29 / 03 / 2024

Antalyalı 70 kadın gözleme satarak cami yaptırıyor!

Antalyalı 70 kadın gözleme satarak cami yaptırıyor!

Antalya'da aralarında engellilerin de bulunduğu 70 kadın, dört senedir gözleme yaparak mahalle camisinin yapım masraflarını karşılıyor 



Antalya'da aralarında engellilerin de olduğu 70 kadın, hazırladıkları gözlemeleri eşlerinin de desteğiyle satarak mahallenin camisini inşa ettiriyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Hüsnü Karakaş Mahallesi'ndeki Uhud Camisi'nin kentsel dönüşüm sebebiyle birkaç sene önce yıkılmasına karar verildi. İki yol ortasında kalan caminin yeniden yapılmasına katkıda bulunmak isteyen kadınlar, evlerinden getirdikleri malzemelerle gözleme yaparak mahallede satmaya başladı.

Elde edilen gelirle Uhud Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneğince 2016 yılının nisan ayında yeni caminin temelleri atıldı. Dernek başkanı ve mevcut caminin imam hatibi Hüseyin Erdem öncülüğünde, caminin zemin katına kadınların gözleme yapabileceği bir alan oluşturuldu.  

Caminin tamamlanması için, aralarında iki engelli çocuğunu evde bırakan, engelli olduğu için tekerlekli sandalyeyle gelen, yaşlı olduğu için bastonuyla yürüyen kadınların da bulunduğu 70 kadın, her cuma sabah ezanıyla yola çıkıyor.

Sabahın ilk ışıklarında gözleme yapmaya başlayan kadınların tek amacı, mahallelerini camiye biran önce kavuşturmak. 

Özenle hazırlanan gözlemeler, dört senedir kadınların eşleri tarafından farklı camilerde cemaate satılıyor. Elde edilen gelirle caminin üçte ikisi, yaklaşık 1,5 milyon TL harcama yapılarak bitirildi. Caminin tamamlanabilmesi için 2 milyon TL daha gerekli.

Kadınlar ve engelliler için özel bölümler, kuran kursları, internet, çay içme ve kitap okuma bölümleri bulunan, Selçuklu mimarisiyle hayata geçirilen camide, iki bin kişi aynı anda namaz kılacak.

- "Herkes canla başla çalışıyor"

Gözleme yapan kadınlardan Zeliha Batık (43), Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kızını hastaneye götürürken tesadüfen gözleme yapan kadınları gördüğünü, ardından kendisinin de hayır kervanına katıldığını belirtti.

Huzurlu ortamda yorgunluklarını unuttuklarını söyleyen Batık, "Burada büyük amcalar, teyzeler canla başla çalışıyor. Bizim de bir tuğlamız olsun bu camide dedik. İşi gücü bırakıp her hafta yardıma geliyoruz. Çocuklarımız burada dini eğitimlerini alacak, biz ibadetlerimizi yapacağız." diye konuştu.

Rusya'dan Kepez'e yerleşen İsaybe Mahtebe ise caminin yapımına katkısı olması için kadınlarla dayanışma içinde çalıştıklarını söyledi.

Bastonuyla gele 61 yaşındaki Hatice Saldıran, ilk başladıklarında herkesin evinden ununu, peynirini, yağını getirdiğini, gözlemeleri eşlerinin sattığını belirtti.

İki engelli çocuğu olan Güllü Alkanoğlu ise camilerinin bir an önce tamamlanması için yardımseverlerden destek beklediklerini söyleyerek, "Bismillah dedik başladık, Gözleme yaparak cami inşa ediyoruz. Umudumuzu hiç kaybetmedik." diye konuştu.

Engelli olan Ayşe Taşar, yatalak eşini kaybettiğini, para vererek katkıda bulunamadığı için gözleme yaparak camiye destek olmaya çalıştığını belirtti.

Camiyi bitirmeye kararlı olduklarını dile getiren Taşar, "Vücudum engelli ama ellerim sağlam. Gözleme pişiriyorum, hamur açıyorum. Yeter ki bir yardımım olsun." şeklinde konuştu.

- "Gözlemeyle cami mi yapılır' dedim ama..."

Dört senedir gözleme yapan Havva Davran, "Gözleme açarak cami yaptıracağız dediler. Gözlemeyle cami mi yapılır dedim ama yanılmışım. Soğukta, yağmurda hiç aksatmadım. Yaptıkça, gözlemeler satılmaya başlayınca şevkle inanmaya başladım. Komşularımı da çağırdım. Şükür camimizin kaba inşaatı bitti." dedi.

Habibe Kandemir, şaka olarak başlayan işin gerçeğe dönüştüğünü, bir kolu sakat olmasına rağmen gözleme pişirdiğini belirtti.

- "Gözleme satarak yapılan ilk cami" 

İl Müftüsü Osman Artan, camilerin normalde hayırseverlerin yardımıyla ya da camilerden toplanan yardımlarla yapıldığını, ilk defa gözleme yapılarak cami inşa edildiğini söyledi.

"Uhud Camisi'nin yapılış hikayesi çok farklı. Kadınlarımızın yaptığı gözleme parasıyla bu cami yapılıyor. " diyen Artan, bu olayın örnek olacağını belirttid.

Dernek başkanı Hüseyin Erdem ise gözleme yapıldığını duyan herkesin yardıma koştuğunu söyleyerek, "Gözlemeleri ayranla 5 liradan satıyoruz. Yardım amaçlı olduğunu duyan hayırseverler yüksek meblağlar ödeyerek, gözleme alıyor. Herkese çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Kepez Müftüsü Metin Arcaklıoğlu da buranın "yaşayaşan bir cami" olacağını, herkesin alın terinin, emeğinin olduğunu belirtti.


Geri Dön