19 / 04 / 2024

Antalya'da 220 milyon dolarlık proje askıda

Antalya'da 220 milyon dolarlık proje askıda

Antalya'da AK Parti'li eski belediye başkanı Menderes Türel döneminden kalma yaklaşık 220 milyon dolarlık proje ya iptal edildi ya da askıya alındı 



Antalya'da projeler yap-boz tahtasına döndü. AK Parti'li eski belediye başkanı Menderes Türel döneminden kalma yaklaşık 220 milyon dolarlık proje ya iptal edildi ya da askıya alındı. CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yeni bir imar ve ulaşım sistemi planı için kolları sıvadı.

Akaydın, eski belediye döneminde başlayan bazı projelerin devamı için de karar aşamasında bulunuyor. Birinci etabı yaklaşık 120 milyon dolara malolan hafif raylı tramvay, yaklaşık 80 milyon dolarlık 100. Yıl Kompleksi, yaklaşık 20 milyon dolarlık Doğu Garajı başta olmak üzere birçok proje değişime uğradı. 30 bin kişilik stadyum, 10 bin kişilik kapalı spor ve kongre kompleksini içeren 100. Yıl Projesi'ni durduran Akaydın, buna gerekçe olarak, Antalya 2. İdare Mahkemesi'nin kararını gösterdi. Akaydın, 246 dönüm arazinin 40 dönümlük alanının yüklenici firmaya neredeyse, "sınırsız inşaat yapabilirsin" şeklinde ihale edildiğini öne sürdü.

Basketbol için top hükümette
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için 100. Yıl Bölgesi'ne Basketbol Arenası'nın yapılmasına karşı olmadıklarını dile getiren Akaydın, "Biz de yapılmasını istiyoruz. Ancak maddi kaynak sorunumuz var, hükümetten destek bekliyoruz" dedi. Daha önce başlatılan Antalya Kent Müzesi projesini de şimdilik askıya alan Akaydın, bu çalışmaların belediyenin kendisi tarafından yapılmasının planlandığını ifade etti. Tramvayı çalıştırmayan ve 3 ayı bulacak denemelerden sonra devreye almayı planlayan Akaydın, özelleşen Antkart ulaşım sistemini ise bugün itibarıyla geçerli olacak şekilde iptal etti. Halk otobüsü ve minibüslerde geçerli olan yaklaşık 650 bin Antkart kullanıcısına kart ve içindeki kontör paralarının iade edilmesi planlanıyor. Ayrıca ihaleyi 10 yıllığına alan Antkart yöneticileri, anlaşamama durumunda Büyükşehir Belediyesi aleyhine 90 milyon dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Akaydın, Altın Portakal Film Festivali'ne devam kararı alırken, bu yıl 4'üncüsü yapılması planlanan "Avrasya Film Market" organizasyonunu da iptal etti.

Cami yapılacak
Başkan Akaydın, Doğu Garajı projesinin de bölgede yapılan sosyal ve ticari alanda "tarihi eserler" çıkması nedeniyle durdurulduğunu, inceleme sonrası projenin değiştirilmesinin gündeme alınabileceğini açıkladı. Akaydın, Kemer, Kundu gibi bölgelere yapılacak deniz taksisi projesini de askıya aldı. Akaydın, yeni belediye hizmet binasının bitmek üzere olduğunu, gerekli talep olması durumunda binanın satılabileceğini de açıkladı.

Kentin yeni bir imar ve ulaşım planına ihtiyacı olduğunu, bunu şehirdeki sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerle birlikte yapacaklarını dile getiren Akaydın, bir "Kent Ekonomisi Yönetim Planı" ve "Tematik alanlar içeren yeni imar planı" oluşturmak istediklerini söyledi. Konyaaltı'ndaki açık yüzme havuzu başta olmak üzere bazı yerleri yap-işlet-devret modeliyle projelendireceklerini belirten Akaydın, 2 bin 500 dönümlük Dokuma arazisine bir Kent Yönetim Merkezi ve cami yapılmasını da planladıklarını anlattı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise daha önce ihaleye çıkarılan ancak iptal edilen Dokuma Kent Parkı'ndaki davanın sürdüğünü, ancak burayı yeşil alan olarak değerlendirmeye kararlı olduklarını açıkladı.

Antalya'daki projelerin son durumu
- Stadyum ve kongre merkezini içeren 100 Yıl Projesi iptal edildi.
- Akıllı bilet sistemi Antkart iptal edildi.
- Doğu Garajı sosyal ve ticari alan projesi askıda bekliyor.
- Hafif raylı sistem, 3 aylık deneme sürecine alındı.
- Kent Müzesi projesi askıya alındı.
- Deniz taksisi projesi askıya alındı.
Mehmet Ali Kantarcı/Referans


Geri Dön