18 / 04 / 2024

Antalya'da bireysel kentsel dönüşüm çalışmaları başladı!

Antalya'da bireysel kentsel dönüşüm çalışmaları başladı!

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunurken, son günlerde Antalya'nın çılgın projesi olarak gösterilen Boğaçayı Projesi'ne gönderme yaparak, Antalya'nın çılgın projesinin "kentsel dönüşüm" olması gerektiğini vurguladı.



ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunurken, son günlerde Antalya'nın çılgın projesi olarak gösterilen Boğaçayı Projesi'ne gönderme yaparak, Antalya'nın çılgın projesinin "kentsel dönüşüm" olması gerektiğini vurguladı. 


ANTALYA'NIN ÇILGIN PROJESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALIDIR 

Çetin konuşmasında şunları söyledi : "Bazı illerde son zamanlarda bina yenilemeleri arttı. Bu, İstanbul'da büyük bir furyaya dönüştü. Şimdi Antalya merkezinde de başladı. Eski evler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Yani bireysel kentsel dönüşüm başlamış durumda. Biz yerel seçimlerden önce bir seçim bildirgesi yayınlamıştık. Bu bildirgede ve sonra Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız toplantıda da en fazla üzerinde durduğumuz konulardan birisi kentsel dönüşüm oldu. Kentsel dönüşümün bireysel değil, yani parsel bazında değil, ada veya pafta çapında, bir semtin bütünüyle planlanarak yapılması gerektiğini defalarca söyledik. Antalya'da kentleşmenin, ticaretin, ulaşımın, estetiğin kurtuluşu kentsel dönüşümden geçmektedir. Ancak, bunun mutlaka büyük ölçekte planlanması ve uygulanması gereklidir. Oysa şimdi yine eski usul, bireysel, parsel bazında dönüşüm başlamıştır. Bu yanlıştır. Antalya'da yeterli yol, yeterli yeşil alan yok, kent meydanları yok, estetik hiç yoktur, ticaret de bu yüzden bereketsizdir. Kentsel dönüşüm ile mahallelerin dönüştürülmesi bizim için hayati bir meseledir. Bu nedenle Belediyeler acilen bir kentsel dönüşüm kurultayı toplamalı, Antalya'nın inşaat şirketleri hatta kooperatifleri birleşmeli ve bu konu tarihi bir fırsata dönüştürülmelidir. 


KALEİÇİ'NDEKİ EV RETORASYONU TAMAMLANDI 

Kaleiçi'ndeki tarihi ev restorasyonumuz tamamlandı ve teslim aldık. Şimdi orada turist çekecek, canlılık yaratacak bir faaliyet düşünüyoruz. 21. grubumuz AKS'a yöresel kültürümüzün tanıtılacağı bir yer düzenlemesi önermişti. Biz bunu Kaleiçi'nde yapmayı düşünüyoruz. Hatta kafamızda İpek atölyesi, halı atölyesi ve ağaç sanatı atölyesi gibi bir düzenleme fikirleri var ve sizden de bu konuda öneri ve bizzat mesai desteği bekliyoruz. Aslında Kaleiçi'nde bir sanat sokağı, bir de geleneksel el sanatları sokağı olmalıdır. Biz başlatırsak bu konuda da öncü oluruz. Hatta bu, yöresel ürünlere doğru genişler. Kaleiçi'nde çakma saat ve giyimin yerini özgün ürünler, ciddi tasarımlar, özgün giyim ve markalar almalıdır. 


AKS'NİN BULUNDUĞU CADDEDE CEPHE DÜZENLEMESİNDE BAŞARI SAĞLANAMADI 

Kaleiçi'nde sokak çiçeklendirme projesi, AKS'ın bulunduğu caddenin cephe düzenlemesi konusunda hızlı bir ilerleme kaydedemiyoruz. Gerçekten yetişememe gibi bir durumumuz var. Herkesin katkısı gerekiyor. Kaleiçi'nde, bildiğiniz gibi, Büyükşehir Belediyesi, çiçeklendirme projesi yaptı ve Kanada'dan ödül aldı, kendilerini kutluyoruz. Bu tür projeler güzel başlangıçlardır. Ağaç ve çiçek projesi nerede olursa olsun doğru projedir. Ümit ediyoruz ki, bu proje bir başlangıç olsun ve bütün Antalya'ya yayılsın. Bizim bu tür projeleri estetiğin olmadığı caddelere yaymamız gerekiyor ki, orada da değişim olsun, bereket olsun. 


EXPO İÇİN RAYLI SİSTEMDE AKSAMA VAR 

EXPO yönetim kurulu toplantısına katıldım. Son duruma dair şunları söyleyeyim; Bahçe yapmak üzere gelecek ülke sayısı 40'ı aşmış durumda. Alanda kongre merkezi, tarım müzesi gibi yapılar yapılıyor. Maalesef raylı sistemde gecikme sözkonusu. Kuzey çevre yolu da yetişecek gibi görünmüyor. Açılışa yaklaşık 6 aylık bir süre kaldı. Artık ne olursa olsun yurtdışı tanıtım ve katılımın artmasına çalışmak gerekir. Ayrıca keşke EXPO'da, Haziran ayı gibi Madonna, Rihanna gibi 1 veya 2 dünya çapında isimle konser düzenlense Antalya turizmine de katkı olur. 


ALİ ÇANDIR'A YÖREX TEŞEKKÜRÜ 

Geçtiğimiz günlerde YÖREX'e ev sahipliği yaptık. Buradan değerli Ali Çandır kardeşimize emekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. YÖREX'e Türkiye'nin her yerinden Doğu'dan Batı'ya 101 Oda ve Borsa katıldı. Bu katılım, aynı zamanda TOBB'un ve Sayın Hisarcıklıoğlu Başkanımızın da başarısıdır. TOBB'un sağladığı milli birlik ve beraberliği göstermektedir. Ayrıca yerel ürünlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi de gerçekten önemli konudur. Türkiye'de yöresel ürünler için kurumsal altyapı ve sosyal kültür bakımından sorunlarımız var. Halen sanıyoruz ki, mesele Finike portakalına coğrafi işaret almaktan ibaret. Oysa asıl konu bir yörenin kültürüne, toprağına, ürününün kalitesine sahip çıkmasıdır. Türkiye'nin bu konuya iş ahlakı ile başlaması gerekiyor. Neredeyse her kentte ve caddede birçok işyerinde  Adana  kebabı, Antep baklavası gibi tabelalar var. Ama kimse o kebap nasıl kebap, o baklava nasıl baklava bilmiyor. Oysa Antep ve Adana Oda ve Borsaları bu konuda yetkili olmalı. O ismi kullanan işyerini denetleme, izin verme veya izni iptal etme hakları olmalı. Antalya'nın yerel ürünlerinin seçim yetkisi de bizde olmalı. Antalya markalı ürünün kalitesini korumalıyız, tanıtımını yapmalıyız. Bu konu bazı sektörlerimizin sorunlarıyla da ilgili bir konudur. Örneğin Restoranlar grubumuz hijyen ve sigara denetimlerinin sağlıklı olmadığını, bazı işyerlerinin sürekli denetlenirken bazılarının hiç denetlenmediğini, fırıncı arkadaşlarımız yol kenarlarında, toz toprak içinde gözleme, bazlama, yufka ekmek satıldığını söylüyorlar. Emlakçı arkadaşlarımız kayıtdışı emlak bürolarından yakınıyorlar. Aslında bir ATSO kalite belgesi çıkarsak, bu restoranlar, bu işyerleri, bu emlak büroları "ATSO'nun kalite belgesine sahiptir" diye yazsak, bunun da heryerde reklamını yapsak, bu sorunlar bir nebze aşılır. Aksi halde hep Devlet yapsın diye beklersek sorunlar çözülmüyor. Ayrıca komitelerimizin kendi sektörlerinde ödül koymalarını ve başarılı firmaları teşvik etmelerini de söylüyoruz. Lütfen bu konularda hep beraber çalışalım. 


ATSO 5 YILDIZLI ODA STATÜSÜNDE 

Odamız geçtiğimiz günlerde Akreditasyon denetiminden geçti. Bildiğiniz üzere halihazırda TOBB'un değimi ile "5 Yıldızlı Oda" statüsündeyiz. Gelen denetçiler somut kriterlere dayalı olarak yaptıkları değerlendirmede 65 puan üzerinden 64 puan vererek ATSO'da tıkır tıkır çalışan ve kendisini sürekli yenileyen bir sistem olduğunu, Türkiye'nin en iyi birkaç Odasından birisi olduğumuzu tescil ettiler. Odamızın uygulamalarını diğer Odalara örnek olarak vereceklerini belirttiler. Bu vesile ile böylesine iyi çalışan örnek bir sistemin kurulmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.



Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön