19 / 03 / 2024

Apartman katılım payını vermeyen malik icraya verilir mi?

Apartman katılım payını vermeyen malik icraya verilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Apartmanın genel giderlerine katılım payı ödenmemesi durumunda icraya verilir mi?'' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Blok yönetim kurulunun banka hesabına fazla para yatırdım. 3 yıldır paramı geri vermiyor, vermediği gibi mahsuplaşma da yapmıyor. Ben de genel giderlere katılım payımı ödememe kararı aldım. İcraya vereceklerini söylüyorlar. Böyle bir işleme maruz kalırsam icra dairesine ne gibi itiraz edebilirim?'' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 Apartman katılım payını vermeyen malik icraya verilir mi?

Blok yönetim kurulunun banka hesabına fazla para yatırdım. Hatırı sayılır bir para. Mükerrer ödeme de diyebiliriz. Yönetim kurulu 3 yıldır paramı geri vermiyor, vermediği gibi mahsuplaşma da yapmıyor.

Elimde banka dekontlarım var. Ben de genel giderlere katılım payımı ödememe kararı aldım. İcraya vereceklerini söylüyorlar. Böyle bir işleme maruz kalırsam icra dairesine ne gibi itiraz edebilirim? Dekontlar dışında başka delil ararlar mı? ● S.M.

Bir bağımsız bölüm malikinin ödemesi gerekenden fazla para ödemesi durumunda mahsuplaşma doğaldır. Doğrusu bunun karşılıklı oturup anlaşarak yapılması işin en doğrusudur.

Ancak anlaşılamaması durumunda sonraki ödenecek aidat veya ortak giderlere sayılması talebinde bulunmak her zaman mümkündür. Bir kimse hatayla fazla para ödedi diye bunu düzeltmekten kaçınmak kötü niyet ifadesidir.

Yapılacak şey düşündüğünüz gibi ödenmesi gereken bedelden, fazla ödenen miktarı mahsup ederek varsa kalanı ödemek. Ancak ödeme dekontuna bu notu kısaca yazdırmaktır.

Şayet yönetici buna rağmen icra takibi yaparsa takibe itiraz edilir, takip durur. Yönetici hâlâ takibin devamında ısrarcı olursa mahkemeye başvurması gerekecektir. Bu durumda da mahkeme sizin itirazlarınızı ve ödemelerinizi inceler.

Fazla ödeme için hakim gerekli görürse bilirkişi incelemesi yaptırır. Böylece fazla ödemeniz ortaya çıkar ve mahsuplaşma talebiniz haklı görülür. Yeter ki yapmış bulunduğunuz hesapta bir hata olmasın.

Bu konuda hiç açıklama yapmamış olmanıza karşın ben kendiliğimden bir örnek vereyim. Mesela bir kat maliki apartman ortak giderini fazla ödemiştir ama talep edilen site aidat bedelidir.

Blok gideri site aidatına veya ortak giderine mahsup edilemeyeceği için takibe itiraz eden sonradan davada sıkıntı yaşar. Sizinki benzer bir durum değilse takibe uğramaktan çekinmeyin, itiraz edersiniz olur biter.


Geri Dön