20 / 04 / 2024

Arap Baharı, Suriye'deki Türk eserlerimizi de etkiledi!

Arap Baharı, Suriye'deki Türk eserlerimizi de etkiledi!

Bazı ülkelerin kaderini değiştiren Arap Baharı, Suriye'deki tarihi Türk eserlerimizin ön restorasyonlarını da etkiledi



Ortadoğu’nun ve bazı Arap ülkelerinin kaderini değiştiren Arap Baharı, bakım ve onarıma ihtiyaç duyulan Suriye’deki tarihi Türk mimari eserlerinin restorasyonlarını durdurdu.
TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Enver Arpa, Türkiye’nin, Suriye’de daha çok kültürel mirasın korunması ve eserlerin restorasyonu projeleri üzerinde çalıştığını belirtti.
Bu projelerin başında da Mimar Sinan’ın eseri olan Süleymaniye Külliyesi’nin bulunduğunu ifade eden Arpa, önceki yıllarda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti arasında Süleymaniye Külliyesi’nin Korunması Hakkında İşbirliği Protokolü imzalandığını anımsattı.
Enver Arpa, iki ülke arasındaki anlaşmaya rağmen, bu yıl başlaması öngörülen restorasyon çalışmalarının Suriye’deki siyasi gelişmeler nedeniyle gerçekleştirilemediğini bildirdi.

TİKA’nın Suriye ofisinin açık olduğuna işaret eden Arpa, buna karşın Suriye’nin içinde bulunduğu atmosferin proje yürütme imkanını şu an için ortadan kaldırdığını kaydetti. Arpa, Suriye’deki şartların düzelmesi halinde külliyenin restorasyonunun
 aslına uygun şekilde yapılacağını söyledi.
Türkiye’nin, ilgilendiği Suriye’deki eserler arasında Osmanlı mezarlığı, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Sinan Paşa’nın yaptırdığı Adiliye Camisi’nin doğal etkenlerden dolayı eğilen minaresinin düzeltilesi, Halep Mevlevihanesi’nin yanındaki Osmanlı mezarlığının çevre düzenlemesi ve Muhyiddin İbn-i Arabi Türbesi ile bitişiğindeki Osmanlı Haziresi restorasyon ve konservasyonu da yer alıyor.

Suriye’deki önemli eserimiz

Süleymaniye Külliyesi, 7 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu. Proje kapsamında külliyenin tamamı restore edilecek. Külliye, Süleymaniye Camisi, Selimiye Medresesi, İmarethane ve Arasta olmak üzere 4 bölümden oluşuyor.Restorasyon projesi kapsamında uzmanların tespitlerine göre, külliye içinde en fazla hasarlı kısmın camide meydana gelmiş.
Caminin çökme tehlikesi taşıyan kubbe kısmı, özel olarak hazırlanan tahta ve demir desteklerle ayakta tutuluyor. İbadete kapalı olan cami, ancak restorasyon tamamlandıktan sonra ibadete açılabilecek.
Projesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a hazırlatılan Süleymaniye Camisi’nin, Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman adına yaptığı ilk cami.Bu arada Osmanlı hanedanından Vahdettin’in ve hanedanın 17 üyesinin
 kabirlerinin bulunduğu kısımda da restorasyon çalışması yapılması öngörülüyor.

A.A.

 

Geri Dön