28 / 03 / 2024

Atatürk’ün isminin Sofya’da bir sokağa verilmesi istendi!

Atatürk’ün isminin Sofya’da bir sokağa verilmesi istendi!

Bulgaristan’ da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu ( BAF ), başkent Sofya’da merkezi sokaklardan birine Mustafa Kemal Atatürk’ ün adının verilmesini istedi...



BAF Başkanı Sezgin Mümin, Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fındıkova’ya gönderdiği mektupta, Atatürk’ün davasının Türkiye sınırlarını aştığını vurguladı. Atatürk’ün Bulgaristan’ın dostu olduğunu hatırlatan Mümin, "Balkan ülkelerinin hiçbirinde Mustafa Kemal’in davasına ve şahsına karşı itiraz olamaz" dedi.


Mektubunda, 1934 yılında Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos’un Atatürk’ü Nobel Barış Ödülüne aday gösterdiğini hatırlatan Mümin, Atatürk’ün 1931 yılında Bulgar Utro gazetesinde yer alan sözlerine vurgu yaptı. Gazetede, Atatürk'ün "Bulgaristan"da geçirdiğim güzel anlarımı unutmayacağım. Her zaman Bulgarların dostuydum ve öyle kalacağım. Çocukluğumdan beri bu halkı severim. Selanik’teki çocukluk arkadaşlarım hep Bulgarlardı. Bulgarların mutsuzluğu beni de mutsuz eder. Her zaman Bulgaristan’a yardım etmek için elimden geleni yapmışımdır. Türkiye ve Bulgaristan dost olmalı. Bulgaristan’a karşı olan, Türkiye’ye de karşıdır" şeklindeki sözleri yer almıştı. 


Mektupta ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fatih semtindeki Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nin onarımı için sağladığı kaynak hatırlatıldı ve Bulgar Kilisesi Vakfı’na ait mülklerin iadesi için çalışmaların sürdüğü vurgulandı.


AA


Geri Dön