25 / 04 / 2024

AOÇ’nin 10 yıllık kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor!

AOÇ’nin 10 yıllık kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor!

Atatürk Orman Çiftliği nin (AOÇ), Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 10 yıllığına verilen kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor. AOÇ’nin, süre uzatımına ilişkin AK Parti milletvekilleri Murat Alparslan ile Jülide Sarıeroğlu tarafından yasa teklifi verildi.



Atatürk Orman Çiftliği nin (AOÇ),  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’ne 10 yıllığına verilen kullanım hakkı 29 yıla çıkarılıyor. AOÇ’nin, süre uzatımına ilişkin AK Parti milletvekilleri Murat Alparslan ile Jülide Sarıeroğlu tarafından yasa teklifi verildi. 2006’da Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak AOÇ arazilerinin onaylı imar planlarında görülen hayvanat bahçesinin kullanım hakkı 10 yılı aşmamak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.


Ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine hayvanat bahçesi içerisindeki işletmelerin tahsis amacına uygun Büyükşehir Belediyesi tarafından kiraya verilmesine imkan sağlandı. 2006 yılında yapılan yasa değişikliği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilen 10 yıllık kullanım hakkı süresi Haziran 2016’da sona erecek. AK Parti milletvekilleri tarafından verilen yasa teklifiyle kullanım hakkı süresi 29 yıla çıkarılıyor. Atatürk Orman Çiftliği’ndeki, hayvanat bahçesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark adıyla temapark ve hayvanat bahçesi projesini sürdürüyor.


Süre uzatımına ilişkin teklifin gerekçesinde, projenin turizm açısından önemli bir yatırım olduğu ve ekonomiye katkı sağlayacağı kaydedildi. Torba yasa tasarısı, bugün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Geçtiğimiz hafta Meclis’e gönderilen torba tasarıdan sonra AK Parti milletvekilleri üç ayrı torba yasa teklifi daha verdi. Toplantıda bu üç teklif de torba tasarıyla birleştirilerek görüşülecek. Komisyonda AOÇ arazisinin kullanım süresinin 29 yıla çıkarılması, Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi, kaçak yapılara kentsel dönüşüm şartıyla elektrik, su ve doğalgazın yarımda kanalizasyon bağlanmasını içeren üç ayrı teklif tasarıyla birleştirilecek.


Muhalefet tasarılara tepkili


Muhalefet torba taşanlara tepkili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verilen “Bir daha torba yasa gelmeyecek” sözüne rağmen hükümet, 26. Dönem başlar başlamaz Acil Eylem Planı’nda yer alan vaat ve reformları muhalefetin eleştirilerine rağmen Meclis e gönderdiği dört ayn torba yasayla hayata geçirdi. Yeni bir torba yasa düzenlemesiyle daha karşı karşıya kalacak muhalefet partileri, Plan Bütçe Komisyonu’nda eleştirilerini dile getirecek. 


Dünya



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Atatürk Orman Çiftliğindeki (AOÇ) hayvanat bahçesinin, AOÇ ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapılacak protokolle belediye lehine intifa hakkı tesis edilmesindeki 10 yıllık süre sınırı 29 yıla çıkarılıyor.


AK Parti Ankara Milletvekilleri Jülide Sarıeroğlu ve Murat Alparslan, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.


Teklif Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygun görüşü ile AOÇ arazilerinin onaylı imar planlarında görülen hayvanat bahçesinin, bakanlık ile AOÇ tüzel kişiliğine külfet ve yükümlülük getirmeyecek şekilde, AOÇ ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapılacak protokolle belediye lehine intifa hakkı (başkasına ait malı kullanma hakkı) tesis edilmesindeki 10 yıllık süre sınırının 29 yıla çıkarılmasını öngörüyor. 


Teklifle, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi amacıyla düzenleme yapılıyor, 15 bin polis memuru ile 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve denetmen yardımcısı kadrosu ihdas ediliyor.


Yaşlı aylığının bağlanmasına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında, hane içindeki kişi başına düşen milli gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisi ile eşinin gelir tutarının hesaplanması suretiyle muhtaç olup olmadığına karar verilmesi öngörülüyor. Yaşlı aylığından yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına geçişlere ilişkin olarak yapılan muhtaçlık hesaplanmasında, tüm engelli aylıklarında geçerli olan hane içerisindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının dikkate alınması düzenleniyor.


AA


Geri Dön