. 14 kilometreyi inşallah 2018’de bitireceğiz ve projelerini Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. Bu çalışmalar eskiden 20 sene sürerdi. Antalya bir Batı Çevreyolu için senelerce bekledi. Niye bekledi biliyor musunuz? İki CHP'li belediye başkanı birbiriyle kavga ettiği için bekledi. CHP'li iki başkan bizden önce kavga etmekten imar sorununu çözemediler. Geldik göreve çözdük, bitirdik, açıldı. Ama dert, siz değilsiniz ki dert hizmet değil ki” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ NE YAPTIĞIMIZI BİLİYOR

“Bu projeler Karayolları yatırımı. Niye Büyükşehir yapıyor” diyenlere de seslenen Başkan Menderes Türel, şöyle konuştu: “İşte birlikten güç doğuyor. Karayollarına bu imar çalışmasına bu proje çalışmasını bıraktığımızda seneler sürüyor. 6 ayda 8 ayda biz bunları bitiriyoruz. Sahibine teslim ediyoruz, iş birliği ile yapılıyor. Zaman zaman beni eleştirenler var. Onlara hep sesleniyorum. Daha hala bu sorunun cevabını veremiyorlar. Menderes Türel ne yaparsa küçültmeye çalışırlar. İtibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Alıştık. Vatandaş biliyor ne yaptığımızı. Şimdi ne yaptılar? Antalya'da biz göreve geldiğimizde hemen kavşaklar başladı ya yapıldı bitti ya o kavşaklara hayır diyen partinin belediye başkanı Karayolları’na teşekkür ederiz fermanı asmaya başladı. Yani Menderes yapmıyor karayolları yapıyor haberiniz olsun demek istiyorlar çokta hoşuma gidiyor. Kim hizmet yaparsa başımızın tacıdır. Onları bu noktaya getirmişsek ne mutlu bize. Karayolları’na eskiden hayır kavşak yapamazsın diyenler, şimdi Karayolları’na sayemizde teşekkür ediyor. Doğrusu bu. Bizim yaptığımızı gayretimizi itibarsızlaştıracaklar. Bunu söyleyenlere ben soruyorum. Karayollarına teşekkür edenlere de soruyorum. Daha cevabını alamadım. Neden Menderes Türel, AK Parti göreve gelinceye kadar bu hizmetler yapılmadı, yapılamadı peki. Az önce anlattım, parası vardı, pulu vardı, yapacağız diyordu Karayolları ama yaptırmıyorlardı. Şimdi, bu hizmetleri Menderes Türel yapmıyor diyenler, neden bu hizmetler Menderes Türel seçilinceye kadar yapılmıyordunun cevabını versin de ondan sonra gelsinler. İnsan anılır eseriyle, eşek anılır semeriyle. Biz inşallah eserlerimizle anılacağız. İnşallah eserlerimizle sizlere hizmet etmenin gururu yaşayacağız.” 

MESELE MEMLEKETSE CEVABIMIZ EVET

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sözlerini şöyle tamamladı: “Güçlü Türkiye, Güçlü Gazipaşa, Güçlü Alanya. Güçlü Kaş, Güçlü Korkuteli, Güçlü Elmalı, Güçlü Türkiye, hedef 2023, dünyanın büyük ülkesi, Avrupa’nın üçüncü büyük ülkesi olmanın yolu Evetle başlıyor. Hayırla hiçbir yere varamıyoruz. Hep evet dediğimiz için bu hizmetler oluyor. Allah’ın izniyle İnşallah olacak. Allah korusun bir istikrar bozulduğunda işte Antalya’da gördük neler başımıza geldi. O yüzden ben öncelikle bugün Karasu içmesuyu temel atma törenimizin bütün Gazipaşamıza uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu hizmetlerin hepimize bereket getirmesini diliyorum. Mesele memleketse cevabımız evet.” 

50 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik de konuşmasında Gazipaşa’nın 50 yıllık sorununun çözümü için toplandıklarını belirterek, “50 yıllık su hayali bugün gerçek oluyor. Biz göreve geldiğimizde insanlar hizmetsizlikten yakınıyordu. Şimdi ise daha fazla hizmet almak için yarışıyor. Bu çok güzel bir şey. Benim hep kendime verdiğim bir örnek var. Dersini iyi çalışan çocuk hiçbir zaman zayıf almaz.  Biz dersimize iyi çalışıyoruz. Gönül istiyor ki elimizde sihirli değnek olsun bütün hizmetleri bir günde bitirelim. Göreve geldiğimiz günlerden bugünlere Gazipaşa’da çok büyük bir değişim oldu. Bunu Gazipaşa’nın girişinden çıkışına kadar çok rahat görebiliyoruz. Bunun içinde çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, Gazipaşa Karasu İçme Suyu Projesi’nin temeli törenle atıldı.



Antalya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön