26 / 04 / 2024

AVM yasa tasarısı komisyondan geçti!

AVM yasa tasarısı komisyondan geçti!

Alışveriş Merkezleri'ne ilişkin; bayi işletme, büyük mağaza, zincir mağaza ve esnaf sanatkar işletmelerinin ticaret koşullarını düzenleyen "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi.



Bugüne kadar herhangi bir kanunla düzenlenmeyen Alışveriş Merkezleri'ne (AVM) ilişkin; bayi işletme, büyük mağaza, zincir mağaza ve esnaf sanatkar işletmelerinin ticaret koşullarını düzenleyen "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi. 

TBMM'ye Ağustos ayında sevk edilen tasarı önceki gece boyu devam eden görüşmelerin ardından dün sabah kabul edildi. Tasarının Genel Kurul'da bulunan Bütçe Kanunu'nun ardından Genel Kurul'da görüşülmesi ve yılbaşından önce yasalaşması hedefleniyor. Tasarının Genel Kurul görüşmelerinde bir değişikliğe uğramaması hâlinde, perakende işletmelerin izinleri, Sanayi Bakanlığı tarafından kurulacak perakende bilgi sistemi (PERBİS) üzerinden yapılacak. Büyükşehirlerde, AVM'lere yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı ilgili odaların da görüşünü alarak büyükşehir belediyeleri tarafından verilecek. 


ÇALIŞMA SAATLERİ 

Perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin ve odaların görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebilecek. Üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesinde Bakanlık yetkili olacak. 


Taraf


Geri Dön