20 / 04 / 2024

Assos Behramkale'deki tarihi binalar yıkılacak mı?

Assos Behramkale'deki tarihi binalar yıkılacak mı?

“Assos’ta katliam” iddialarıyla gündem olan, Çanakkale’nin Behramkale Köyü’nde, özel bir şirkete hazırlatılan “Koruma Amaçlı İmar Planı” ile köydeki birçok binanın yıkılması planlanıyor. 



Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı, Assos Antik Kenti’nin yer aldığı, yüzlerce yıllık yerleşim yeri olan Behramkale Köyü, tarım ve hayvancılığın haricinde, ev pansiyonculuğu ve yöresel ürünlerin, hediyelik eşyaların satışı ile geçiniyor. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, İl Özel İdaresi tarafından hazırlatılan “Koruma Amaçlı İmar Planı”, Behramkale’de yüzlerce senelik yapıları tehdit etmeye başladı. Köyde, her evin avlusunda yer alan, ek binalar; ahır, kümes, kiler, depo, tuvalet ve bunların haricinde, yöre yaygın olarak yapılan ev pansiyonculuğuna hizmet sunan diğer bütün binaların yıkımını öngören plan halktan tepki gördü. 

Planın duyurusu Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından “Behramkale Köyü Koruma Amaçlı İmar Planları” başlığıyla gerçekleştirildi. Plandan son anda bir mimar aracılığıyla haberdar olan köylüler duruma tepki gösterdi ve itiraz etti. 

'TESADÜFEN ÖĞRENDİK'

Behramkale’de yaşayan ve pansiyonculuk faaliyetinde bulunan Recep Tekin, planın kimsenin haberi olmadan hazırlandığının altını çizerek “Ne kaymakamlığın ne de halkın haberi var. Tesadüfen görülen ve kısa sürede itiraz ettiğimiz bir plan. Biz planı inceledik; dışarıdaki tuvaletlerden, ahıra, fırına, pansiyona kadar, ana bina haricindeki tüm eklentileri yok sayıyor. Ancak 1990’lı yıllardaki planda bunlar var. Zaten bunlar yapılırken de bu planlara ve izni bağlı olarak yapıldı. Şimdi yıkılmasını istiyorlar. Uyku uyuyamıyoruz. 1940’larda, 1950’lerde yapılan binalar bunlar” diye konuştu.

Assos Behramkale deki tarihi binalar yıkılacak mı?

'50 YILLIK BİNA PLANDA GÖRÜLÜRKEN 150 YILLIK BİNA YOK SAYILIYOR'

Behramkale sakinlerinden Selahattin Can ise, “Planda, 1974’te yaptığım bina görülüyor, kuruldan izin alarak restore ettiğim 150 yıllık bina görülmüyor. İtirazlarımızı ettik. Bu planın geçerli olmasını istemiyoruz. Her parselde tek bina görülüyor. Diğerlerini yok saymışlar” ifadelerini kullandı. 

'TV ANTENİ TAKSAK DAVALIK OLUYORDUK, ŞİMDİ BİNALARI YIKACAKLAR'

Behramkale’de yaşayan Lütfü Şen de konuya ilişkin, “Biz tarlalarımızda çalışıyoruz. Bizim plandan nasıl haberimiz olacak, nasıl itiraz edeceğiz de hakkımızı arayacağız. Yani burada, geçtiğimiz yıllarda televizyon anteni ‘görüntüyü bozuyor’ diye insanlar yargılandı. Güneş enerjisi panelleri bile davalık oldu. Halk ne yapsa kurul karşısına çıkıyor. Ama kendileri, istedikleri binayı, istedikleri gibi yıkabiliyorlar. Burası bizim yaşam alanımız. Küçük veya büyük, biz bu binaları kullanıyoruz. Biz çivi çakmak için izin istedik, Anıtlar Kurulu'na yolluyorlar. Buradaki durumu Anıtlar Kurulu görmüyor mu?” diye konuştu.

KAÇAK YAPIYA DAVETİYE'

Çanakkale’de mimarlık faaliyeti gösteren İsmail Erten, planda tescilli olmayan boş parsellerde yapılaşma önerisinin olmamasının geleceğe dönük olarak, kaçak yapı tehlikesini barındırdığını vurguladı ve "Tescilli bina olmayan, yapı izi temeli-duvarı olmayan boş parsellere hiçbir yapılaşma önerisi getirilmemiş. Bu durum, bir taraftan kaçak yapılaşmayı arttıracak, diğer taraftan haksız bir durum oluşturacaktır. Köyün içindeki boş parsellere soğan ekilmeyeceğine göre, temel ekilmeye başlanacaktır. Hâlbuki kentin dokusu, yapısal karakterine uyumlu imar hakkı planla verilip, koruma kurulu onay şartı aranabilirdi"  açıklamasında bulundu.

Assos'taki kaçak tesis için yıkım kararı!


Geri Dön