25 / 04 / 2024

Apartmanlarda sığınak depo olarak kullanılabilir mi?

Apartmanlarda sığınak depo olarak kullanılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 40 evli apartmanda dığınağın depo olarak kullanıldığını belirtti ve bu durumun mümkün olup olmadığını sordu. İşte o sorununu yanıtı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 40 evli apartmanda oturduğunu söyleyen okuyucu kişilerin eşyalarını sığınağa taşığını belirtiyor. Peki sığınak depo olarak kullanılabilir mi? İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Ben 40 daireli bir apartmanda oturuyorum. Apartmanımızın problemlerinden biri de sığınak. Dairelerde oturanlar fazla eşyasını sığınağa taşıyor ve burası çöp yuvası haline gelmiş durumda. Dairesinden ayrılıp gidenler bile bina anahtarını teslim etmeyip sığınağı depo gibi kullanıyor. Buna hakları var mı? l F.E.

***

Apartmanlarda sığınak depo olarak kullanılabilir mi?

Doğrusu önce genel kurala bakılacak olursa; Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nın uygulandığı apartmanlarda ortak alanlar, bütün bağımsız bölüm maliklerinin ortak malı olarak geçer ve bu alanlar yalnızca amacına uygun şekilde kullanılabilir. Yani teras ortaktır burada inşaat yapılamaz, kömürlük ortaktır burada kümes kurulamaz, merpen sahanlığı da ortak alandır ve ayakkabı dolabı yerleştirilemez.

İşte bunlarda olduğu gibi sığınak da ortak alandır eski eşya deposu şeklinde kullanılamaz. Oysa bu soruda sığınak eski eşya deposu haline gelmiş. Bu durumda biriken eşyaların bir pislik yuvası olur ve böcek üretir. Bu durumda bunun engellenmesi gerekir. 

***

Eğer eşya binada yaşayanlarınsa kendilerinden işgale son vermesi talep edilir. Bu talebe rağmen tahliye edilmemesi durumunda dava konusu olur ve mahkeme kararı ile boşaltılabilir. Hele apartmanı terk etmiş biri için artık ortak alanı işgal etmeyi de aşan bir durum bulunuyor. Dışarıdan biri olan bu gibi kimselerin ortak alanlarda ortaklığı sona erer ve kendisine ait olmayan bir mahalli işgal eder duruma düşer.

Artık Kat Mülkiyeti Mevzuatı bulunmaz. Bina yönetiminin izni olmadan bu kişilerin apartmana girmesi de yasaklanır. Bu durumda da eşyasına erişemeyecek kişi bunu almakla yükümlü olacak. Peki bu yeri işgal sebebiyle kendilerinden para talep edilebilir mi? Yasal olarak para talep edilemez, çünkü bu yer ortak alan statüsünde. Ortak alanlar kiraya verilemez, gelir sağlayamaz. Ecrimisil talep edilmesi için işgal edilen alanın kazanç getiren bir yer olması koşulu bulunur. 

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?


Geri Dön