25 / 04 / 2024

Antalya Konuksever'e yapılacak AVM trafik yoğunluğunu arttırır!

Antalya Konuksever'e yapılacak AVM trafik yoğunluğunu arttırır!

Antalya'da halen 8'i Muratpaşa'da 18 tane AVM olduğunu da hatırlatan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Konuksever'de yapılması planlanan AVM'nin mevcut taşıt yoğunluğunu artıracağı uyarısında bulundu.



Antalya'da halen 8'i Muratpaşa'da 18 tane AVM olduğunu da hatırlatan Şehir Plancıları Odası, Konukseverde planlanan AVM'nin mevcut taşıt yoğunluğunu artıracağı uyarısında bulundu. 


Konuksever'de planlanan AVM'ye ilişkin Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi'nin sunduğu ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedilen itiraz dilekçesinde. Kızılırmak Caddesi'nde mevcut taşıt yoğunluğunu artıracak kullanım kararlan getirilmesinin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur denildi. Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir Meclisi'nin Ağustos ayında 5 bin imar ölçeğinde konut alanından ticaret alanına çevirerek onayladığı Konuksever Mahallesindeki alışveriş merkezi (AVM) alanına, askı süresi içinde itiraz eden iki kurumdan biriydi. Odanın yanı sıra Muratpaşa Belediyesi de plana itiraz etmişti. Odanın itirazı. Meclis İmar Komisyonu'nda reddedildi. 


Komisyonun itirazlan reddetme karan, daha sonra Büyükşehir Meclisi'nden, AK Parti ve MHP'li üyeler ile CHPden Kadir Alkış'ın oylarıyla geçti.Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi'nin söz konusu itiraz dilekçesinde, plana konu alanın 25 bin 586 metrekare olduğu ve 1,5 inşaat emsal oranıyla 26 metre yüksekliğinde 5 kata kadar yapılaşma hakkı tanıdığı belirtildi. AVM imar düzenlemelerine ilişkin yasal mevzuatın halen olmadığına ve AVM'lerin nazım planlarda ticari alan olarak tanımlı her bölgede yapılmakta olduğuna dikkati çeken şehir plancıları;, bu durum, kent makro formunu, kent ekonomisini ve yapısını doğrudan etkileyen, kentsel yeni sorunların oluşmasına neden olan ülkesel bir sorun haline gelmiştir uyarısında bulundu. 


YENİ TİCARİ MERKEZE GEREK YOK

Antalya genelinde şu an 8'i Muratpaşa ilçesi sınırlarında 18 AVM'nin faaliyette olduğuna işaret edilen itiraz dilekçesinde, bu tür alanları mevcut kentsel yerleşimin bulunduğu alanlarda planlamasına ihtiyaç yoktur denildi. Ayrıca Kızılırmak ve Karacaoğlan caddelerinin kesiştiği noktada planlanan AVM'nin kentin merkezi iş alanına yakın olduğuna dikkat çekilerek, bu bölgede yeni bir ticari merkeze ihtiyaç olmadığı vurgulandı. 


Alana ilişkin imar düzenlemesinin konut alanından ticari alana evrildiği hatırlatılan itiraz dilekçesinde şunlar kaydedildi Konut yoğunluğu olan bölgeye ticari yoğunluk getirilmesi, altyapı ve üstyapı eksiklikleri doğuracak, başta trafik yoğunluğu olmak üzere fiziki koşullan olumsuz etkileyecektir. Kentin kuzey-güney bağlantı aksları içinde önemli bir taşıt yoğunluğuna sahip Kızılırmak Caddesi'nde, mevcut taşıt yoğunluğunu artıracak kullanım kararlan getirilmesinin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. 


'KİŞİLER PLAN YAPAMAZ' 

Şehir Plancılan Odası'nın Büyükşehir Meclisi'nde oy çokluğu ile reddedilen itirazında yer alan şu ifadeler de dikkati çekti Kentin makro sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziki gelişim kararlarını içeren nazım imar planlan, plan değişikliği olarak değil bütüncül plan ve plan revizyonu olarak, bilimsel veriler doğrultusunda ilgili idarece yapılmalı ve yaptırılmalıdır. Bu kapsamda özel talepler, ilgili idare meclisince değerlendirilmemelidir. Dilekçede bu planlamanın, İmar Kanunu, ilgili yönetmelikler, şehircilik ilkeleri, planlama esaslan ve kamu yararına aykırı olduğu dile getirildi. 


Antalya Beyaz Akdeniz Gazetesi


Geri Dön